06 Eylül 2019 10:24

Karlov suikastı davasında tahliye talepleri reddedildi

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin davada tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un o sırada görevli olmayan polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesine ilişkin, Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 28 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmada eski polis Cüneyt Saatçi ile bulunduğu Tokat'tan video konferans sistemiyle bağlantı kuruldu ve “tanık” olarak ifadesine başvuruldu.

Polislikten ihraç edildiğini ve sanıklardan Kaan Bülbül'ü aynı polis okulunda eğitim görmeleri nedeniyle tanıdığını bildiren Saatçi, şu beyanı verdi:

“17-25 Aralık'tan önce birkaç defa Bülbül'ün davetiyle FETÖ mensuplarına ait eve iki ya da üç kez gittim. Dini kitaplar okuyor, sohbetler yapıyorlardı. FETÖ videolarını da seyrediyorlardı. Ancak ben kısa süre zarfında buradan ayrıldım. Evde Kaan Bülbül'den başka aynı sınıfta olduğumuz Ufuk Gül, Kadir Şamlı, Mevlüt Mert Altıntaş ve Sercan Başar da vardı. Kısa süre sohbetlere katıldım. Sohbetlerde polis okulundaki amirlerimiz ve sınıftaki öğrenci arkadaşlarımız hakkında bizden herhangi bir bilgi talebi olmadı. Sercan Başar ile Mevlüt Mert Altıntaş çok samimiydi. Mevlüt Mert, genelde Sercan ile gezerdi.”

Duruşmaya video konferansla cezaevinden bağlanan sanıklardan Bülbül söz alarak Saatçi'nin yargılandığı davada adli kontrolle serbest olduğunu ifade etti ve "Okulda devre kaybı olmuştur, her şeyi yapabilecek biridir. Bunu kendi söylemiştir. Adli kontrolünü yakmamak ya da beyanlarıyla ters düşmemek için yalan beyan veriyor. Kabul etmiyorum. 33 aydır tutukluyum. Ailem de maddi ve manevi sıkıntı yaşıyor. Tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Hüseyin Kötüce ise suikastla alakası olmadığını savunarak, “Benimle bu dava arasında illiyet bağı kurmak için ortada bir tane somut delil yok. Masumum ve beraatımı istiyorum” dedi.

Suikastın işlendiği “Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya” adlı serginin organizatörü olan tutuklu sanık Mustafa Timur Özkan, FETÖ'nün talimatıyla sergiyi organize etmekle suçlandığına işaret etti. Özkan, “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Sergiyi organize eden diğer iki kişi Rus'tur ve görevlerine devam ediyor. Onlar hakkında işlem yapılmazken ben iki yıldır özgürlüğümden mahrumum” diye konuştu.

Sanıklardan eski polis Ramazan Yücel, “Suikastçıyı tanımıyorum. Polis okullarımız, memleketlerimiz, görev yerlerimiz farklı. Olay gerçekleştiğinde Gaziantep'te tutukluydum. ByLock kullanmadım. 37 aydır tutukluyum." dedi.

İddianamede Altıntaş'ı cinayete azmettirmekle suçlanan sanık Şahin Söğüt de "ByLock kullandığına, suikast talimatı verdiğine, Mevlüt Mert Altıntaş'ı tanıdığına dair hiçbir delil bulunmadığı”nı söyledi.

Tutuklu sanıklardan Sercan Başar da "Bu menfur olay gerçekleşti ve hayatım değişti. İlk günden itibaren bütün bildiklerimi doğru şekilde anlattım. Hakkımda hiçbir delil olmamasına rağmen tutuklandım. FETÖ ile sınıf arkadaşımın daveti üzerine bilmeden katıldığım iki kahvaltı dışında iltisakım olmadı. 31 aydır tutukluyum. Artık dayanacak günüm kalmadı. Tahliyemi istiyorum” diye konuştu.

Tutuklu diğer sanıkların tahliye talebinde bulunduğu duruşmada, tutuksuz sanıklar ise haklarındaki adli kontrol kararlarının kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmalarını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Osman Durmuş firari sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını talep etti.

SANIKLARIN TUTUKLULUKLARINA DEVAM

Mahkeme heyeti sanıklar Ahmet Kılınçarslan, Hayreddin Aydınbaş, Hüseyin Kötüce, Kaan Bülbül, Mustafa Timur Özkan, Ramazan Yücel, Salih Yılmaz, Sercan Başar, Şahin Söğüt ve Vehbi Kürşad Akalın'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 9 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini ve bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesini kararlaştıran heyet, dosyaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle gizli tanık "Garson"un dinlenmesi talebini reddetti.

CMK ve Terörle Mücadele Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması, tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulması ve adli kontrol şartlarının kaldırılması taleplerini de reddeden heyet, sanıklardan ByLock kullandığı iddia edilen Bülbül, Sevinç, Kılınçarslan ve Kötüce'nin varsa Bylock çözüm dökümlerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesini kararlaştırdı ve davayı erteledi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosundan Müzeyyen Boylu davasına çağrı

SONRAKİ HABER

ABD Genelkurmay Başkanı: SDG’nin koalisyonun desteğine ihtiyacı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa