06 Eylül 2019 09:55

Bölgede deneyimli gazeteciler bir bir işsiz kaldı: Soru soran gazeteciyi istemiyorlar

İşten atılan gazeteciler, uzun yıllara dayalı belleğin silinmek istendiğini, iş güvencesi olmayan ve iktidarla ters düşmeyen "yeni tip gazeteci" çalıştırıldığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bölge illerinde yıllardır emek veren deneyimli gazeteciler bir bir işten çıkarılıyor. Ülke gündemiyle uyumlu bir konseptin hayata geçirildiğini dile getiren işten atılan gazeteciler, uzun yıllara dayalı belleğin silinmek istendiğini, iş güvencesi olmayan ve iktidarla ters düşmeyen "yeni tip gazeteci" çalıştırıldığına dikkati çekti.

Bölgede 30 yıl gazetecilik yapan Mehmet Türk, DHA’da başladığı 2009 yılında 11 kişi olduklarını, geçen yıl işten çıkarılmadan önce 5 kişi kaldıklarını belirtti. Ajansın el değiştirmesinden sonra işten çıkarılmayı beklediğini dile getiren Türk, dolaylı veya dolaysız tüm sansür dayatmalarına rağmen objektif yapılan haberciliğin önüne geçilemediği için işten çıkarmaların hızlandırıldığını söyledi. Yaptıkları haberlerin bazı kesimlerin hoşuna gitmediği için tepki gösterildiğini vurgulayan Türk, “Şu an bölgede çalışan tecrübeli gazeteci kaldığını sanmıyorum. Özellikle bir kısım ve yandaş denilen medyada. Yeni jenerasyon bir gazetecilik başlıyor. Bunlar da meslek etiğinden habersiz bir şekilde çalışıyor. Merkezin direktifleri doğrultusunda, istenilen şekilde habercilik yapıyorlar” dedi. 

"MUHALEFETİN HABERLERİ KULLANILMAZDI"

İşsiz bırakılan tecrübeli gazetecilerin siyasal gündem ve gidişatla da ilişkili olduğunu belirten Türk, “Soru soran gazeteciye hükümet yetkilisi, ‘Bu nasıl soru? Böyle soru olmaz’ deyip soruyu cevapsız bıraktığına şahit olduk. Hatta soru soran bazı gazetecilerin de işsiz kaldığını duyduk. Siyasal iktidar, muhalif yayın yapan, ya da iktidara muhalefet olan her girişimi önlemeye yönelik bir etkileşim içindeydi. Hatta uygun olmayan bazı fotoğrafların da yazı işlerine müdahale ederek kullanılmasının engellediklerini biliyoruz. Siyasal iktidar dışında, muhalif kalan partilerin haberleri ya çok az ve iç sayfalarda yer verilirdi, ya da hiç kullanılmazdı” diye belirtti.

Bölgenin tarafsız ve objektif habercilik yapan gazetecilerden arındırıldığını savunan Türk, şöyle devam etti: “Çünkü mevcut çalışan gazetecilerin çoğu genç ve deneyimsiz. Bizim ’90’lı yıllardaki tanıklıklarımızı bilmiyorlar. Genç nesil gazeteciler, polisten aldığı bilgiyi ya da resmi bir açıklamayı doğru ve inanılır kabul ederek, araştırma yapmadan haber yapabiliyor. Tabii bu biraz da ekonomiyle ilgili. Az paraya ve hatta sosyal güvenceden yoksun bir şekilde gazetecilik yapabiliyor. Bölgedeki gazetecilik, hatta ülkemizdeki gazetecilik mesleği çok büyük bir yara almıştır.”

"BUGÜNKÜ KADAR SANSÜR YOKTU"

Bölgedeki gazetecilerden Mahmut Bozarslan şunları söyledi: “Hükümetin medya üzerindeki mutlak kontrolü buradaki birçok gazetecinim işini kaybetmesine de yol açtı. Bölgeyi bilen, bölgenin hassasiyetlerini bilen kişiler artık çalıştırılmıyor. Doğan Haber Ajansı, Demirören Grubuna satıldıktan sonra bölgede çalışan neredeyse bütün kadrolarını değiştirdi. Bazı kurumlar çalışanların sayısını azalttı. Kısaca tabelaları kaldı sadece. Bunun nedeni Türkiye’de yaşananlardır. Gazete yönetimleri bölgeden farklı bir ses gelmesini istemiyor. Talimatlara itiraz edilmesini istemiyor. Yönetim fikren ve zikren kendisi gibi kişilerle çalışmayı tercih ediyor.”

"ARTIK BÜLTEN HABERCİLİĞİ TERCİH EDİLİYOR"

20 yıl çalıştığı DHA’da geçen yıl işten çıkarıldığında eski çalışanlardan sadece bir kişi bırakıldığını, söyleyen Ferit Aslan ise, işten çıkarılmaya ilişkin, “Ülkenin siyasi gidişatı, medyanın genel durumu, medyada duyulan güvensizlik, sosyal medyanın yazılı ve görsel medyanın yerini alması gibi birçok sebep sayabilirim. Ama sanırım artık bülten haberciliği tercih edildiğinden pek de araştıran, sorgulayan, haberini detaylandıran ve birçok kaynaktan haberi teyit ettiren gazetecilere ihtiyaç yok” diye konuştu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal üyesi işçiler TİS taslağına tepkili

SONRAKİ HABER

Güney Afrika'da kadınlar parlamentoya yürüdü: Kadına şiddeti durdurun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...