06 Eylül 2019 09:46

Mimarlar ile esnaftan Ankara Ulus için ortak çağrı

Ankara’nın tarihi Ulus semtinde yurt yapılacağı gerekçesiyle hazırlanan birçok projeye ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ulus esnafı basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ulus esnafı ortak basın toplantısında

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara’nın tarihi Ulus semtinde yurt yapılacağı gerekçesiyle acele kamulaştırma kararı, trafiğin yer altına alınması gibi birçok projeye ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ulus esnafı ortak basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ulusun bakımsız hale getirilerek itibarsızlaştırdığını söyledi. Plan değişiklikleriyle tarihin tarumar edildiğini ve rant ilişkileriyle mülkiyet hakkının gasbedildiğini anlatan Candan, “Sizin büyük projeleri değil, ulusu kalkındırmanız gerekiyor. Oradaki potansiyeli açığa çıkartacak, ara sokaklardaki karmaşayı giderecek trafik düzenlemelerine ihtiyaç var. Biraz bakım ve biraz temizlikle Ulus hepimizin yaşayacağı bir yer haline getirilebilir. Ulus’un bütün değerlerini gasbeden, tarihini tarumar eden, insanların varlıklarını elinden alarak mülkiyet kavramını tartışmalı hale getiren, başka bir rant ilişkisine izin vermeyeceğiz” dedi.

Ulusla ilgili bütün projelere açtıkları davalardaki bilirkişileri raporlarında uzmanların “Ulus’un potansiyelini bilmeyenler tarafından hazırlanan bu planların Ulus’u koruyacağını düşünmüyoruz” değerlendirmesine atıfta bulunan Candan, “Bunun üzerine İller Bankası binası yıkılarak yerine cami yaptırıldı. Ulus’ta yürüme mesafesinde 14 tane tarihi cami var Ona ihtiyaç olmadığını dile getirmiştik. Arkasında başka planların olduğunu gördük. Hemen arkasından Ulus’ta acele kamulaştırma yapıldı. Yurt yapılmak isteniyor. Şu anda da hakkımızda dava da açıldı. Ulus üzerinde planlar bitmiyor” dedi. Candan, tüm meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve vatandaşları salı günü saat 11.00’de Devran Otel’de yapacakları basın toplantısına davet etti.

Ulus esnafı adına konuşan İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Turgut Uslu İtfaiye Meydanı’na yapılacak proje ve uygulamalarda, toplumun hak ve hukukunun göz ardı edildiğini söyledi. Sahaya inmeden, bu hassasiyetler göz önünde bulundurulmadan yapılacak imar hareketlerinin mevcut ticari ve kültürel dokuyu yok edeceği uyarısında bulunan Uslu, “Beklentimiz; bu değişim, dönüşüm ve iyileştirmelerde mutlaka o bölgenin maddi ve fiziki durumunun yanında sosyal, kültürel ve mali yapılarının dikkate alınması yönündedir. Bölge kimliği korunarak hareket edilmesi sadece esnafın değil, vatandaşın gözünde ve tarih önünde vicdani yükü ortadan kaldıracaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Her kuruşun hesabı verilecek

SONRAKİ HABER

Türk Metal üyesi işçiler TİS taslağına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa