11 Nisan 2011 09:44

Finkel: Taraf, Zaman’ın öncü piyadesi

Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan, uluslararası basın için serbest gazetecilik işleri dışında çeşitli Türkiye gazetelerinde köşe yazarlığı da yapan Finkel’in, 27 Mart'ta Ergenekon soruşturmasının son dalgasında göz altına alınan Ahmet Şık ve Nedim Şener, basılmamış kitap taslağı ve davanın seyri üzerine rahatsızl

Finkel: Taraf, Zaman’ın öncü piyadesi
Paylaş

Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan, uluslararası basın için serbest gazetecilik işleri dışında çeşitli Türkiye gazetelerinde köşe yazarlığı da yapan Finkel’in, 27 Mart'ta Ergenekon soruşturmasının son dalgasında göz altına alınan Ahmet Şık ve Nedim Şener, basılmamış kitap taslağı ve davanın seyri üzerine rahatsızlıklarını anlattığı paragraflarının sansürlenmesi sonrasında “Gülen cemaatine saldıran bir kitap yazmak suç değildir” dediği ikinci yazısı hiç yayımlanmadı.

Gazete yönetimi bununla da yetinmeyip son günlerdeki yazılarının gazetenin editoryal çizgisinden saptığı gerekçesiyle köşesine son verdi. Kovulma hikayesini Radikal’den Pınar Öğünç’e anlatan Finkel, Taraf ve Zaman gazeteleri için de ağır konuştu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNMA MECBURİYETİ

Gülen cemaatiyle bir anlaşmazlığının olmadığını belirten Finkel, “Benim sorunum gazetemleydi. Basın özgürlüğünü savunma mecburiyetimizin daha fazla olduğunu hissediyordum. Birçok insan gibi ben de Ergenekon savcısının, yargılanmayı beklerken parmaklıklar ardında olmalarında hiçbir kamu yararı bulunmayan insanların peşinde koşarak kendi davasını zayıflattığını düşünüyordum. Gazetemi zamanında karşı durdukları bir 28 Şubat oyunu oynamalarına karşı uyarmam gerekiyordu; politik güdülerle ideolojik düşmanları karalama oyunu…” şeklinde konuştu.  

Öte yandan Zaman gazetesinin, Taraf gazetesini ‘öncü piyade’ olarak kullandığını belirten Finkel, Zaman gazetesinin Ergenekon davasındaki sızıntı bilgileri ilk gün Taraf’ın yayımlamasına izin verip, ertesi gün kendilerinin hikayeyi haber yaptığını dile getirdi.

‘FOTOĞRAF ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR’

Türkiye’de ilk kovulan gazetecinin kendisinin olmadığını söyleyen Finkel, kendini sansürleyen bir gazetenin, başkalarını sansürleme hakkını kendinde bulabileceğini belirtti. Today’s Zaman’ın geçenlerde bir fotoğraf yayımladığını aktaran Finkel, “Tayyip Erdoğan’ın uçakta çeşitli gazetecilerle gösteren bu kare politik iktidarla basının arasındaki ilişkiye dair çok şey söylüyor” dedi. (MEDYA SERVİSİ)


TODAY’S ZAMAN ‘SANSÜR YOK’ DEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Zaman gazetesinde yayınlanan yazısında Finkel’in ayrılık hikayesinin sansüre bağlı olmadığını belirterek, gazetesinde kimseye sansür yapılmadığını ileri sürdü. Finkel’in mümkün olduğunca gazeteye yönelik eleştirilerini dikkate aldıklarını ve istifade ettiklerini belirten Keneş, “Bu Finkel’in yazılarına özel bir durum da değil. Yazılarındaki maddi hatadan dolayı müdahale etmek durumunda kaldığımız bir-iki yazı dışında Today’s Zaman’ın 4, 5 yıla yaklaşan yayın hayatında 45’ten fazla yazarımızın hiçbiri çıkıp ‘benim falanca tarihteki yazıma müdahale edildi’ diyemez. Çünkü olmadı böyle bir şey” dedi. Bazılarının iddia ettiği gibi Finkel’le yollarını ayırmanın sebebinin son yazısı olmadığını dile getiren Keneş, aylara dayalı bir birikimin neticesinde alınmış bir karar sonucunda Finkel ile yollarının ayrıldığını bildirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Ruşen Hakkı vefat etti

SONRAKİ HABER

Hava-İş greve gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...