05 Eylül 2019 14:49

Sarı sıcakta bir öğrencinin yaz tatili

"Yaz sürecinin kendisi için bir tatil olmadığını vurgulayan Selin, “Çalışmak zorunda olmasaydım tatilde farklı şehirleri gezmek ya da bağlama çalmayı öğrenmek isterdim”

Paylaş

Adnan KARATAŞ                                                                                                                                                   

Adana 

Adana yaz aylarındaki sarı sıcakları ile bilinir. Sarı sıcak, yakıcı ve bunaltıcı sıcaktır. Fabrika işçisinden, tarım işçisine, gencine, çocuğuna kadar herkes için ayrı bir etkisi vardır. Öğrenciler için sarı sıcakların başlaması, okulda son sınavların yapılması ve ders konularının bitmiş olması ile başlar. Dönem boyunca ders çalışıp sınavdan sınava giren öğrenciler için yaz tatilinin ‘tatil’ olması gerekirken, birçok öğrenci bulduğu ilk işte çalışmaya başlıyor. Selin de yaz tatili sürecinde, ‘sarı sıcakta’ çalışanlardan biri. Öğlen paydosunda Selin ile çalıştığı tekstil atölyesinin civarında iç içe geçmiş evlerin olduğu bir sokakta, 34 derece sıcaklıkta bir gölge bulup oturuyoruz. Kendisi ile yaz tatili sürecinden çalışma koşullarına kadar bir dizi sohbet gerçekleştiriyoruz.

GENÇ UCUZ İŞ GÜCÜ

Selin 17 yaşında liseden yeni mezun olup, Çukurova Üniversitesi Muhasebe bölümünü kazanmış. İki aydır tekstil atölyesinde ortacı* olarak haftalık 340 TL karşılığında sigortasız bir şekilde çalışıyor. Yaz tatilinde ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan Selin’e neden tekstil atölyesinde çalıştığını sorunca cevap olarak “Çalışmaya karar verdiğimde bir kafeteryada işe girmeyi düşünüyordum, tekstil atölyesine de öylesine başvuru yaptım.” diyor. Öğrenci olduğu için işe alınmayacağını düşünüyormuş başvururken. Çalıştığı iş yerindeki zorluklardan bahsederken, hem bir kadın hem de ortacı olduğu için makine başındaki ustaların onu ezmelerinden rahatsızlığını dile getiriyor. Selin, kazandığı parayı okul için biriktirmek istediğini söylüyor fakat kazandığı para ile annesine maddi destek oluyor. Ayrıca kendi ihtiyaçlarını anca karşıladığı için elinde hiç para kalmadığını belirtiyor.

OKUL ZİLİ YERİNİ ATÖLYE ZİLİNE BIRAKIYOR

Okullar açıldığı zaman çalışmayı bırakacak Selin. Üniversiteye yeni başlayacağı için beklentilerini sorduğumuzda “Yeni bir ortamdan ve sınavlardan dolayı çekincelerim ve korkularım var.” Geleceğe dair planlarında ise mali müşavir olmak istediğini söylüyor. Sonrasında ise konu dönüp dolaşıp memleketin siyasi gündemine geliyor. Politik açıdan memleketin durumunun iyi olmadığını vurgulayan Selin, “Diyarbakır, Mardin ve Van’a niçin kayyum atandı bilmiyorum” derken, neden olarak ise “Normalde haberleri sürekli takip ederdim, işe girdiğimden dolayı hiç haber izleyemez oldum.” diyor. Son olarak yaz sürecinin kendisi için bir tatil olmadığını vurgulayan Selin, “Çalışmak zorunda olmasaydım tatilde farklı şehirleri gezmek ya da bağlama çalmayı öğrenmek isterdim” dedikten sonra ekliyor: “Atölyede mesai zili çalmak üzere ben gideyim artık”

*Ortacı: Getir götür işi yapan kişi

ÖNCEKİ HABER

Bir deneme kitapçığından daha önemli şeyler

SONRAKİ HABER

HDP heyeti Emek Partisi Antep İl Örgütünü ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...