05 Eylül 2019 13:44

Okul bitiyor, zamlar bitmiyor

"Okul başladığında yine zam gelmiş olacak."

Paylaş

Gökçefidan TÜRKMEN

Tuzla / İstanbul

Krizi, her kesimi etkilediği gibi biz liselileri de fazlasıyla etkisi altına alıyor. Kitap, kırtasiye masraflarından tutun kantin ücretlerine, ulaşım masraflarına kadar para yetiştirmemiz gereken birçok yer var. Özellikle bu ekonomik kriz zamanlarında ailelerimiz de borç, kira, fatura derken bunlara zar zor para yetiştirebiliyor ya da yetiştiremiyor bile.

OKUL MASRAFLARI KARŞILANACAK GİBİ DEĞİL

Bu kriz dönemlerinde her şey çok daha pahalı hale geliyor ve ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bizim okul için en önemli ihtiyaçlarımızdan biri kitaplar. Ben sosyal bilimler lisesinde okuyorum ve biz bir yıl hazırlık eğitimi alıyoruz. Benim bu okulu tercih etmemdeki en önemli sebeplerden biri İngilizce eğitimiydi. Devletin karşıladığı kitaplar alacağımız eğitimin niteliği açısından yetersiz kaldığı için yurtdışından kitaplar almak zorunda kaldık. Özel okulda okuyan arkadaşlarımla da konuştuğum zaman benzer bir durum söz konusuydu.

BİLİMSELLİKTEN UZAK DİNDAR MÜFREDAT

Kitapların ve genel olarak okul masraflarının bu kadar pahalı olmasına rağmen yeterli, nitelikli eğitim de alamıyoruz. Eğitim sistemimiz her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Her sene sınav sistemi değişiyor ve öğrenciler bunun stresiyle uğraşıyor. Aynı şekilde yine müfredat her yıl değişiyor ve bizi ezberciliğe itiyor. Her sene daha dinci, gerici bir müfredatla okula başlıyoruz.

Yakın zamanda okullar açılacak ve biz tekrar ek kitaplar almak zorunda kalacağız, kırtasiye masraflarımız olacak. Defter, kalem, silgi, okul üniformaları derken bizler yine yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalacağız. Okula başladığımızda kantin fiyatlarına, servis ücretlerine zam gelmiş olacak. Bunlar ne kadar daha böyle devam edecek bilemiyorum ama bunun değişmesi gerektiğinin hepimiz farkındayız bence.

ÖNCEKİ HABER

Yeni dönemin zili kimin için çalıyor?

SONRAKİ HABER

İzmir’de iş cinayeti | İnşaatta sıva yaparken düşen 2 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa