05 Eylül 2019 20:13

Metal işçileri: Sahaya yenmek için çıkalım

MESS grup sözleşmesinde sendikalar taslakları açıkladı. İstenen oranları düşük bulan işçiler, kazanım için birlik çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Onur Yurtsever

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Fabrikalarda çalışmış olan herkesin çok sık duyduğu bir kelimedir “hadi” kelimesi. Acele olan hayatımızı özetler. Elimizdeki işi hemen yapmalı, yemeği hemen yemeli, tuvalete hemen gidip gelmeliyiz. Çünkü bizi bekleyen binlerce iş var ve kısacık zamanda çok ihtiyaç gidermeliyiz. O yüzden hepimiz her yerde birbirimize “hadi” deriz.

Mesela siz evde keyifle maç izlerken, servisin geldiğini bilen ev ahalisi de size “hadi” der işe gitmeniz için. Bu yüzden bizim orada çalışırken maç günü aniden gol sesleri yükselir bir stadyum gibi. Kimi zaman takımların içerideki taraftar sayısına bağlı olarak bu ses artar ya da azalır. Bu coşkuyu ve bağrışmayı maç günleri duyarsınız, bir de mesai iptal olduğunda. Çünkü mesainin iptal olması bizlerin karşı tarafa bir gol atmasıdır!

‘HADİ’ METAL İŞÇİLERİ, TOP BİZDE ARTIK!

Eylül ayı geldi herkes diyor ki artık sözleşmeli çalışacağız. Toplusözleşmeyi kastederek... Doğru, TİS geldi fakat bizim forvetimiz, defansımız ne durumda? Bize sorulmadan kaldığımız her fazla mesai, bize sorulmadan imzalanan her taslak, bizi;dağıtılan ankette “Ya sosyal hayat ya para ya güvenli çalışma” diye eleme yapmak zorunda bırakan her durum, TÜPRAŞ işçisinin, kamu işçisinin başına gelenler... Bunların her biri bizim kalemize atılan gol değil mi? Düşünün ki şu an maç başlamış, biz oturmuş seyrediyoruz. Karşı takım (patronlar, MESS, sarı sendikalar) bunların hepsi art arda kalemize goller atıyor. Türkiye’de maçlarda hakeme güven genellikle sıfırdır. Peki bu meselede de Yüksek Hakem Kuruluna mı güveniyoruz? TÜPRAŞ işçisinin nasıl koşullara mecbur edildiğini görmedik mi? Maç bitene kadar işyerinde rahat nefes almayan bizler, şimdi bir “hadi” de TİS için... “Hadi” TİS sürecine müdahale etmeye, kendimiz için, çocuğumuz için... Bu ülkenin metal işçileri, ekmeğimiz ve geleceğimiz için hakemin düdük çalmasını beklemeyelim!

Sınıf kardeşlerimizin maçlarından ders çıkaralım. Hâlâ geç değil, bir araya gelelim ve MESS saldırıları karşısında ne yapacağımızı konuşalım. MESS’in bariz şike yaptığı (Yüksek Hakem Kurulunu, Hükümeti arkasına aldığı ortada iken, sendikalar bizi yarı yolda bırakıyorken) bu maçı hakemin düdüğünü beklemeden biz kazanalım. Çünkü takımımızın geçmişinde metal direnişi var ve isteyince nasıl kazandığımızı görüyoruz. Metal grevi sonrasında sözleşmede sendikanın tutumu da gösteriyor ki biz maçın asıl oyuncuları; birleştiğimiz, müdahale ettiğimiz zaman sendikacılar dahi korkularından daha iyi sözleşmelere imza atıyorlar. “Hadi” metal işçileri, top bizde artık. Bu sefer sahaya gol yemeye değil, gol atmaya çıkalım!


BU TASLAĞI MESS Mİ HAZIRLADI?

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Sonunda biz metal işçilerinin adına sendika ağalarının belirlediği taslak ortaya çıktı. Daha önceki ‘yüzyılın sözleşmesi’ diye yansıtılan sözleşmenin altında bir oran açıklıyorlar. Ne de olsa ülke krizde? Zaten bütün krizler biz ezilene.

Krizlerde zenginler zenginliklerini artırırken bizlerden fedakar olmamız bekleniyor. Daha az zam oranı, her geçen gün ağırlaştırılmış iş koşuları... Yani her geçen gün kriz var diye az adam al, işleri bölüştür, iş yükünü artır. Gelelim taslağa; saat ücreti 15.55 üstü olanlar yüzde 20, 15.55 altı olanlara yüzde 26.28. Yani ücretleri tabanda birleştirme politikası. Sendikanın biz işçilerin hakkını savunması gerekmez mi? Bizi savunacak sendikanın ücretleri tavanda birleştirmesi gerekli değil mi? Hem alınacak aidatlar da artmış olmaz mı? Sendika yöneticileri bizlerin aidatından maaşlarını almıyorlar mı?

Tabi, Türk-İş Başkanı da kamu işçileri sözleşmesinden utanmasa kameralar önünde avantasını isteyecekti neredeyse. Herhalde Pevrul Kavlak’ta da durum aynısı. Patronlardan yana tavrından böyle anlaşılıyor. Hem Türk Metal, hem de Birleşik Metal bir mutabakat imzalamamışlar mıydı? Türk Metal ortalama 26.28, Birleşik Metal 34’le masaya oturuyor. Kendi anlaşmalarına bile saygısı olmayan sendika ağaları kalkmış sanki taslağı biz oluşturmuşuz gibi kendi kafalarındaki farklı oranlardaki taslakla masaya oturuyorlar.

Ve bizler bu taslağı Evrensel gazetesinden öğreniyoruz. Temsilciler ne işe yarıyor, niye bizi bilgilendirmiyor burası da ayrı konu. Sonuçta bu temsilciler de işçiler tarafından seçilmiş kişiler değil. Bence esas sorun sözleşme sürecine biz işçilerin hiçbir şekilde dahil edilmemesi. Bu sendikanın bu anlayışa sahip olmaması. Bizlerden oluşan bir komite olmaksızın taslak açıklamak, bizi yok saymak değil de nedir? ‘Başkan benim, ben karar veririm, sizde uymak zorundasınız’ diyor galiba Pevrul Kavlak. Bu ay doğal gaza iki kez zam geldi, toplamda yüzde 35’e ulaştı. Elektrik, sigara ve ekmeğe gelen zam bile istenenin üstünde. Ayrıca diğer aylar için istenen enflasyon farkları da komedi gibi. İkinci altı ay için enflasyon artı 1, üçüncü ay için enflasyon artı 2, dördüncü ay için ise enflasyon artı 3. Sanki iddaa oynarken biri bu şekilde ayarlamış enflasyon oranlarını. Neresinden bakarsak bakalım bu taslak bize göre, biz işçilerin taleplerine göre yapılmamış. Ben şimdi soruyorum. Bu taslağı biz metal işçileri mi, Türk Metal mi yoksa MESS mi hazırladı?

NEDEN ORTAK TASLAK HAZIRLANMADI?

Gebze’de görüştüğümüz metal işçileri, Birleşik Metal ve Türk Metal arasında imzalanan protokolün ardından ortak taslakla patronların karşısına çıkma beklentisinin oluştuğunu ancak bunun yapılmamasının tepki çektiğini söyledi.

Türk Metal üyesi işçiler açıklanan zam oranını düşük bulurken, taslağın işçiler düşünülmeden hazırlandığını dile getirdi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise zam beklentisinin yüzde 35 ile 45 arasında olduğunu ancak taslağın beklentinin en alt seviyesinden belirlendiğini dile getirdi. Geçen sözleşme alınan ücret zammının elektrikten doğal gaza ve gıdaya kadar art arda gelen zamlarla kısa sürede eridiğini hatırlatan işçiler, “Bu dönem bu durum daha derinden yaşanacak. Bunu herkes biliyor. Buna rağmen geçen dönemden daha düşük bir teklifle MESS’in karşısına çıkacaklar” dedi. (Gebze/EVRENSEL)


B/S/H İŞÇİLERİ: BU TASLAK BİZİM TASLAĞIMIZ DEĞİL

Türk Metal’in örgütlü olduğu Çerkezköy’de kurulu B/S/H fabrikasında sözleşmenin ayrıntılarından ancak sendikanın attığı mesajla haberdar olan işçiler, açıklanan taslağa tepkili.

Görüştüğümüz bir işçi masaya yüzde 26 ile oturulmasının, sözleşmenin ancak yüzde 10’la bitebileceğinin göstergesi olduğunu belirterek “Geçen sözleşmelerde de böyle oldu. Son sözleşmede masaya yüzde 46 ile oturuldu yüzde 26’yla bitti. İstenilen düşük. En azından bu taslaktan geri adım atılmamalı” dedi.

Bir diğer işçi de yapılan anketlerde ücretlerin yanı sıra sosyal haklarda da daha ileri talepler istediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu taslak bizim taslağımız değil. Çünkü bizim anketlerde istediklerimiz taslakta yer almadı.” (Çerkezköy/EVRENSEL)


TASLAK DÜŞÜK ZAMMIN HABERCİSİ

Türk Metal’in toplusözleşme taslağını açıklamasının ardından Ankara’da Türk Traktör Fabrikasından konuştuğumuz bir işçi, taslağa bakarak çok düşük bir oranda zamma imza atılacağını düşündüğünü söyledi. Patronların yüzde 4-5’le masaya oturacağını böyle gitmesi halinde sözleşmenin yüzde 7-8’e bağıtlanacağını dile getiren işçi, “Sendika, sendika değil ki. En ufak bir şey söylediğinde, seni işten atma listesinin başı yapıyorlar. Aslında sendikalar yapamıyorsa bu işi bizim yapmamız lazım” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Yargı Demirtaş'ın tahliseyinde ipe un seriyor

SONRAKİ HABER

Tomruk altında kalan orman işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...