05 Eylül 2019 23:40

Kayseri'de ulaşım zammına tepki artıyor: Belediye ulaşımda kâr etmesin

Ekonomik krizin derinleşirken belediyeler ulaşım zammı yapıyor. Kayseri'de yapılan zamma tepki gösteren yurttaşlar, ". Şirket kâr etmesin, insanlar okuluna işine giderken zorluk çekmesin" diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Barış TİMUR
Kayseri

Ekonomik krizin derinleştiği bu günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım AŞ’nin toplu taşımaya yaptığı zam Kayserililerin tepkisini çekti. Yapılan zamların geri çekilmesi için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Emek Partisi Kayseri İl Örgütü imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına destek veren yurttaşlar, “Yapılan zam çok fazla, çoğu belediye indirim yaparken Kayseri Büyükşehir Belediyesi zam yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

"İNSANLAR ULAŞIMDA ZORLANMASIN"

Kampanyaya destek vermek için geldiğini söyleyen Üniversite Öğrencisi Halit, zamlarla ilgili düşüncesini şöyle anlattı: “Okulların açılmasına kısa bir süre kala zammı yaptılar, bence önceden düşünülmüş ve planlanmış bir zam. Aynı zamanda bu zammın yalnızca belediyenin ulaşım şirketinin kârı artsın diye yapıldığı düşünüyorum. Şirket kâr etmesin, insanlar okuluna işine giderken zorluk çekmesin. Bu açıdan bu tür tepkiler ve kampanyalar oldukça önemli.”

"PATRON BİR YANDAN BELEDİYE BİR YANDAN SIKIŞTIRIYOR"

Belediyenin yaptığı zamdan şikayetçi olduğunu dile getiren Mobilya İşçisi Hüseyin ise, “Benim çalıştığım fabrikanın servisi yok. Ben her gün toplu taşıma aracı kullanarak işe gidiyorum. Zaten zam gelmeden önce de bilet fiyatları oldukça pahalıydı şimdi zamla birlikte durum daha da vahim oldu benim için. Çalıştığım yerde patron zaten ulaşım masraflarımı karşılamıyor. Bir de belediye zam yapıyor” diye konuştu. Mobilya İşçisi Hüseyin şöyle devam etti: “Maddi anlamda patron bir yandan belediye bir yandan sıkıştırıyor işçiyi. Benim gibi birçok arkadaşım var. İşçiyi düşünen yok. Bunu bir kez daha anladım. Öte yandan sadece ulaşıma değil her şeye zam geliyor. Nereye yetişeceğimizi şaşırdık! İşten atılsak başka iş bulamayacağım onu da biliyorum, bu durum böyle giderse işçinin ekonomik anlamda sonu kötü.”  

"YILLARCA OY VERDİM ZAMLARDAN SONRA NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM"

İmza standına üç tane çocuğuyla destek olmaya gelen Ev Kadını Ayşe isimli yurttaş, “Yıllarca bu belediyeye oy verdim. Zam yapsınlar diye mi oy verdim? Üç çocuk okula gidiyor. Hepsi öğrenci kartı kullanıyor. Aylık nasıl verelim bu kadar parayı? Olmaz olsun böyle zam. Her şeye zam geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

"BELEDİYE ÖĞRENCİYE DESTEK OLSUN, ULAŞIMI ÜCRETSİZ YAPSIN"

İşçi Emeklisi Adem ismindeki bir yurttaş ise, “Belediyenin, benim gibi 65 yaş ve üzeri insanlarımız için ulaşım araçlarına ücretsiz binme uygulaması var. Yani günde yüzlerce insanı ücretsiz bir şekilde taşıyabiliyor. Ben bu uygulamanın öğrencilere uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanlar ilerde işsiz kalmasın diye çocuklarını okutma derdinde. Fakat ülkedeki yaşam pahalılığından ötürü çok zorlanıyorlar. Ulaşımı, yemesi, içmesi, okul masrafları derken ellerinde avuçlarında bir şey kalmıyor. Belediye destek verecek ise öğrencilere vermelidir. Aksine zam yapıyor. Olacak iş değil. Bugün açısından emeklilerin de durumu iç açıcı değil ama bizim önceliğimiz geleceğimiz olan gençlerimizi düşünmek olmalıdır” diyerek ulaşıma yapılan zamlara tepkisini dile getirdi.

OTOBÜS ŞOFÖRÜ: PARASI YETMEDİĞİ İÇİN OTOBÜSTEN İNENLER OLUYOR

Belediye’ye bağlı Ulaşım AŞ’de otobüs şoförü olarak çalışan bir yurttaş ise zamlarla birlikte insanların çok zorlandığını gözlemlediğini anlatıyor: “Ben belediye otobüsü sürüyorum. Ulaşım ücretlerine gelen zammı hâlâ duymayan insanlar var. Çünkü herkese duyurucu geniş bir açıklama yapılmadı. Zamdan haberi olmadan eski fiyatların geçerli olduğunu düşünerek otobüse binmeye çalışan çok fazla insanla karşılaştım. Genellikle bileti okuttuklarında anladı insanlar. Yetersiz bakiye olduğu için geri inmek zorunda kalanlar da oldu. Bu durumda biz şoförler de bir şey yapamıyoruz çünkü mesaideyken kamera ile izleniyoruz. Ben de çocuklarımı okula gönderirken her ay düzenli yükleme yapıyorum. Gelen zamla birlikte cebimden çıkan tutar daha da arttı. Ayrıca yapılan ulaşım zammının otobüs şoförlerine de hiçbir katkısı yok. Katkı hep kendilerine” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Batman'da DEDAŞ parayı almadan musluğu açmadı

SONRAKİ HABER

HDP: Yargı Demirtaş'ın tahliseyinde ipe un seriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa