05 Eylül 2019 08:26

Batman'da DEDAŞ parayı almadan musluğu açmadı

Kayyum dönemindeki borçları gerekçe göstererek Batman'da elektriği kesen DEDAŞ, belediye ile aylık 3 milyon TL’ye anlaşma sağlanınca elektriği açtı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Batman’da kayyum döneminden kalan borç yüzünden DEDAŞ’ın elektrikleri kesmesiyle kente üç gün boyunca uzun aralıklarla su verilmedi. DEDAŞ suçu belediyeye atarken, belediye ise DEDAŞ’ı sorumlu tuttu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bir süre verilen sular yeniden kesildi. Son olarak Batman Belediyesi ile aylık 3 milyon TL’ye anlaşma sağlanınca DEDAŞ elektriği açtı. Öte yandan Şırnak'ın İdil ilçesinde de benzer bir olan yaşandı. DEDAŞ, kayyum dönemindeki borçları gerekçe göstererek İdil ilçesinin su ihtiyacının karşılandığı tüm depoların elektriğini kesti.

Batman’da, kayyum döneminden kalan borçlar nedeniyle Dicle Elektrik AŞ’nin (DEDAŞ) elektrikleri kesmesi kenti susuz bıraktı. Üç günden bu yana yaşanan su kesintisi nedeniyle belediye ekipleri kent sakinlerinin su ihtiyacını itfaiye araçları ile karşılamaya çalıştı. Batman Belediyesi yetkilileri, yurttaşların “Suya erişim hakkının engellendiği” gerekçesiyle “Yürütmeyi durdurma” talebiyle Batman 4. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, başvuruya konu olan borcun yüzde 10’nun ödenmesi koşulu ile ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Karar üzerine Batman Belediyesi tutarın yüzde 10’luk tutarı olan 1 milyon 744 bin 243 TL’yi ödediği makbuzu mahkemeye sundu. Yapılan ödemeye rağmen ise DEDAŞ su pompalarına giden elektriği açmasının ardından önceki gün gece yeniden kesti. Elektriğin kesilmesi ile birlikte kentte yeniden 500 bin kişi susuz kaldı.

DEDAŞ: SU KESİNTİSİNDEN SORUMLU DEĞİLİZ

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan DEDAŞ, “Yapılan görüşmede Batman Belediyesine cari faturalarını ödeyebilmesi için çok makul bir ödeme planı sunulmuştur. Ancak tüm bu olumlu yaklaşımlarımıza rağmen Batman Belediyesi, borcunu ödemeye yanaşmamış ve çözümden uzak kaldığını üzülerek belirtmek isteriz. Şirketimiz, saygıdeğer Batmanlı vatandaşlarımızın hizmetindedir. Kentte sürekli bir kesinti söz konusu değildir. Halkın sıkıntı yaşamaması için belli saatlerde Batman’daki içme suyu pompa istasyonlarına elektrik enerjisi verilmeye devam edilmektedir. Yaşanan bu son durumun şirketimizden kaynaklanmadığını bir kez daha belirtmek isteriz. Dicle Elektrik olarak Batman halkının bu sıkıntıları yaşamaması için Belediyenin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.”

DEDAŞ İLE ŞİMDİLİK ANLAŞMA

Yaşananlar üzerine dün yeniden DEDAŞ ile belediye arasında yapılan görüşmelerde, aylık 3 milyon TL ödeme taahhüdüyle anlaşmaya varıldı.

DEDAŞ, yeniden elektrik vermeye başlarken, Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, dar bütçeye rağmen mahkeme kararını hiçe sayan DEDAŞ’a karşı halkı mağdur etmemek adına yeni ödeme yapılacağını belirtti. Katı atık elektrik projesi ve güneş enerjisi panelleriyle belediyenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak projeleri olduğunu dile getiren Demir, “2019 yılı bütçemiz, maalesef bu senenin ilk üç ayında biz yönetime gelmeden tüketildi. Önümüzdeki bir buçuk yıl içinde bu projeyi hayata geçireceğiz. Halk mağdur olmasın diye dar bütçeye rağmen ve mahkeme kararına rağmen biz 3 milyon TL teklifte bulunduk ve anlaşma sağlandı” dedi.

Kente su verilmeye başlandığını dile getiren Demir, “Kimi mahallelere suyun ulaşması zaman alabilir. Kısa sürede tüm kent gerekli ihtiyaç suyuna ulaşacak” diye konuştu.

İDİL’DE DE SULAR KESİLDİ

Öte yandan bir suların kesilmesi olayı da İdil’de yaşanıyor. DEDAŞ, kayyum dönemindeki borçları gerekçe göstererek İdil ilçesinin su ihtiyacının karşılandığı tüm depoların elektriğini kesti. 30 bine yakın nüfusu bulunan kent susuz kaldı.

EŞ BAŞKAN MURAT ŞEN: DEDAŞ SÖZÜNDE DURMADI

Duruma tepki gösteren İdil Belediye Eş Başkanı Murat Şen, göreve geldikleri vakit DEDAŞ’a yaklaşık 3 milyon TL bir borcun olduğunu ve bu borcu taksitlerle 750 bin TL’ye düşürdüklerini aktardı. Tüm imkansızlıklara rağmen borçları ödediklerine dikkat çeken Şen, önceki gün görüştükleri Şırnak’taki DEDAŞ yetkililerine 500 bin TL borcun daha ödeneceğini söylediklerini belirtti. Bunun üzerine elektriğin kesilmeyeceğinin sözünü aldıklarını kaydeden Şen, DEDAŞ’’n sözünde durmayarak dün akşam saatlerinde kentin su ihtiyacının karşılandığı 4 deponun da elektriğinin kesildiğini dile getirdi.

Şen, bu tutumu "provokasyon ve halka saygısızlık" olarak nitelendirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bartın’da iş cinayeti | Demir çelik fabrikasında vinçten düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kayseri'de ulaşım zammına tepki artıyor: Belediye ulaşımda kâr etmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...