05 Eylül 2019 06:28

Ahmet Türk'e "eş başkanlık" soruşturması

Avukat Mehmet Emin Aktar, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında başlatılan "eş başkanlık" soruşturmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında "eş başkanlık" soruşturması başlatılarak görevi kötüye kullandığı iddia edildi. Soruşturma izni ise kayyum atamasından 4 gün önce verildi. Evrensel’e konuşan Av. Mehmet Emin Aktar, "Belediye başkanının yetkilerini seçilmiş belediye meclisi ya da üyeleri ile kullanmasının hiçbir sakıncası yok" dedi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında “eş başkanlık” gerekçesiyle soruşturma başlattı. Müfettişlik, 3 Eylül 2019 tarihinde başlattığı ve Türk’e tebliğ ettiği soruşturma kapsamında savunma istedi. Türk hakkında “Mardin Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı” ifadesinin kullanıldığı tebligatta, soruşturma izninin kayyum atanmasından 4 gün önce, yani 15 Ağustos günü olması dikkat çekti.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI

Tebligatta şu ifadelere yer verildi: “Bakanlık makamının 15.08.2019 tarihli onayında ‘31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçimleri sonucunda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün bilgisi ve talimatlarıyla Mardin Büyükşehir Belediyesinde Belediye Meclis Üyesi Necla Figan Altındağ’ın sözde eş başkan sıfatıyla belediyenin her türlü organizasyonunun içinde yer aldığı, belediyeye ait tesis ve projeleri sahada bizzat inceleyerek, belediye adına ilgilileri yönlendirdiği ve talimatlar verdiği, Belediye adına yürütülen her türlü faaliyette bizzat tasarrufta bulunduğu ve eş başkan sıfatı ile Belediyenin yönetiminde, sevk ve idaresinde etkin bir şekilde görev aldığı’ ve ilgililerin görevlerini kötüye kullandıkları iddia edilmektedir.”

Türk’ten 7 gün içinde savunması istenen tebligatta, savunmanın gönderilmemesi durumunda ifade vermekten kaçınmış sayılacağı ifade edildi.

SEÇİLMİŞ KİŞİ BELEDİYE BAŞKANINA YARDIMCI OLABİLİR

Eş Başkanlığa dair Evrensel’e konuşan Diyarbakır Barosunun Eski Başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, belediyelerde eş başkanlığın yasal düzenlemesi olmadığını ancak yaşanan sorunu şu şekilde açıkladı:

“Fakat orada diyor ki meclis üyesinin teftişte bulunduğu, denetlediği vs. belediye başkanının yetkilerini seçilmiş belediye meclisi ya da üyeleri ile kullanmasının hiçbir sakıncası yok. Bunlardan birini başkan yardımcısı yapabilir. Bir yere gittiğinde vekil bırakması gerekir. Bu sıfat yasayla beraber sınırlı sayıda kişiye bu yetki verilmiş. Meclis üyesinin eş başkan sıfatını kullanması da ne gibi bir hukuka aykırılık var? Çünkü yasaklanmamış bir şey devletçe yapılabilir. Yasaya açık bir şekilde eş başkanlık olmaz diye bir şey getirmemişler. Siyasi Partiler Kanunu’nda 2014’te yapılan değişiklikle eş başkanlık yasalaştı. Burada bir suç yok ama idari yönden kullanılamayacağına ilişkin böyle bir uyarıda ya da ikazda bulunulabilir.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: HDP'li vekillere yapılan uygulama insan haklarına aykırı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da kayyum protestosu 18'inci günde sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...