04 Eylül 2019 14:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize alerjim var, daha da düşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sivas’ta katıldığı bir toplantıda Merkez Bankası bağımsızlığını yok sayarak faizlerin daha da düşürüleceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Faizlerin düşmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim faize alerjim var, yüksek faize karşıyım. Faizdeki düşüşle beraber enflasyonun düşüşü, biliyorsunuz son olarak 15,1'e kadar düştü" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Tayyip Recep Tayyip Erdoğan, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda katılımcılara hitap etti.

“İkinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı ağır yaptırımlar hem de yetersiz alt yapı sebebiyle neredeyse Türkiye ile kalkınma hamlesine başlayan ülkelerin zamanla Türkiye’yi geçmesine seyirci kalındığını” söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok çok önünde olmamıza rağmen Güney Kore, bizi maalesef solladı geçti. Fersah fersah önümüzde. İç düşmanlar adeta Türkiye’nin sıçramasına, Türkiye’nin gelişmesine engel oluyorlardı” dedi.

‘BİRİLERİNİN ELİNDE NÜKLEER FÜZE OLACAK AMA BENDE OLMAYACAK’

Atak helikopterlerini Türkiye’de ürettiklerini hatırlatan Erdoğan, Çekya’nın eski bir başbakanının “Ben barıştan yanayım” diyerek ülkesindeki benzer yatırımlara engel olduğunu söyledi.

Çekya Başbakanı Andrej Babis’in kendisiyle yaptığı görüşmede, “Bu ne biçim anlayış, adam elinde bombayla saldıracak, sen de diyeceksin ki ‘ben barıştan yanayım’, bütün savunma sanayini kapatacaksın” dediğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi her şey iyi güzel de birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil… Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum. Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var. Hatta isim vermeyeceğim, bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana, ‘Bize böyle böyle diyorlar benim elimde şu anda 7 bin 500 kadar nükleer başlıklı var ama Rusya’nın Amerika’nın elinde 12 bin 500, 15 bin nükleer başlıklı füze var, ben de yapacağım’ dedi. Hale bakın, onlar nerede, neyin yarışını yapıyor, bize de ‘sakın ha sen yapma’ diyorlar.”

‘POLİTİKA FAİZİ DAHA DA DÜŞECEK’

AKP dönemindeki ekonomi hamlesinin zirve noktasının 2013-2014 yılları olduğunu söyleyen Erdoğan, “Benim faize alerjim var, yüksek faize karşıyım. Bunda iyi bir noktaya gelmiştik. Çünkü yüzde 63’te almıştık faizi ve 4,2’ye kadar düştük. O zaman enflasyon da 7,6’ydı. Maalesef bu Gezi olayları vesaireyle beraber dışarıdan çok ciddi bir çelme takıldı ve sıkıntı yaşadık” dedi.

Faizlerin düşmeye başladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizdeki düşüşle beraber enflasyonun düşüşü, biliyorsunuz son olarak 15,1’e kadar düştü. Şimdi politika faizi daha da düşecek. Buna inanıyorum. Çünkü yeni Merkez Bankası yönetimi bu konuda anlayışı ortaya koydu” şeklinde konuştu. (Sivas/AA)

ÖNCEKİ HABER

Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ile ‘güvenli bölge’yi görüştü

SONRAKİ HABER

Trump, Ruhani ile görüşmeye açık olduğunu söyledi; İran taahhütleri askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...