04 Eylül 2019 22:54
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2019 20:04

Ekmek zammını değerlendiren Kocaelililer: Savaşa var bize yok

Kocaeli'de ekmeğe gelen zamma tepki gösteren Kocaelililer, "Bazen ekmek bile yiyemeyecek durumda oluyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yusuf ATMACA
Meryem KAYA
Kocaeli

Kocaeli’de ekmeğe gelen zamma vatandaş tepkili. 210 gram ekmeğin gramajının 280’e çıkartıldığı ve fiyatının 1.25 TL’den 1.75 TL’ye yükseltildiği Kocaeli’de görüştüğümüz vatandaşlar zamların her geçen gün geçimi zorlaştırdığını belirterek, “Geçinmek her geçen gün daha zorlaşıyor” dedi.

Körfez ilçesinde konuştuğumuz Hasan isimli işçi, “Benim anlamadığım Kocaeli’de neden tepki gösterilmiyor? 1.75 çok pahalı. İnsanlar asgari ücretle geçiniyor, bir evin günde en az 3 ekmek aldığını düşünürsek çok pahalı” dedi. Belediyelerin sorumluluk alması gerektiğini belirten işçi, “Asgari ücret bu haldeyken ekmeğe zam geliyorsa belediyeler bir şeyler yapmalı. Madem yöneticiler, bir şey yapmalılar. Biz onlara yetkiyi vermişsek zamların önüne geçmeleri lazım, halk ekmek fırınları neden olmaz?​” ifadelerini kullandı.

‘İşçi pazarında’ iş beklediğini söyleyen Mehmet ise, “İnsanlar iş bulamıyor, geçinemiyor. Ekmek alamıyoruz, iş yok, ekonomi batmış durumda” dedi. Her şeye zam geldiğini söyleyen Mehmet, “Evde 5 kişi yaşıyoruz, inşaatlarda çalışıyorum. Amele pazarında akşama kadar bekliyoruz, eğer kısmet olursa işe gidiyoruz. Geçinmek zor, kiradayız” dedi. Bu şartlarda 3 çocuk okuttuğunu da ekleyen Mehmet, “Bizi de düşünsünler” diye konuştu.

‘BİR ARAYA GELİP İTİRAZ EDEREK ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’

Zamlara anlam veremediğini söyleyen ve herhangi bir işyerinde çalışmayan Sibel ise, “Bu zamlara karşı bir araya gelip itiraz etmeliyiz, ancak önüne öyle geçebiliriz. Çocukların her istediğini alamıyorsun, mecbur kısmak zorunda kalıyorsun. Bu zamlara karşı bir araya gelip itiraz ederek önüne geçebiliriz” dedi. Günde 4 ekmek aldıklarını söyleyen Sibel, “50 kuruş gelen zam çok fazla” dedi.

Bütün öğünlerde en önemli tüketim maddesinin ekmek olduğunu ve ailesinin eve en az 5 ekmek aldığını söyleyen Selin ise öğrenci. Üniversite öğrencisi olan Selin, “Her şeye zam geldiği için alışıyoruz artık. 3 aydır staj yapıyorum 800 lira para alıyorum ama yetmiyor ailemden para isteyemiyorum, istemeye yüzüm olmuyor” dedi.  

‘EKMEK BİLE YİYEMEYECEK DURUMDA OLUYORUZ’

Pazar Esnafı İhsan, evde 8 nüfus olduklarını belirterek, “Sen hesap et biz günde kaç ekmek alıyoruz. 5 çocuk okutuyorum, bazen ekmek bile yiyemeyecek durumda oluyoruz. Savaş bütçesine ayırıyorlar ama vatandaşa gelince yok. Bir yandan Amerika, bir yandan Rusya ama biz ekmek yiyemiyoruz” diye sitemde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

PES: Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz

SONRAKİ HABER

Midilli'de kamp koşullarını protesto eden mültecilere polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...