19 Ekim 2012 16:19

Başpınar işçileri: Birlik zamanı

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde iki ay önce yaşanan grevin ardından, sık sık toplantılar yaparak grevi ve sonuçlarını değerlendiren işçiler, günlerdir süren yoğun bir çalışmayla 2. İşçi Kurultayına hazırlanıyor.Ağustos’ta 5 tekstil fabrikasında 10 gün süren grevin ardından, greve çık

Başpınar işçileri: Birlik zamanı
Paylaş
Mehmet Türkmen

Ağustos’ta 5 tekstil fabrikasında 10 gün süren grevin ardından, greve çıkan işyerlerinden işçi temsilcilerinin de katılımıyla daha da güçlenen Başpınar İşçi Komitesi’nin çağrısıyla toplanacak kurultayda, güçlü bir birliktelik ve daha güçlü bir mücadele için önemli kararların alınması bekleniyor. Kurultay, yarın saat 11.00’de Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

GREV BİTTİ SORUNLAR BİTMEDİ

Kurultayı düzenleyen Başpınar İşçi Komitesi üyesi işçiler, grevden sonra Başpınar’daki durumu ve bu kurultaydan ne beklediklerini gazetemize anlattı. Gürteks’te çalışan bir işçi grevden sonra kendi fabrikalarında işçiler içinde bir moralsizliğin hakim olduğunu belirterek bunun sebebi olarak grev sonunda işçilerin bölünmesini gösterdi. Bütün olumsuzluklara rağmen bu grevden çok önemli kazanımlar elde ederek çıktıklarını ifade eden Gürteks işçisi, “Yalnızca kendi fabrikamızda değil, tüm tekstil fabrikalarında 10 yıldır alınamayan zamlar alındı. Hepsinden önemlisi birlik olunca neler yapabileceğimizi gördük. Ama daha iyisini yapabilmemiz için daha örgütlü olmamız gerekirdi” diye konuştu. Grevin bütün sorunları çözmediğini bu yüzden mücadelenin de devam etmesi gerektiğini söyleyen Gürteks işçisi, kurultayın bu yüzden tüm işçiler için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

SENDİKA ŞART AMA NASIL BİR SENDİKA?

Grevde gördükleri en önemli sorunlardan birinin, işçilerin çatısı altında birleşebileceği bir sendikanın olmaması olduğunu söyleyen komite üyeleri, Antep’teki üç tekstil sendikasının da güven vermediğini, işçilerin çoğunluğunun bu yüzden örgütsüz olduğunu söylüyor. Kurultayın en önemli gündemlerinden birinin sendika meselesi olduğunu söyleyen işçiler, “Bize mücadeleci, birlikte yönettiğimiz ve kararlarını birlikte aldığımız, birliğimizi ve mücadelemizi büyütecek gerçek bir sendika lazım” diyor.

Antep’te mevcut sendikalarda örgütlenmek için işçilerin neler yaşadığını ve  bu sendikaların örgütlü oldukları işyerlerinde işçilerin hangi koşullarda çalıştıklarını anlatan işçiler, mücadelelerini büyütmek için sendikal örgütlenmenin şart olduğunu ve bu kurultayda birlikte tartışıp çözüm bulacakları sorunlardan birinin de bu olacağını söylüyor.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ

Grevinden öğrendikleri önemli şeylerden birinin de işçilerinin mücadelesinin önündeki engeller olduğunu ifade eden Motif İplik’te çalışan bir işçi,” Yasalar, polis her şey patronlar için. işçiler için demokrasi ve özgürlük diye bir şey yokmuş. Hükümet yeni anayasada demokrasiden bahsediyor ama biz bu grevde demokrasiyi gördük” diye konuşuyor.

Bu kurultayda işçilerin haklarını koruyan demokratik bir anayasa için taleplerini de konuşacaklarını söyleyen işçiler, sendikal örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını ve işten atılmaların yasaklanmasını istediklerini belirtiyor.
Grevde Şireci’de  şimdi ise başka fabrikada çalışan bir işçi de, grevin birlik olup mücadele etmekten başka bir yolun olmadığını gösterdiğini belirterek, “Kurultay yapmamızın nedeni daha güçlü bir birlikteliği ve örgütlü bir mücadeleyi nasıl sağlarız diye tartışmaktır” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halk korosuna yasak

SONRAKİ HABER

Bursalı metal işçileri TİS'i konuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...