04 Eylül 2019 02:52

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan AKP'ye 5 maddelik çağrı

"Cumhurbaşkanı tarafsız olsun, güçler ayrılığı ilkesine uyulsun, devlet yönetimi şeffaf olsun, ekonomik sosyal konsey toplansın ve dövizle verilen ihaleler TL'ye çevrilsin."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (Fotoğraf: DHA)

Paylaş

Parti meclisini Sivas'ta toplayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'ye 5 maddelik çağrıda bulundu. Ayrıca TBMM Başkanı'na da bir çağrı yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Her seçim sonrası milletvekili arkadaşlara bir beyanname gelecekse, 1920'de TBMM'nin beyannamesi verilmesi gerekir. TBMM'nin Milli Kurtuluş Savaşı sırasında izlediği rota burada açıkça belli edilmiştir" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi'nin 100. yılı nedeniyle Sivas'ta toplanan PM öncesi parti üyelerine seslendi. Konuşmasında AKP'ye çağrı yapan Kılıçdaroğlu, 5 temel beklentisini sıraladı. Kılıçdaroğlu'nun sıraladığı 5 madde şöyle:

"CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI"

"Cumhurbaşkanları devletin sigortasıdır. Bir cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olamaz. Siz bütün devleti bir kişinin iki dudağına bağlamışsınız. Mustafa Kemal'e verilmeyen yetkiler 21. yüzyılda bir kişiye verilmiş."

"GÜÇLER AYRILIĞI İLKESİNE UYULMALI"

"Dünyada sağlıklı işleyen bütün devletlerde güç kontrol edilir. Güç baskı aracıdır. Neyle kontrol ediyorsunuz gücü yasama, yargı organıyla ama bunlar birbirlerini denetliyorlar. Şimdi hatayı telafi edecek makam yok. Devlet şimdi eski devlet değil. Bir saray devleti bir de Türkiye Cumhuriyeti devleti. Nerede Dışişleri Bakanı? Yok. Saray'da başka bir dışişleri bakanı var."

"DEVLET YÖNETİMİNDE ŞEFFAFLIK OLMALI"

"Devleti yönetenler tüyü bitmemiş yetimlerden de vergi alırlar. Dünyanın bütün demokrasilerinde yöneticiler toplanan vergileri harcar ama hesap verirler. Şunu buraya harcadım derler. Şehir hastanelerini kaça yaptın? Havaalanını kaça yaptın? Sır. Elin oğlunun bildiği şey bizim vatandaşımız için neden sır oluyor? Sayıştay dünya standartlarına göre denetim yapmalıdır. Satyıştay'ı kontrol ediyor, rapor yazma diyorsanız, olmaz arkadaşlar."

"EKONOMİK SOSYAL KONSEYİ TOPLA"

"İşten çıkarmalar yaşanıyor. Saray'da kriz yok, mutfak dolu. İşsizliğin ne olduğunu onlar bilmezler. O zaman yapılması gereken çağrımız şudur; ekonomik sosyal konseyi topla. Dertli insanları bir topla dinle bakalım ne diyecekler. Ben dinlemem diyor. O zaman bu Anayasa değişikliğini neden yaptık biz? Diyeceksiniz ki Anayasa mı var bu ülkede? E usulen de olsa bir Anayasa var. Bu konsey Anayasa'da var. Üç ayda bir toplanması lazım, en son 2009'da toplanmış. Peki bu vatandaşın derdini nereden öğreniyorsunuz? Damat mı söyleyecek sana? Damadın başka işleri var."

"DÖVİZLE VERDİĞİN İHALELERİ TÜRK LİRASINA ÇEVİR"

"Faturayı vatandaşlar ödüyor. Kim ödedi? Emekliler, işçiler, işten atılanlar, sanayiciler. Sen yaşanan krizin adil dağılmasını istiyorsan dolar bazında verdiğin ihaleleri TL bazına çevireceksin."

"Büyük bir samimiyetle dile getirdik. Bunları yaptıkları takdirde ilk biz alkışlayacağız. Hiç kimse asla umutsuzluğa kapılmasın." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong'da protestolara neden olan iade yasası artık gündeme gelmeyecek

SONRAKİ HABER

İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış görevinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...