04 Eylül 2019 03:11
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2019 11:13

Hong Kong'da protestolara neden olan iade yasası artık gündeme gelmeyecek

Hong Kong yönetiminin şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı resmi olarak geri çekildi.

Fotoğraf: Fuat Kabakcı/AA

Paylaş

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, suçluların Çin’e iadesini öngören yasa tasarısının geri çekilmesinin kendi yönetiminin kararı olduğunu ve kararın Çin tarafından desteklendiğini savundu.

Haziran ayından beridir protesto edilen yasa tasarısının resmi olarak geri çekilmesinin ardından basın açıklaması yapan Carrie Lam, "Bunu bir fikir değişikliği olarak tanımlamak çok doğru değil" dedi. Protestoları görmezden gelen Lam, tasarının geri çekilmesinin kendi kararları olduğunu savunarak, Pekin yönetiminin ise karara destek verdiğini kaydetti. Lam, yasa tasarısının, söz konusu içerikle tekrar ele alınması gibi planlarının olmadığını da ifade etti. Lam ayrıca, polisin göstericilere kötü muamelesi iddiasına yönelik bağımsız soruşturmaya izin vermeyeceklerini ancak olayın araştırılması için iki müfettişin daha görevlendirildiğini söyledi.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi, protestocuların, tutukluların yargılama olmadan serbest bırakılması yönündeki talebinin de kabul edilmez olduğunu ifade etti.

ŞÜPHELİLERİN İADESİ YASA TASARISI

Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin’in Hong Kong’daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyordu.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyordu.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, daha önce toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulmayanlar tasarının tamamen iptal edilmesini istiyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Görevden alınan DBB Başkanı Selçuk Mızraklı: Bu halkın bir kuruşuna laf getirmedik

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan AKP'ye 5 maddelik çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...