03 Eylül 2019 09:02

Göl uzmanından Emine Erdoğan'a yanıt: Açıkçası ben mutmain olmadım

Salda Gölü'nde 20 yıldır bilimsel çalışmalar yürüten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Bilim insanı olarak millet bahçesi projesini inceledim, ben mutmain olmadım" dedi.

Yard. Doç. Dr. Erol Kesici | Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Paylaş

Yusuf YAVUZ

Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nde TOKİ eliyle yapılmak istenen "millet bahçesi" projesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. 31 Temmuz'da ihalesi yapılan projeye ilişkin tepkiler üzerine önceki gün Salda Gölü'ne gelen Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan bilgi aldıktan sonra, "Ben mutmain oldum, bakanımızı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Salda Gölü'nde yaklaşık 20 yıldır bilimsel çalışmalar yürüten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise Emine Erdoğan'ın bu açıklamasına tepki göstererek, "Bir bilim insanı olarak Salda Gölü kıyısında yapılacak millet bahçesi projesini ben de inceledim. Çivi bile çakılmayacak söylemleriyle basite indirgenen projede asansör ve devasa klimalar var. Restoranlar, kahvehaneler, kafeteryalar, otoparklar var. Beton ve demirden çivilerin çakılacağı bu projenin Salda Gölü'nü koruyacağına inanmadım. Açıkçası ben mutmain olmadım" diye konuştu.

EMİNE ERDOĞAN'IN ZİYARETİ

Kamuoyunda büyük tepki çeken millet bahçesi projesinin korunan alan olan Salda Gölü'nü yapılaşmaya açacağı endişelerinin yoğunlaştığı dönemde dün bölgeye gelen Emine Erdoğan, proje hakkında Bakan Kurum'dan bilgi aldı. "Ben mutmain* oldum, halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum" diyen Emine Erdoğan, projenin çok güzel bir girişim olduğunu belirterek, "Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine karar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta veya taştan yapılan basit yerler olacak, diye bakanımız söyledi. Ben de kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Salda Gölü'ne bir pelikan bırakan Emine Erdoğan, gazetecilerin ne hissettiği yönündeki sorusuna ise "Ne kadar güzel bir hayvan. Buranın bu güzelliğini de keşfetmiş olduk. Pelikanları görmek isteyenler de Salda'ya gelebilir" yanıtını vermdi.

GÖL UZMANINDAN İTİRAZ: YAPILAŞMAYA GİDİLEREK KORUMA OLMAZ

Emine Erdoğan'ın bu açıklamaları sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girerken, en çarpıcı değerlendirme ise Salda Gölü'nde 20 yıldan fazla süredir bilimsel çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici'den geldi.

TTKD Bilim Danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Kesici, "Bir bilim insanı olarak Salda Gölü kıyısında yapılacak millet bahçesi projesini ben de inceledim. Çivi bile çakılmayacak söylemleriyle basite indirgenen projede asansör ve devasa klimalar var. Restoranlar, kahvehaneler, kafeteryalar, mescitler ve otoparklar var. Beton ve demirden çivilerin çakılacağı bu projenin Salda Gölü'nü koruyacağına inanmadım. Açıkçası ben mutmain olmadım" görüşünü dile getirdi.

"Burası zaten eşsiz bir doğal bahçe" diyem Kesici, "Doğasına müdahale edilmeyen her alan zaten korunmuş oluyor. Salda Gölü'nün korunması için devasa bir proje yapmaya gerek yok. Yapılaşmaya giderek koruma olmaz. Salda Gölü eğer bugün güzelliği ile adından söz ettiriyorsa, bugüne kadar (son bir kaç yıl hariç) doğal haliyle gelebildiği içindir. Bizler 20 yıldır Salda Gölü için neleri savunduk, bugün neler yapılmak isteniyor. Bu akıllara ziyan bir durumdur. Bizlerin aklıyla dalga geçmektir" ifadelerini kullandı.

"SALDA GÖLÜ'NDE PELİKAN GÖRMEDİK"

Emine Erdoğan'ın Salda Gölü'ne pelikan bırakmasına da değinen Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Bizim çalışmalarımızda Salda Gölü'nde pelikan kaydı yapılmadı. Bizler burada yaptığımız çalışmalar sırasında hiç pelikana rastlamadık. Çünkü Salda Gölü doğal yapısı itibari ile sodalı bir suya sahip ve pelikanların besleneceği balık vb. canlılar yönünden zayıf bir göl. Bu canlı Salda Gölü'nün doğal türlerinden biri değil. Büyük olasılıkla yakınlardaki bir alandan getirildi. Bu nadir canlının bu şekilde konu mankeni olarak kullanılması da doğru değil. İnsanları pelikan yaşamayan bir yere pelikan görmeye davet etmek çok yanlış. Bu fotoğraflar doğaya bakışın ne ölçüde olduğunu anlatmaya yeter" diye konuştu.

* Mutmain olmak: İnanmak, gönlü kanmak.

ÖNCEKİ HABER

ABD, Afganistan’dan 5 bin 400 askerini çekecek

SONRAKİ HABER

RTÜK Başkanı: İlk toplantıda gündem şiddet olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...