02 Eylül 2019 14:04

İran'da Hepco fabrikası işçileri ödenmeyen ücretleri için eylem yaptı

İran'ın Arak kentinde Hepco fabrikasında 8 aydır maaşları ödenmeyen işçiler yürüyüş yaparak "Hepco’yu halka ve işçilerine bırakın" dedi.

İran bayrağı | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İlgar EVA

İran'ın Arak kentinde bulunan ve 900 işçinin çalıştığı Hepco’da 8 aydır maaşlar ödenmiyor. Maaşlarını alamayan işçiler, 28 Ağustos’ta yürüyüş yaparak, tepkilerini gösterdi. 

Hepco fabrikası, İran’ın Arak ilinde 1974’ten bu yana yol yapımı ve tarım makineleri üreten bir fabrika, 1979 İran Devriminden sonra uzun bir süre yarı özel halde üretime devam ediyordu. 2007’de fabrika özelleştirildiğinde işçiler zaman zaman üretimi durdurarak greve çıktı. Devletin baskısıyla greve öncülük eden işçilerin tutuklanması ise işçilerin bir süre sessiz kalmasına neden oldu.

İşten çıkarmalar, işsizlik ve maaşların ödenmemesi, özelleştirmenin başarısızlığını ve neoliberal tezlerin ölümünü sembolize ediyor. Şimdi Hepco işçilerinin temel bir iddiası var: "Hepco’yu halka ve işçilerine bırakın."

Hepco’nun işçilerinin İran’daki milyonlarca işçi gibi sendikaları yok. Taleplerini takip edebilecek örgütleri yok. İşçilerin talepleri için mücadele engellenirken, Çalışma Bakanlığına bağlı İşçi Evi ve İslam İş Konseyi Örgütleri de işçi haklarını ihlal eden ve rejimin politikaları ve istekleri doğrultusunda karar veriyor.

"MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

2017’den bu yana direnen işçilerin bir çoğu tutuklandı, 6 yıl üzeri hapis cezasına ve kırbaç cezalarına çarptırıldı. O süreçte işçilere İran’ın diğer illerindeki işçilerden de destekler geldi.

Tekrar alevlenen protestolar, grevler ve 28 Ağustos’ta yapılan yürüyüş Hepco işçileri geri döndü tartışmasını yeniden başlattı. Yürüyüşte işçiler adına konuşma yapan bir işçi şunları söyledi: “Bizimle çatışanlara bizleri tutuklayanlara söylemeliyim; bizler yolumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve korkmuyoruz. Aksine haksız yere tutuklanan arkadaşlarımız için daha da direneceğiz. Niye bize sorulmadan fabrikayı özel şirketlere sattınız? Niye 9 aydır maaş almıyoruz? Niye sigortalarımız yatırılmıyor? Bunlara cevap vermelisiniz. Bu rezaleti bizleri susturmakla yıkayamazsınız.”

Yedi Tepe Fabrikası, Ahvaz Çelik Fabrikası, Azarab Fabrikası ve diğer fabrikalar 2017’den bu yana eylem yapan Hepco işçileriyle birlikte. Zaman zaman Hepco işçilerinin mücadelesi bastırılsa da, işçilerin sınıf dayanışması göstermesi önemli. 2017’de İran’da rejime karşı başlayan eylemlerde önemli bir rol oynayan işçilerin arasında Hepco işçileri de vardı.

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Davutoğlu, Abdullah Başçı, Ayhan Üstün ve Selçuk Özdağ, AKP'den ihraç ediliyor

SONRAKİ HABER

Efes, cinsiyetçi biraları "Delikanlı" ve "Zilli" için özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa