02 Eylül 2019 09:25

36 derecede kırmızı biber hasadı: Öğrenciler günlük 35 liraya çalışıyor!

Hatay Reyhanlı'da 36 derece sıcakta kırmızı biber hasadı yapılıyor. Tarlada çalışan öğrenciler ise günde sadece 35 lira alıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ferhat DERVİŞOĞLU

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde hava sıcaklığının 36 dereceye ulaştığı bugünlerde tarlalarda kırmızı biber hasadı yapılıyor. Tarlada çalışan öğrenciler ise günde sadece 35 lira alıyor.

Güneşin altında, aşırı sıcak ve güneşten korunmak için yüzlerini kapatan işçiler, tüketicinin kışın kullanacağı salçalık, toz biber ve dolmalık biberleri topluyor.

Tarlasında biber hasadı süren Casim Yapıcı, tarlada kilosunun 1,75 ile 2 TL arasında değişen fiyata satılan biberin perakende satışının ise 2,5 TL olduğunu belirtti. Girdilerden yana sıkıntılı olduklarını anlatan Yapıcı, “Bu sezonda 45 dekarı acı, 15 dekarı da tatlı kırmızı biber ektim. Dekar başında 2,5-3 ton biber alıyorum. Yetiştirdiğim biber kışın dolmalık, salçalık ve toz biber haline getiriliyor” dedi.

OKUL HARÇLIĞI İÇİN BİBER TOPLUYOR

Aşırı sıcak altında biber toplayanlar arasında lise ve üniversite sınavına girmek için eğitim ve dershane parası toplayanlar da bulunuyor. Tarlada kırmızı biber toplayan Samet Kurnaz, okullar açılmadan önce tatili değerlendirdiğini belirterek “Yaz tatilini değerlendiriyorum, Reyhanlı’da lise eğitimi alıyorum. Günlük aldığım 35 TL ile hem okul için harçlığımı topluyor ve hem de aileme destek oluyorum” dedi.

Biber toplayanlardan Fatma Kırar da “Üniversiteye geçiş sınavına tekrar girmek için yoğun çaba harcıyorum. Hedefim olan özel eğitim öğretmenliğinde okumak için biber tarlasında günde 35 TL karşılığında çalışıyorum. Kazandığım para ile dershaneye gideceğim, artarsa da harçlık yapacağım” dedi. (Hatay/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş, Marlboro’da iki üyesinin işten atılmasını protesto etti

SONRAKİ HABER

Hong Kong’da gösteriler sürüyor: Öğrenciler okulu boykot etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa