02 Eylül 2019 09:08

Gıda-İş, Marlboro’da iki üyesinin işten atılmasını protesto etti

DİSK/Gıda-İş, Philsa Philip Morris'te (Marlboro) sendikal örgütlenme sürecinde 2 üyelerinin işten çıkarılmasını fabrika önünde protesto etti, "İşçinin sendika hakkına saygı duyun" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK/Gıda-İş Sendikası Philsa Philip Morris (Marlboro) fabrikasında sendikal örgütlenme sürecinde iki üyelerinin işten çıkarılmasını İzmir Torbalı’da bulunan fabrika önünde yaptığı açıklamayla protesto etti.

Sendikaların ve siyasi partilerin de destek verdiği açıklamada konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, dünyanın sayılı tekelleri arasında olan Marlboro’da çalışma koşullarının bilindiği gibi iyi olmadığını ifade etti. Aslan, “Fabrikanın kurulduğu günden bu yana sürekli işçi arkadaşlarımızın hakları ellerinden alınmış, çalışma koşulları her geçen gün daha da ağırlaştırılmıştır. Sürekli Türkiye standartları üstünde bir şirketiz denerek işçilerin enflasyon altında zamlara maruz bırakılması ve verilen zamların da performans sistemi öne sürülerek eşitsiz dağıtılması sonucu, koşulların iyileştirilmesi için işçi arkadaşlarımız tarafından sendikal mücadele başlatılmıştır” dedi.

"FİRMA, SENDİKA HAKKINA SAYGI GÖSTERMİYOR"

Dünyanın çeşitli yerlerinde fabrikaları bulunan Philsa Philip Morris firmasının sendika hakkına saygı göstermediğini ifade eden Aslan, “Şirket, merkezi PMI ile örtüşmeyen etik kuralları tanımayan bir yol izlemiştir. Sürekli ülke şartları öne sürülerek haklar ve zamlar geriye çekilmiştir. Sendikal örgütlenme başladığı tarihten itibaren, örgütlenmeyi kırmak için çeşitli yollara başvuran yetkililer, son olarak sendikal örgütlenme yapan iki işçi arkadaşımızı işten çıkararak işçilere geri adım attırmak istemektedir” diye konuştu.

"ÖRGÜTLENMEYİ KIRMAYA YÖNELİK"

Aslan, “Yapılan bu işten atma sendikal örgütlenmeyi kırmaya yöneliktir. Yaklaşık 10 gündür gerek şirket yetkilileriyle gerekse PMI Türkiye sorumlusuyla görüşme çabalarımız sonuçsuz kalmıştır. Bizler sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için çaba harcarken fabrika yetkilileri sürece duyarsız kalmıştır. Bizler gerek burada gerekse uluslararası alanda bu yanlıştan dönülmesi için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Yetkililerin bu yanlıştan geri dönmelerini atılan işçilerin geri işe alınmasını istiyoruz. Yasalara ve anayasaya uyulmasını istiyoruz. İşlerine geldiğinde ‘Biz PMI etik kurallarıyla çalışan bir aileyiz’ derken, işlerine geldiğinde ‘Biz Türkiye Marlboro’yuz’ diyerek bu işin içinden çıkamazlar. İşçilerin haklarını tırpanlayıp çalışma koşullarını ağırlaştıran bu çalışma düzenine son verilmesi, sendikal örgütlenmeye saygı duyulmasını istiyoruz” dedi.

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

İki yıllık sözleşmeli çalıştırma ve deneme sürecinin olduğunu hatırlatan Aslan, "İşçilerin iki yıllık kaybını kabul etmiyoruz. Tüm işçilerin geriye dönük haklarının verilerek insanca, güvenceli ve sendikalı çalışma hakkı tanına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yüzden daha fazla huzursuz bir çalışma ortamı oluşmaması ve iş barışının sağlanması için geç olmadan yetkililere buradan tekrar sesleniyoruz, gelin işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerine saygı gösterin ve çağrımıza yanıt verin. Yaşanan bu süreci konuşarak çözelim" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğubeyazıt kayyumu belediye kaynaklarını emniyet, diyanet ve adliye için kullanmış

SONRAKİ HABER

36 derecede kırmızı biber hasadı: Öğrenciler günlük 35 liraya çalışıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...