11 Nisan 2011 09:19

Tarım Bakanlığı ‘teşhire’ karşı çıktı

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, yapılan denetimler sonucu, olumsuzluk tespit edilen firma ve marka adlarının Bakanlık tarafından teşhir edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Bakanlığımızın inisiyatifinde olup da isim açıklamama gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” dedi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaptığ

Tarım Bakanlığı ‘teşhire’ karşı çıktı
Paylaş

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, yapılan denetimler sonucu, olumsuzluk tespit edilen firma ve marka adlarının Bakanlık tarafından teşhir edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Bakanlığımızın inisiyatifinde olup da isim açıklamama gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında; yapılan denetimler sonucu, olumsuzluk tespit edilen firma ve marka adlarının Bakanlık tarafından teşhir edilmesi gerektiği yönünde eksik bilgi ve yorumlara dayalı haberlere yer verildiğinin görüldüğünü ifade ederek, temel hedefi; güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketicileri gıdalardan kaynaklanabilecek sağlık risklerinden korumak olan Bakanlığın, her türlü gıda maddesinin Türk Gıda Kodeksi ile belirlenen şartlara uygunluğunun kontrolünü, yaygın teşkilatı ve yetkin kadrosuyla yürüttüğü belirtildi. Açıklamada, denetim sonuçlarının mevcut yasalar çerçevesinde, firma ve ürün adı verilemeden Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün web sitesinde yayınlanmak suretiyle kamuoyunun bilgisine de sunulduğu ifade edildi.

Türkiye’de yaklaşık 53 bin gıda üretim yerinin, 257 bin gıda satış yerinin ve 143 bin gıda toplu tüketim yerinin bulunduğunu söyleyen Bakanlık, buralarda yapılan denetimlerin her yıl giderek arttığını söyledi. Örneğin, 2002 yılında sadece 35 bin civarında olan denetim sayısı, 2004’te 190 bin 829, 2009 yılında 350 bin, 2010 yılında ise 376 bin 756 oldu. 2010 yılında denetlenen gıda iş yerlerinden 11bin 435’i hakkında 27 milyon TL para cezası uygulanarak, 1261 iş yeri hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca gıda mevzuatına uygun bulunmayan ürünler derhal toplatılıp “yediemin”e alınarak imha edildi.

KANUN DA TEŞHİRİ ONAYLAMIYOR

Daha önceki denetimlerin, mülga 5179 sayılı Kanun kapsamında yapıldığını belirten Bakanlık, söz konusu kanunda; Bakanlıkça gıda denetimi yapılan firmaların ve markaların, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın, teşhir ve ilan edilmesine ve doğrudan firma ve marka isimlerinin açıklanması veya ilan edilmesine ilişkin her hangi bir hükümün bulunmadığını söyledi. Diğer taraftan, 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 23’üncü maddesi gereğince, genel olarak tüketiciyi ilgilendiren hallerde tüketici kanununa aykırılık durumunda kanuna aykırılığın giderilebilmesi, amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tüketici Örgütlerinin tüketici mahkemelerinde dava açabileceklerini öngördüğü belirtildi. 4077 sayılı Kanunun aynı maddesinde, Tüketici Mahkemelerinin ihlalin tedbiren durdurulmasına karar verebileceği ve bu kararın ulusal ya da yerel bir gazetede ilan edilebileceğini öngörüyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, “Bakanlığımızın inisiyatifinde olup da isim açıklamama gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” diyerek, “Mevcut mevzuat çerçevesinde yasal bir zorunluluktur, ancak bununla ilgili de tüketici lehine önemli bir gelişme sağlama süreci devam etmektedir. Her yasal düzenleme ve uygulamasında daha iyi, daha ileri bir noktayı hedefleyen Bakanlığımız, 2010 yılında kabul edilen 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nu da bu anlayışla hazırlayarak konuyla ilgili yeni düzenlemelere gitmiştir. Söz konusu kanunun 31’inci maddesinin altıncı fıkrası gereğince, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, denetlenen gıdanın insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabileceğinden şüphe duyulması halinde, riskin mahiyeti ve alınan tedbirler hakkında kamuoyunu bilgilendirebilecek ve uygun gördüğü hâllerde yapılan kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri kamuoyunun bilgisine sunabilecektir. Bu hükümle ilgili hazırlanmakta olan yönetmeliğin, birkaç ay içerisinde yürürlüğe girmesi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kırmızı et üretimi yüzde 6 geriledi

SONRAKİ HABER

Bob Dylan ilk kez Vietnam’daydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa