31 Ağustos 2019 09:06

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü ulaşım zammına karşı imza standı açtı

EMEP Kayseri İl Örgütü, ulaşıma yapılan zamları protesto etti. Çözüm, "Belediye imkanlarını emekçinin ihtiyacına kullanmakta" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abdullah SARIKAYA
Kayseri

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, ulaşım ücretlerine yapılan zammı Cumhuriyet Meydanı’nda protesto etti.

“Emekçinin ücreti ulaşıma yetmiyor”, “Yapılan zamlar geri çekilsin”, “Krizin yükünü çekmeyeceğiz” sloganlarının atıldığı eylemde, tam karta 50 kuruş, manyetik kağıt bilete 75 kuruş ve öğrenci kartına 20 kuruş zam yapıldığı hatırlatıldı.

“HER YÜKÜ BİZİM SIRTIMIZA YÜKLÜYORLAR, REDDEDİYORUZ”

Açıklamayı okuyan Emek Partisi Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu, “’22 aydır ulaşım ücretlerinde düzenleme yapılmıyor. Toplu taşıma işletmeciliği, işçilik, bakım vb maliyetlerde artışlar meydana geliyor’ deniliyor. Pekala, her yük işçilerin emekçilerin, gençlerin sırtına yüklenmek zorunda mı? 2 bin 20 lira asgari ücret alan, 500 lira burs alıp tabiri caizse ‘hayatta kalmaya çalışan’ yurttaşlara bu zamlar karşısında ‘nasıl ayakta kalırsanız kalın’ deniliyor. Küçük paralar gibi görünse de yoksul emekçi aileler ve çocuklar için büyük zam demektir” dedi.

BİR EMEKÇİ AİLENİN AYLIK ABONMAN KART İLE ULAŞIM MASRAFI: 470 TL!

Ulaşım için abonman kartın daha uygun fiyata geldiğinin farkındayız diyen Akarsu, “Tam abonman kart aylık 140 biniş 160 lira, öğrenci abonman kart aylık 140 biniş 75 lira ediyor. Fiyat olarak gayet uygun görünüyor. Ama her ay bir emekçi ailenin 4 kişi üzerinden ulaşım ücreti; iki tam abonman ve iki öğrenci abonman ücreti toplam 470 lira yapıyor. Bu ücreti rahat bir şekilde verebilecek olan emekçi bir aile yok maalesef. 2 bin 20 lira asgari ücret alıp aylık 470 lira ulaşım ücreti vermek akıl alır gibi değildir. Geriye kalan bin 550 lira ücretle bir aile nasıl geçinsin? Ayrıca her ay düzenli olarak 160 lira ücret veremeyen binlerce yurttaşımız var” diye konuştu.

“BUNUN ADI RANTÇI BELEDİYECİLİKTİR”

“Resmi olmayan rakamlara göre belediyenin kasasında 480 trilyonluk bir borç olduğu biliniyor” diyen Akarsu, “Büyükşehir Belediyesi, ulaşım zammı yaparak borcu kapatmanın derdine mi düştü? Sormadan edemiyoruz: 80 dakika içerisinde tramvay ve otobüs seferlerine tek bir biletle ek ücret alınmadan binilecek diye övünen belediyeler, yapılan zam ile emekçiyi hiç düşünmüyor mu? Bunun adı rantçı belediyeciliktir. Biz halkçı belediyecilik derken, zammı kaldırın diyoruz. Çözüm, belediye imkanlarını emekçinin ihtiyacına kullanmakta, şeffaf belediyecilik anlayışını benimsemekte. Her yıl yollara asfalt döküp, masraf edileceğine, dayanıklı uzun yıllar kullanılabilir yollar yapılmalı ve artan bütçe emekçiye ayrılmalıdır. Tüm yurttaşlarımızı imza atmaya, tepkisini göstermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İMZA STANDINA İLGİ YOĞUN

EMEP Kayseri İl Örgütü 31 Ağustos-1 Eylül arası Cumhuriyet Meydanı’nda “Ulaşım zamları geri çekilsin” talebiyle imza standı açtı. İmza standına ilgi yoğun oldu. Standa gelen yurttaşlar, “Doğal gaza %15 zam geldi. Bunun içinde bir şeyler yapalım” dedi. Başka bir yurttaş, “İşçiye, memura, emekliye %3-4 zam ver, sonra her şeye zam yap. Nasıl yaşayacak insanlar” diye konuştu. “Sadece ulaşıma değil, gelen bütün zamlara karşı tepki göstermek gerekir” diyen başka bir yurttaş ise, “Bu durum hepimizin sorunu, görüş fark etmeksizin imza atmalıyız. Bu çalışmayı güçlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

İzmirliler "Ormanİzmir" buluşmasında bir araya geldi

SONRAKİ HABER

İBB Meclisi'nde İYİ Parti de grup kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...