31 Ağustos 2019 08:55

İzmirliler "Ormanİzmir" buluşmasında bir araya geldi

İzmirliler, Karabağlar’da başlayan orman yangınıyla ilgili olarak yangının etkilediği alanda bir araya geldi.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

İzmirliler, 18 Ağustos Pazar günü Karabağlar’da başlayan daha sonra Menderes ve Seferihisar bölgesine yayılan ve 5 bin hektarlık bir orman alanını etkilediği belirlenen yangının yaralarını birlikte sarmak için bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hem felaketi yerinde görmek, hem de alınacak kararlara halkın katılımını sağlamak için “Gel, gör, koru” diyerek tüm İzmirlileri davet ettiği İzmir Buluşmaları’nın dördüncüsü Menderes Efemçukuru Devedüzü Mevkii’nde “Ormanİzmir” başlığı ile gerçekleşti. 

Etkinliğe CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, İzmir Barosu Başkanı, muhtarlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği İzmir Buluşması'na Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel ve babası Şahap Korkmaz, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş de katıldı. 

"VİCDANIMIZI RAHATLATMAK İÇİN BİR ARAYA GELMEDİK"

"Ormanİzmir" buluşmasının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yangınla birlikte büyük bir felaket yaşadıklarının altını çizerek, "Yanan alan için 500 hektar deniyor ama biz biliyoruz ki 5 bin hektardan fazla bir alan yandı. Bu alanın korunması için elimizden geleni yapacağız. Bir metrekaresini bile asla imara açtırmayacağız. Karşılarında bir çelik zırh gibi duracağız. Vatandaşlarımızın bütün önerilerini, fikirlerini burada gerçekleştireceğimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında karara bağlayacağız. Bir ağaç dikelim vicdanımız rahatlasın diye bir araya gelmedik. Biz burada İzmir ormanlarını nasıl koruyacağımızı, yanan alanlara nasıl sahip çıkacağımızı, böyle felaketler yaşamamak için neler yapacağımızı karar altına alacağız" şeklinde konuştu. 

"ORMANIN SİYASETİ OLMAZ"

Ağacın, fidanın ve ormanın siyaseti olmadığını sözlerine ekleyen Soyer, konuşmasına şöyle devam etti: "Ormanlarımız hepimizin ortak değeri. Orman Bakanlığımızla, Valiliğimizle,  diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çalışarak İzmir'in ormanlarını koruyarak İzmir'den tüm Türkiye'ye güzel bir ders vereceğiz. El ele vererek bu topraklara hep birlikte sahip çıkacağız. İzmirli olmaktan gurur duyuyorum. İzmir küllerinden doğmasını bilir." 

Daha sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Doğamızın hakları için İzmir'de bu özveriyi görmek hepimiz için umut oldu. İzmir küllerinden doğarken sizler de Türkiye'ye hep birlikte umut olacaksınız" dedi. 

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel da alanları kasten veya ihmalle yakanlar için hesap sorulması gerekiyorsa iki elleri yakalarında olacaklarını söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tevfik Türk, yangından ekosistemin ciddi anlamda zarar gördüğünü, fidan dikmek yerine bu alanların maden ocaklarından, farklı arazi kullanımlarından korunması için kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. 

"BÖLGEDE MADENCİLİK YASAKLANSIN"

Konuşmalardan sonra söz alan yurttaşlar ise, oluşturulan fonun yangın öncesi eğitim çalışmaları için kullanılması, belediyede orman mühendisliğinin geliştirilmesi için bir birim oluşturulması, yanan alanların mutlak koruma bölgesi olması, bölgede madenciliğin meclis kararıyla yasaklanması, kent içinde kent bahçeleri kurularak yeşillendirme çalışması yapılması, yangına hassas bölgelerde yerel itfaiye birimlerinin kurulması, yanan orman alanında kalan canlıların hızla üremesi için beslenme desteğinin verilmesin şeklinde önerilerini iletti. 

İzmir Buluşması’nın ardından dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay, kısa bir konser verdi. 
Konser’in ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü gündemle toplandı. Meclis üyeleri yaptıkları konuşmalarda başlatılacak kampanya ön plana çıktı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde oy birliğiyle kabul edilen maddeler şu şekilde:

  • 18-20 Ağustos tarihlerinde İzmir Kızıldağ bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında köylülerin gördüğü zararın tespiti amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından bir rapor hazırlanacak ve rapor bir sonraki meclis toplantısında değerlendirilecek.
  • İzmir’de yangın riskinin azaltılması için farkındalık oluşturulması, orman yangınlarına ilişkin olumsuz etkilerin azaltılması, yangınla mücadele çalışmalarını desteklemek için belediyenin havadan ve karadan müdahale olanaklarının arttırılması için bir bağış hesabı açılacak, bağış kampanyasının başlatılabilmesi için İzmir Valiliği’nden yardım toplama izni alınacak.
  • Açılan hesaptan yapılan tüm harcamaların meclisteki tüm partilerin temsil ettiği bir komisyon tarafından denetlenmesi sağlanacak.
  • Yalnızca Ege’ye özgü İzmir ağaçlarının yetiştirildiği iklim dostu özel bir fidanlık kurulacak -Orman içindeki emniyet şeritlerinin değiştirilmesi için destek sağlanacak ve orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilecek.
  • 3 bin 800 hektarlık alanda Ege ormanlarının yeniden oluşturulması için İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan gerekli izinler alınacak.
  • İzmir'de doğan her bebek için bir ağaç dikilecek. (İzmir/EVRENSEL)

{{385318}} 

ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş'te yeni başkan Süleyman Akyüz

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü ulaşım zammına karşı imza standı açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...