30 Ağustos 2019 13:53

EMEP: Fındıkta oyun devam ediyor

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, fındık tavan fiyatlarının düşüklüğünden söz eden milletvekillerinin ve ziraat odalarının samimi olmadıklarını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fiyatın düşüklüğünden söz eden milletvekillerinin ve ziraat odalarının samimi olmadıklarını söyleyen Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Soruyoruz ‘Fiyatı düşük tutanlar var’ diyen iktidar milletvekillerine yeniden sesleniyoruz, elinizi kolunuzu bağlayan mı var? Üretici lehine yasa teklifi verdiniz de itiraz eden mi oldu? Şovlarla, kayıkçı dövüşü ile üreticilerin sorunu çözülmüyor” dedi.

AKP-MHP milletvekillerinin yapması gerekenler varken ortaya konuşmalarını eleştiren Poyraz, “İktidarın açıkladığı 16.5-17 TL fiyat tavan fiyattır. Bunu herkes biliyor ama nedense kimileri bilmezlikten geliyor. Maliyet açıklayanların en düşüğü 15.5 TL iken 16.5 tavan fiyata yeterli diyenlerin samimiyeti sorgulanmalı” çağrısı yaptı.

MEVSİMLİK TARTIŞMAYLA ÇÖZÜM ÜRETİLMEZ

Tartışmaların yalnızca fiyat üzerinden yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan Poyraz, “Fındıkta yaşanan sorun yalnızca fiyat değil. Bu sonuçtur. Serbest piyasa kurallarını dayatan uygulamalardan ve yasalardan, köyden göç etme zorunluluklarından, tarım alanlarının korunmasından; bakım, ilaç, gübre gibi maliyet yüksekliğinden; üreticilerin örgütlenme ve kooperatifleşme sorunundan; tarımda tekellerin egemenliğini kolaylaştıran yasa ve uygulamalardan söz etmeden yalnızca fiyat üzerinden yapılan tartışmalar mevsimlik ve çözüm üretmeyen konuşmalar olmaktadır”

Emek Partisi olarak üreticileri koruyan, fındığı stratejik ürün kapsamına alan; tarım ve gıda tekellerinin değil, üreticilerin etkin olduğu yeni bir fındık-tarım politikası için acilen yasa değişiklikleri yapılması öneresini getirdiklerini vurgulayan Poyraz, “Yoksa havanda su dövmekten başka anlamı olmayan, günü kurtarmaya yönelik şovları izlemeye devam ederiz.” dedi.

TMO’YA KOTA TEPKİSİ

TOPLADIĞI fındığı Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) götüren üretici kota engeli ile karşı karşıya kaldı. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’dan, “TMO tarafından uygulanan bu kota kararının geri alınması ve üreticinin mağdur olmaması için hem Tarım ve Orman Bakanı hem de Cumhurbaşkanı bir açıklama yapmak zorundadır. Kota uygulaması kaldırılmalı ve üreticinin satmak için TMO’ya getirdiği tüm fındık bir an önce alınmalıdır” çıkışı geldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü Günay Kubilay: "Yeni bir siyasi darbe hazırlığı yapılıyor"

SONRAKİ HABER

Cihatçılar sınırda Türkiye'yi protesto etti, Cilvegözü sınır kapısı kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...