19 Ekim 2012 11:52

Tekstil işçilerinden asgari ücret kampanyası

ÇAĞLAYAN’da tekstil işçileri asgari ücrette işçilerin de fikirlerinin alınması için harekete geçti. Asgari ücretle insanca geçinmenin mümkün olmadığını belirten işçiler, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye çıkarılması için kampanya başlattıl.İşyerlerinde, patronları

Tekstil işçilerinden asgari ücret kampanyası
Paylaş
Neslihan Karyemez

İşyerlerinde, patronların “Ya sigorta düşük ücret, ya da sigortasız daha iyi para” dayatmasıyla sigortasız çalışmayı dayattığını, sigorta istendiğinde de ücretleri düşürdüğünü belirten işçiler, böyle bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çağlayan’da kurdukları işçi dayanışma merkezinde bir araya gelen işçiler gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonuna da tepkili. Patron örgütleri, işçi sendikaları ve hükümet yetkililerinin yan yana gelerek  2013 yılı için Asgari Ücret belirlemesine Çağlayan işçilerinin itirazı var:  “Bizim niye fikrimiz alınmıyor”.

“Bir gün bile Çağlayan’a uğramayan sendikalar derdimizden ne anlar” diyen işçiler elektriğe, doğal gaza, akaryakıta ve ekmeğe yapılan zamların durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiyor.

YENİ KARARLAR ALDILAR

Çağlayan tekstil işçileri daha önce yaptıkları kurultayla kendi aralarında bir komite seçmişlerdi. Komite üyesi işçiler, hakların kazanılması için Anayasanın da işçiler lehine değişmesi gerektiğini söylüyor ve  kazanımların kalıcı olması için bunu şart koşuyorl. Bu nedenle komite, önümüzdeki günlerde bir Anayasa tartışma toplantısı örgütlemeye karar verdi.

İşçiler, aldıkları kararları hayata geçirmek için, ilk önce Çağlayan’da kendileri ile aynı koşullarda çalışan arkadaşlarına bu çalışmayı duyuracak. “Onlar da bu çalışmaya hayır demeyecektir” diyen komite üyeleri, duvar gazeteleri, bildiriler ve imza föyleri hazırladı. Topladıkları imzaları postane aracıyla TBMM’ye ulaştıracak olan işçiler, ayrıca tekstil iş kolunda örgütlenmenin sorunlarını tartışmak üzere de toplanma kararı aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CarrefourSA işçisinin suçu ne?

SONRAKİ HABER

Bakır değil altın çıkaracaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...