30 Ağustos 2019 07:32

Nöbet eylemleri 12. gününde: Halk kayyumları bir kez daha Ankara’ya gönderecek

Kayyumlara karşı başlayan nöbet eylemleri 12. gününde. HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan: "Kayyum zihniyetini buradan göndermeye kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin başlayan nöbet eylemleri 12. gününde. Eylemde halkın kayyumları bir kez daha Ankara’ya göndereceğine vurgu yapıldı.

Diyarbakır’da her gün aynı saatte büyükşehir belediyesine çıkan Lise Caddesi’nde toplanan yurttaşlar kayyuma karşı oturma eylemi gerçekleştiriyor. Bugünkü eyleme HDP Batman İl Örgütü, kadın örgütlerinden  TJA ve bileşenleri, Rosa Kadın Derneği, Batman Kadın Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi, Demokratik İslam Kongresi ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Eylemde söz alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, “AKP’nin topluma vereceği bir şey kalmadığı için kayyum politikalarını uyguluyor. Halk bunu kabul etmedi, kayyum zihniyetini gönderdi kendi çöplüğüne. Kayyum zihniyetini buradan göndermeye kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

"EŞİT TEMSİLİYETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

DAKAP Platform Sözcüsü Adalet Kaya, “Kayyum sistemi OHAL dönemi uygulamasıdır.  Kayyum kadın kazanımlarına saldırmıştır. 52 kadın kurumu kapatıldı. Bu yağmacı kayyum sisteminin karşısındayız. Eş başkanlık sistemi yerel yönetimler sisteminin en önemli mekanizmalarından biridir. Bu saldırıyı kadın kazanımlarına kadına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"HALKIMIZIN İRADESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Mehmet Kamaç da, “3 belediyemiz kayyum tarafından gasbedildi. Bu mesele siyasi darbedir, halkımıza karşı yapılmıştır. Kayyumlar irademizden çekilene dek mücadelemiz devam edecek. Halk kayyumdan memnun diyenler, kayyum aday oldu. Halk onu sandığa koyup Ankara’ya gönderdi. Biz belediye başkanlarımızın yanında olacağız, halkımızın iradesine sahip çıkacağız” dedi.

"SEÇME SEÇİLME HAKKINA DARBE"

Kamaç’tan sonra konuşan Batman HDP İl Eş Başkanı İkram İrgi, “Bu gasp politikası aslında sadece belediyeye değil Kürt halkının seçme ve seçilme hakkına yapılan bir darbedir. Biz Kürt halkı olarak herkese sesleniyoruz. Biz AKP’yi bitirmeden durmayacağız. AKP, HDP’den korkuyor, Kürt halkının iradesinden korkuyor. Biz de bu gasp politikalarına karşı direneceğiz. Kirli ellerini Kürt halkının iradesinden çeksinler” diye konuştu.

Demokratik İslam Kongresinden Mehmet Emin Aya ise, Kürt halkının iradesinin gasbedildiğini, kayyumlarını reddettiklerini ve buna karşı mücadele içinde olacaklarını ifade etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Huawei’in yeni çıkacak modelleri Google servislerini desteklemeyecek

SONRAKİ HABER

Mitil böyle atılır: 70 yaşındaki Ayşe teyze, JES şirketinin karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...