30 Ağustos 2019 06:44

Silahlı mücadeleye döndüklerini açıklayan FARC yöneticileri için tutuklama emri

Kolombiya’da barış anlaşmasıyla silahları bırakan FARC’ın silahlı mücadeleye geri döndüğünü açıklayan 4 yöneticisi hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

(Arşiv) | Fotoğraf: FARC tarafından yayımlanan videonun ekran görüntüsü.

Paylaş

Kolombiya'da 2016'da hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) yeniden silahlı mücadeleye döndüğünü açıklayan 4 yöneticisi hakkında tutuklama kararı verildi.

Barış anlaşmasını uygulama organlarından Özel Barış Hukuku (JEP) mahkemesi, FARC'ın eski yöneticilerinden gerçek adı Luciano Marin olan "Ivan Marquez"in yeniden silahlanacaklarına ilişkin açıklama yaptığı dünkü videoda görülen, örgütün önde gelen 4 ismi hakkında tutuklama emri çıkardı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, videoda silahlı oldukları görülen Marin ve yanındaki FARC'ın bazı üst yöneticilerinin, 2016 barış anlaşması çerçevesinde kendilerine tanınan imtiyazları kaybettiği bildirildi.

DÜN SİLAHLI MÜCADELEYE DÖNÜŞ VİDEOSU YAYIMLANMIŞTI

Kolombiya’da yaklaşık üç yıl önce hükümetle imzalanan barış anlaşması sonucu silahları bırakarak yasal siyasi parti kuran Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), dün bir video yayımlayarak silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı.

Bir yıldan uzun bir süredir nerede olduğu bilinmeyen FARC’ın eski iki numaralı lideri Iván Márquez, başka eski komutanlarla birlikte açıklama yaparak “mücadelede yeni bir dönem”in başlayacağını duyurdu.

İspanyol haber ajansı EFE’nin haberine göre, Marquez, bugün bir video yayınladı. İnternette dolaşıma giren videoda silahlı bir grupla birlikte açıklama yapan Marquez, tüm halkların baskıya karşı silahlı ayaklanmasının evrensel bir hak olarak nitelendirerek, “Dünyaya, ikinci Marquetalia’nın (FARC’ın doğduğu yer) başladığını duyuruyoruz” dedi.

EFE, Marquez’in yanında görünen kişilerin arasında, barış anlaşması kapsamında yürürlüğü giren “Barış için Özel Hukuk (JEP)” konusundaki taahhütlerini aylar önce bırakarak ortadan kaybolan “Jesús Santrich” kod adlı Seuxis Paucias Hernández ile “El Paisa” kod adlı Hernán Darío Velásquez’in de bulunduğunu yazdı.

2016'DA SİLAH BIRAKMIŞLARDI

Kolombiya’da FARC ile Juan Santos hükümeti arasında Kasım 2016’da barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma gereğince silahlarını bırakan FARC gerillaları sivil ve yasal siyasal hayata geçiş yapmıştı. Ancak seçimlerin ardından aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktadara gelmesinin de etkisiyle olumlu hava tersine dönmüş, eski gerillalara ve topluluk önderlerine yönelik siyasi saldırılar artmaya başlamıştı. Özellikle anlaşma gereği dağıtılması gereken faşist örgütlenmeler olan paramiliter grupların güçlenmesi de dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Efes'in çıkardığı cinsiyetçi biralar "Delikanlı Henry" ve "Zilli Sally"e tepki

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, İdlib’de ateşkes ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...