29 Ağustos 2019 20:00

İzmir'de işçi kadınlar şiddete karşı sokağa çıkıyor

İzmir'de Genel-İş üyesi kadın işçiler 3 Eylül günü kadına yönelik şiddete karşı sokağa çıkacak.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Bornova ve Tire Belediyeleri, Ege Üniversitesi, İZBAN ve Metro’da örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube, kadın cinayetlerine karşı 3 Eylül günü sokağa çıkıyor. Üyelerinin en az yarısı kadın olan şube, kadın cinayetlerinin temelinde erkek egemen kapitalist sömürü düzeni olduğunu vurgulayarak, diğer emek örgütlerini de kadın cinayetlerine karşı daha fazla sorumluluk almaya ve mücadeleye çağırıyor.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Normal, namuslu diye kodlarla adlandırılan, kıyafetimizden edepli olmamıza kadar tutun da, gece dışarıda dolaşmamamız ve zamanı gelince çocuk yaparak anne olmamız gibi bir dizi beklentilerle tasfiye edilen bir kadınlık ve karşılığında bunu denetleyen bir erkeklik hali bizlere dayatılıyor” dedi.

‘KADINLAR TOPLUMSAL YAŞAMDAN VE ÜRETİMDEN KOPARTILIYOR’

Kadınların toplumsal yaşamdan ve üretimden koparılmaya çalışıldığını söyleyen Genç, “Hükümetin ayrımcı diliyle kadından çok aile kurumunu önemseyen politikalarında çizilen bu rollere karşı koyan, kendi hayatları hakkında kendileri karar veren kadınlar ise bu sefer şiddetle susturulmaya çalışılıyor. Aynı zamanda her gün kadınları eve kapatacak yasalar çıkartılıyor. Bunlar bütünlüklü bir saldırı. Tüm alanlarda olduğu gibi iş hayatında da kadınlar çokça sorun yaşamakta. Bütün bunlar bağlantılı aslında” şeklinde konuştu.  

‘EKONOMİK KRİZDE KADINLAR BİR KEZ DAHA EZİLDİ’

Kriz koşullarında cinsiyete yönelik algıların daha da ön plana çıktığını belirten Genç, “Ülkemizde zaten baskın ataerkil sistem nedeni ile ezilen kadınlar ekonomik kriz sebebi ile bir kat daha eziliyor. İflas eden bir kişi karısını veya çocuklarını öldürüyor. İşten atmalarda ilk önce gözden çıkartılanlar yine kadınlar oluyor. Şu an kıdem tazminatının fona devri söz konusu. Eskiden kadın işçilerin evlenmeleri halinde 1 yıl içinde işten ayrılmak istediklerinde kıdem tazminatlarını alabilecekken şimdi aktarılması planlanan fonda ise kadınların bu hakkı da ellerinden alınmış olacak. Biz bir yandan emeğe yönelik saldırılarla mücadele ederken, diğer taraftan ise toplumsal şiddetle mücadele ediyoruz” dedi. Kadın cinayetlerinin toplumsal bir sorun olduğuna vurgu yapan Genç, sadece kadın örgütlerinin değil, sendika ve meslek örgütlerinin üyeleri arasında da kadınların olduğunu ifade etti. “Toplumsal sorumluluklarımız var, bu şiddete sessiz kalmamamız gerekir” diyen Genç, tüm emek örgütlerinin de bu soruna karşı mücadele edip sokağa çıkarak tavır alması gerektiğini söyledi.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi kadınlar “Ölmek istemiyoruz” diyerek kadın cinayetlerine karşı 3 Eylül Salı günü saat 17.30’da Bornova Küçükpark Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Katmerleşmiş bağımlılığın gölgesinde Zafer Bayramı

SONRAKİ HABER

AYM, Dink ailesinin "etkin soruşturma" başvurusunu reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...