28 Ağustos 2019 21:19

Cevat Zarif'le Stockholm’e gelen gazeteci Amir Tohid Fazel, İsveç'e iltica etti

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le Stockholm’e gelen heyet içinde yer alan gazeteci Amir Tohid Fazel, kimseye haber vermeden otelini terk edip İsveç’ten iltica talebinde bulundu.

Amir Tohid Fazel  | Fotoğraf: İsveç Devlet Televizyonu (Svt)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in İskandinavya ülkelerini ziyareti sırasında Stockholm’e gelen heyet içinde yer alan gazeteci Amir Tohid Fazel, İsveç’ten iltica talebinde bulundu.

Kimseye haber vermeden kaldığı oteli terk eden Fazel, Twitter hesabından “Her insanın kendi hayatı üzerinde karar verme hakkı var” açıklamasını yapmıştı.

İsveç, İran ve Almanya’daki medya kuruluşlarında Fazel’in İsveç’e iltica ettiği haberleri yer almış ancak bu iddialar İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından doğrulanmamıştı.

DEVLET TELEVİZYONUNA KONUŞTU

Muhafazakarlığıyla bilinen Mowj adlı bir haber ajansında siyasi redaktör olarak görev yapan Fazel, günler sonra ortaya çıkarak İsveç Devlet Televizyonu’na (Svt) konuştu.

İsveç’e geldikten sonra iş arkadaşlarından birinden ellerinde kendisi hakkında tutuklama kararı olan dört sivil giyimli kişinin kendisini sorduğunu öğrendiğini söyledi.

SİGARA BAHANESİYLE AYRILDI

Kaygılandığını ve gece boyunca uyuyamadığını söyleyen Fazel, Cevat Zarif, Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nde (SIPRI) düzenlenen konferansa katılmadan önce sigara içmek bahanesiyle gruptan ayrıldığını belirtti.

Fazel, otelden çıktıktan sonra aralıksız tam 12 dakika koştuğunu, daha sonra da durarak tanınmamak için elbiselerini değiştirdiğini aktardı. Fazel, “Sonra telefonun sim kartını attım. Bir taksiye binerek beni polise götürmesini istedim” dedi.

BAKANLARIN YABANCI ÜLKE VATANDAŞI OLDUKLARINI ORTAYA ÇIKARDI

Fazel, 20 yıla yakın süredir gazetecilik yaptığını ama son dönemlerde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve bazı bakanların çifte vatandaş olduklarını yazdığı için sorunlarla karşılaştığını belirtti.

İsveç Dış Politika Enstitüsü’nde Ortadoğu Uzmanı olarak görev yapan Rouzbeh Farsi, İran’da üst düzey yöneticilerinden bazılarının başka bir ülkenin vatandaşı olmalarının siyasi tartışmalara neden olduğunu söyledi.

Çevre Bakanı'nın yardımcısının başka bir ülkenin vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasından sonra görevden alındığını söyleyen Farsi, reform yanlılarıyla sertlik yanlıları arasında görüş farklılıkları olduğuna dikkat çekti.

Sertlik yanlılarının çifte vatandaş olanların İran’ın saflığını bozacağını düşünürken reform yanlılarının çifte vatandaşları ticaretin geliştirilmesi için bir olanak olarak gördüklerini belirtti.

Fazel’in çifte vatandaş olan bakan ve diğer üst düzey yetkililerin listesini yayınladığı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

76. Venedik Film Festivali "La Verite" filminin gösterimiyle başladı

SONRAKİ HABER

Sivas'ta HES kanalı patladı, 2 araç suya kapıldı, 6 kişi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...