28 Ağustos 2019 12:32

TMMOB İzmir İKK: “Yaklaşık 6,500 hektarlık orman alanı tahrip oldu”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir'deki orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı: "6,500 hektarlık orman alanı ile birlikte yaklaşık 30 hektarlık dikili tarım arazisi tahrip olmuştur."

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz haftalarda İzmir'de meydana gelen orman yangınlarına ilişkin değerlendirme ve bilgilendirme amacıyla Alsancak'ta bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurul üyesi Koray Sarıkaya, dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon hektar ormanın yangınlardan zarar gördüğünü belirterek, "Türkiye'de yılda ortalama 3 bin adet orman yangını çıkmakta ve bunun sonucunda yaklaşık 9–10 bin hektar orman alanı yanmaktadır.  İzmir'de ise ortalama her yıl 250 orman yangını çıkmakta, bunun sonucunda 500 ila 1000 hektarlık orman alanı zarar görmektedir. En son 18 Ağustos 2019 Pazar günü çıkan orman yangınında yaptığımız son çalışmalara göre maalesef yaklaşık 6,500 hektarlık orman alanı ile birlikte yaklaşık 30 hektarlık dikili tarım arazisi tahrip olmuştur" dedi. Akdeniz iklim kuşağında bulunan ormanların genel olarak yangın riski altında olduğunu ifade eden Sarıkaya, son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerine bağlı olarak gelecekte ormanların daha büyük tehdit altında olacağını söyledi.

"ORMAN YANGINLARI İLE BİLİMSE VE DOĞRU M MÜCADELE"

Orman yangınları ile bilimsel bir yaklaşımla doğru mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, "Görülmüştür ki ilimizde yaşanan yangına müdahale sırasında sevk ve idare eksiklikleri yaşanmış, teknik ve teknolojik destek yetersiz kalmıştır. Özellikle tarımda olduğu gibi ormancılık ve orman yangınları konusunda da bilgi ve deneyimi hiç olmayan Tarım ve Orman Bakanı tarafından yapılan talihsiz açıklamalar kamuoyunun kafasını karıştırmış, devlete ve kurumlarına olan güveni sarsmıştır. Orman yangınları ile mücadele, ülkedeki orman teşkilatının anayasal asli görevidir. Ancak bu konuda vatandaşlarımızın da sorumluluğunu unutmamak gerekir" diye konuştu. İzmir özelinde büyük yangınların genel olarak Ağustos ayında çıktığını belirten Sarıkaya, bu tarihlerde ve meteorolojik olarak riskli zamanlarda alarm halinde olunması gerektiğini söyledi.

"YANAN ORMAN ALANLARI BAŞKA AMAÇLA KULLANILAMAZ"

Yasa gereği yanan orman alanlarının hiçbir şekilde başka amaçlarla kullanıma ve izne konu edilemeyeceğini ifade eden Sarıkaya, "Ekosistemin yeniden tesisine yönelik olarak mevzuat gereği doğal gençleştirme veya ağaçlandırma çalışmaları en geç bir yıl içinde bitirilmelidir.

Mevzuata göre Orman Genel Müdürlüğü dışında hiçbir kurumun orman alanları için ağaçlandırma kampanyası yapma yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak Orman Genel Müdürlüğü de 4122 sayılı yasaya göre talep eden vatandaşların ağaçlandırma bağışlarını doğrudan alma ve sadece ağaçlandırma hizmetlerinde kullanmakla yükümlüdür. İzmir; meslek örgütü, sendika, STK ve diğer vatandaş dayanışmalarının en yüksek olduğu il olması bakımından bu ve benzeri doğal afetlere karşı ve ağaçlandırma faaliyetlerine en üst seviyede ilgi gösterilmektedir. TMMOB İzmir İKK olarak; orman yangınlarının bir felakete dönüşmemesi için başta halkımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz " diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konserve nasıl yapılır, konserve yaparken nelere dikkat edilmeli?

SONRAKİ HABER

Libya mülteci teknesi battı, en az 40 mülteci kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...