28 Ağustos 2019 10:03

Sendikacı Bernhard: Egetürk patronu geri adım atmazsa greve çıkacağız

Almanya’nın en büyük et işleme fabrikası olan Egetürk’teki ilk uyarı grevinden sonra gelişmeleri değerlendiren NGG Sendikası Sekreteri Thomas Bernhard, eylül ortasında greve çıkacaklarını söyledi.

Egetürk işçilerinin grevinden | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın en büyük sucuk ve salam fabrikası olan Egetürk patronunun Alman Gıda Sendikası (NGG) ile masaya oturmak istememesi üzerine salı sabahı yapılan ilk uyarı grevine rağmen bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Çoğunluğu Türkiye kökenli olmak üzere 190 işçinin çalıştığı fabrikada üretimde çalışan ve aynı işi yapan işçilere aynı ücretin verilmesini talep eden sendikanın bu talebine yanıt vermeyen patron Ahmet Emre Eden, görüşme yerine işçileri bölerek direnişi kırmanın planlarını yapıyor. Daha önce üretimde işçiler arasında dolaşarak eylem konusunda uyarılarda yapan Egetürk yöneticileri, eylem günü ise fotoğraf ve video çekerek gözdağı vermeye çalıştı.

“DAHA FAZLA BEKLEYECEK ZAMANIMIZ YOK”

NGG sendikası adına Egetürk ile görüşmeleri yürütmekle görevli Thomas Bernhard, Evrensel'e yaptığı açıklamada, ilk uyarı grevinden sonra patrondan bir yanıt almadıklarını ifade ederek, “Yazışmalarda sürekli beklememiz istendi. Ancak daha fazla bekleyecek zamanımız yok. Bütün görüşme tekliflerimiz geri çevrildi ya da yanıt verilmedi. Dolayısıyla bugüne kadar hiç bir görüşme yapılabilmiş değil. 26 Ağustos için verdiğimiz randevuya yanıt verilmedi. Bir sonraki görüşme günümüz 29 Ağustos’ta. Buna da şu ana kadar yanıt verilmiş değil. Biz Eylül ortasına kadar işverenin görüşme masasına oturması için bekleyeceğiz. Bu tarihe kadar olumlu yanıt vermediği takdirde sürekli greve çıkacağız” dedi.

İLK ADIMI ATTIK: EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

İlk uyarı grevinde işçilerin kenetlenerek hareket ettiğini dile getiren Bernhard, “İlk önemli adımı attık. İşçiler aynı işi yaptıkları halde farklı ücretlerin ödenmesine öfkeli. Bunun için de sendikada örgütlendiler. Ağustos 2018’de işyerindeki örgütlülük oranımız sadece yüzde 10 idi. Şimdi ise yüzde 60. Yasalara göre işyeri düzeyininde toplu sözleşme yapmak en temel hakkımız ve bunu sonuna kadar da kullanacağız” dedi.

Patron Ahmet Emre Eden’in sendika ile pazarlığı işyerine koymaya yanaşmadığını ifade eden Bernhard, “Biz pazarlık için işyerine görüşmeye katılacak heyeti seçtiğimizde, patron hemen maaşlara kendiliğinden yüzde 7 zam yaptı. Yani yeter ki NGG ile pazarlık masasına oturmayayım diyor. Ancak işçiler için söz konusu olan sadece maaş artışı değil. Biz eşitlik talep ediyoruz” dedi.

Almanya’daki en büyük Türk sucuk ve salam fabrikası olan Egetürk’ün merkezi Köln’de bulunuyor ve günde 150 ton sucuk üretiyor.

ÖNCEKİ HABER

Kanal D İrem Derici’yi taciz eden kişiyle röportaj yaptı, Derici tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Adana Belediyesinde 288 milyona yapılabilecek proje 1,6 milyara ihale edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...