27 Ağustos 2019 10:24

36 ÖDP'liye 'Ulaş Bardakçı' soruşturması

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi 36 kişi hakkında, 1972'de öldürülen Ulaş Bardakçı'yı mezarında andığı için soruşturma başlatıldı. ÖDP'liler “terör propagandası yapmak” ile suçlanıyor.

19 Şubat 2017'deki Ulaş Bardakçı anması fotoğrafı: Evrensel

Paylaş

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Merkez Yürütme Kurulu, Ankara’da aralarında Başkanlar Kurulu üyesi, İl ve İlçe Yönetim Meclisi üyelerinin de olduğu 36 kişinin Ulaş Bardakçı’yı mezarında andığı için ‘terör propagandası’ ile suçlanarak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) tarafından ifadeye çağrıldığını duyurdu.

Partiden yapılan açıkalamada, “Açıklamaya dahi gerek duyulmayacak kadar aleni gerçek şudur ki, Ulaş Bardakçı ve geçmişte kaybettiğimiz devrimcileri anmak asla suç olamaz, suç sayılamaz, terörle anılamaz. 36 arkadaşımıza yönelik bu soruşturma saçmalığının davaya dönüştürülmeden kapatılmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

ULAŞ BARDAKÇI KİMDİR? 

THKP-C ve Dev-Genç önderlerinden Ulaş Bardakçı 1972 yılının 19 Şubatı’nda İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü.
Üniversitede devrimci fikirlerle tanışan Ulaş Bardakçı, 1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğmuştu.
Ulaş Bardakçı ilk ve orta öğrenimden sonra ODTÜ'ye girdi. Sosyalizmi benimseyen Bardakçı Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Partisine katıldı. Ardından Devrimci Gençlik Birliği, bilinen adıyla Dev-Genç'in kuruluşunda etkin bir biçimde yer aldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol oynadı.
Ulaş, ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Ko-mer'in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katılan devrimci gençlerdendi (15 Ocak 1969).

DEVRİMİN SAVAŞÇI BİR PARTİYLE OLABİLECEĞİ TEZİ

Devrimin ancak savaşçı bir partiyle mümkün olabileceğini savundu. 1970 sonlarında Mahir Çayan'la birlikte THKP-C'nin kurulması çalışmalarında yer aldı ve parti tezlerinin ortaya çıkmasında etkili oldu.
THKP-C'nin kuruluşuna katılan Bardakçı, THKP-C'nin ilk genel komitesinde yer aldı; para ve malzeme bulma işleriyle görevlendirildi.
THKP-C'nin ilk silahlı eylemi sayılan Küçükesat Ziraat Bankası (Ankara) soygununa katıldı (12 Şubat 1971)

DENİZLER’İN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN…

17 Mayıs 1971'de, THKO önderleri Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'un kaçırılması eyleminde Mahir Çayan ile birlikte yer aldı.

Başlatılan Balyoz Harekatı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971'de Maltepe Cezaevi'nden, THKP-C'den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile THKO' dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak kaçtı. Firardan sonra İstanbul'da faaliyetlerini sürdürdü.

19 ŞUBAT SABAHI

Ulaş Bardakçının öldürülmesiyle sonlanan operasyon için 19 Şubat belirlenmişti. Saat 03.00 sıralarında Fındıkzade'de Tevfîk Fikret Sokak'ta bulunan Kısmet apartmanı basıldı, çıkan çatışmada cezaevinden kaçan Ziya Yılmaz ile evde bulunan Şerafettin Serdar, Osman Cahit İyigün, Hüseyin Özkan, Safiye Özkan ve Lâle Dedealp yakalandı.

İkinci baskın Arnavutköy'de Ulaş Bardakçı'nın saklandığı eve yapılacaktı... Saat 07.00 sularında Ulaş’ın Arnavutköy'de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı polislerle girdiği çatışmada vurularak öldürüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yangın uçağı konusunda Bakan Bekir Pakedemirli’yi yalanlayan THK’ye suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Almanya’daki Türk işletmesi Egetürk’te işçiler uyarı grevi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...