26 Ağustos 2019 17:51

Orhanlar köyünde maden ocağına karşı yürüyüş düzenlendi

Balıkesir'in Orhanlar Köyü'nde Teck Madencilik tarafından yapılmak istenen maden ocağına karşı yürüyüş düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Balıkesir'in Balya İlçesi Orhanlar Köyü'nde Teck Madencilik San.Tic. A.Ş. tarafından planlanan maden ocağı projesi yapılan yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

Açıklamaya ekoloji dernekleri, sendikalar, siyasi partiler, Balya Belediye Başkanı, Balıkesir CHP milletvekili Ensar Aytekin, önceki dönem milletvekili Mehmet Tüm köylüler katıldı. Bandırma Belediyesi, Gümçed Bandırma Şubesi, Bandırma Emek ve Demokrasi Platformu ve STK Bandırma tarafından oluşturulan Orhanlar’da Altın Madeni İstemiyoruz Platformu adına basın açıklamasını Gümçed Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu okudu.

Şirket tarafından kuvars madeni arandığı söyleminin doğru olmadığını belirten Mutlu, “Teck Madenciliğin ortağı olan şirketin Havran’da altın arama çalışması yaptığını biliyoruz. Teck Madencilik bir Alamos Gold Şirketidir" dedi. 

"ŞİRKETLER ÜLKEYİ TALAN EDİYOR, BU TOPRAKLAR BİZİM"

Kuvars madenciliğinin çevreye verdiği zararlar resmi raporlara yansımışken, Bakanlığın ÇED gerekli değildir demesi anlaşılır değildir diyen Mutlu "135 adet sondaj kuyusu açılacak, 20 adet yarma yöntemi ile dağlarımız delik deşik edilecek, içme sularımız ve göletlerimiz zarar görecek, Orhanlar ve çevresi yaşanmaz bir yer olacaktır. Kocadere, Çamköyü Barajı, Gönen Barajı ve göletler siyanür kirliliğine maruz kalacaktır. Yüzlerce ağaç kesilecek, tarım yapılamaz duruma gelecektir. Bugün Çanakkale’de, Kirazlı’da, Havran’da, Bergama’da olan budur. Çok uluslu şirketler ülkemizi talan etmektedir. Bu talana ya karşı çıkacağız, ya karşı çıkacağız. Buradan AKP iktidarına ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz. Bu izinleri derhal iptal edin. Yasal ve meşru hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu topraklar bizimdir” ifadelerini kullandı.

"MADEN İSTEMİYORUZ"

Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga da topraklarında siyanürcü şirket istemediklerini ve mücadele edeceklerini söyledi.

Orhanlı köylüleri adına konuşan Nazmiye Abla ise “Bizim sütümüz, suyumuz, toprağımız, hayvanlarımız altından daha değerlidir. Unutmayın altın yenmez, biz maden istemiyoruz. Bu güzellikleri çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak istiyoruz, gerekirse ölürüz” dedi.

Açıklamanın ardından pankartlarla maden sahasına yürüyüş yapıldı. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pentagon'dan F-35 açıklaması: Türkiye ile her zaman konuşmaya devam ediyoruz

SONRAKİ HABER

Kadınlardan ortak ses: Ölmek istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...