26 Ağustos 2019 17:16

Ankara Şehir Hastanesi ulaşımından hizmete kadar tam bir keşmekeş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, inşaatı tamamlanmadan, ekipman ve personel eksikliğiyle seçim öncesi açılan Ankara Şehir Hastanesi ile ilgili soru önergesi verdi.

Ankara Şehir Hastanesi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Şehir Hastanesi ile ilgili sorunları gündeme getirmeye devam ediyor. Daha önce inşaatı tamamlanmadan, ekipman ve personeli eksik bir şekilde yerel seçimler öncesi hizmete sunulan Ankara Şehir Hastanesi’nin gerek çalışanlar gerekse hastalar için tam bir çilehane olduğunu söyledi.

"ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIĞIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE HİZMET EDİYOR"

Kapatılan hastanelerin tıbbi cihazlarının, taşınmazlarının, personelinin ve arazilerinin durumuna ilişkin kamuoyunda pek çok sorunun hala yanıt beklediğini belirten Emir, “Şehir Hastaneleri projesi eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetlerine erişime değil, sağlığın özelleştirilmesine hizmet eden bir plan üzerinde ilerlemektedir. Kamu özel işbirliği sözleşmelerine yönelik sunulan garantileri sorduk, sözleşmenin örneğini talep ettik ortada yok. Şehir hastanelerinin şartnamelerini ve ihale belgelerini “ticari sır” gerekçesiyle topluma açıklamaktan kaçınıyorlar. Çekindikleri ne var?​” dedi.

"HASTALAR 7-8 SAAT BEKLETİLİYOR"

Bilkent Şehir Hastanesi’nin fiziki yapısıyla da bir ticaret merkezini andırdığını ifade eden CHP’li Emir, “Doktorlar yerleşkeyi çözebilmiş değil. Hastalar kaybolma korkusu ile hastaneye gitmiyor. Şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Acilde hastaların 7- 8 saat, bazen de daha fazla bekletildiği, tekerlekli sandalye bulmanın neredeyse imkansız olduğu onlarca şikayetten yalnızca birkaçı. Randevu almanın pek mümkün olmadığı, poliklinik telefonlarının yanıt vermediği, şans eseri randevu alınabilse dahi aldığınız doktora muayene olamamanız gibi şikayetler sadece Ankara milletvekili değil aynı zamanda bir hekim olduğum için de sıklıkla tarafıma iletiliyor” dedi.

"KİMSEYE FAYDASI OLMAYAN BİR TESİS"

Hastaneye bizzat gidip inceleme fırsatı bulduğunu ifade eden CHP’li Emir, “İnsanlar hastaneye şifa bulmak için gider. Bu hastane kesinlikle bu ihtiyaca karşılık vermiyor. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Erdoğan, Bilkent Şehir Hastanesi’nin  açılışını yaparken “Eski Türkiye'de sağlık sistemi eksikti. Ortaya vahim görüntüler çıkıyordu.’ dedi. Ankara’nın en köklü ve merkezi noktalardaki hastanelerini kapatıp yerine ulaşımı başlı başına bir sorun olan, hastaların nereden düştük buraya dediği, servisler arasında kaybolduğu, çalışanların dertlendiği ve en önemlisi, yüklenici firma dışında kimseye bir faydası olmayan bir tesisle karşı karşıyayız. Asıl vahim olan budur ” değerlendirmesinde bulundu.

BÜTÇEDEN AYRILAN ÖDEME TUTARI İLK 5 AYDA AŞILDI

Sağlık Bakanlığı 2019 yılı bütçesinden şehir hastanelerine ayrılan 3,7 milyar lira kira bedelinin ilk 5 ayda aşıldığını, hastanelere 3,9 milyar TL kira ödendiğini hatırlatan CHP’li Emir, ödemeler genel bütçeye ciddi biçimde yük getirmektedir; daha açılacak olan hastaneleri ve 25 yıl boyunca giderek artacak kira tutarlarını hesaba katacak olursanız, bu yük katlanarak artacaktır.” dedi.

“Ocak 2019’da ihalesi yapılan 400 Yataklı Yalova Devlet Hastanesi’nin 233 milyon TL bedelle verildiği göz önüne alındığında, basit bir hesapla yatak başına maliyet yaklaşık 582.500 TL olarak karışımıza çıkmaktadır.” diyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın 2019 yılı için 48 milyar 437 milyon TL olan bütçesinin 6,2 milyar TL’sinin şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedeli ödemeleri için ayrıldığını oysa bu miktarla 400 yataklı 26 devlet hastanesi yapmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Bilkent’te bulunan Ankara Şehir Hastanesi’ne resmi açılışının gerçekleştiği 14 Mart 2019 tarihinden bu yana kaç hastaya hizmet verdiğine yönelik soru önergesi de veren CHP’li Emir, hastanenin acil servisine, polikliniklerine bugüne değin kaç hastanın başvuruda bulunduğunu, kaçının yatarak, kaçınınsa ayakta tedavi olduğunu, kaç ameliyat gerçekleştiğini, yoğun bakımda kalan hasta sayılarını sordu.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de selzede çiftçiler 70 gündür mağdur

SONRAKİ HABER

Pentagon'dan F-35 açıklaması: Türkiye ile her zaman konuşmaya devam ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...