26 Ağustos 2019 14:20

Kayyum protestoları 8. gününde: Halk engellere rağmen iradesine sahip çıkıyor

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına tepki sürüyor. Diyarbakır ve Mardin'de halk polisin engellemelerine rağmen sokağa çıktı.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır ve Mardin'de polisin bütün engellemelerine karşın, kayyuma tepki 8. gününde devam ediyor.

Diyarbakır'da belediye binası polis bariyerleri ve zırhlı polis araçlarıyla çevrili... Halkın belediye önünde kayyum protesto edilmesine izin verilmiyor. Bu nedenle, Diyarbakırlılar, büyükşehir belediye binasına yakın Lise Caddesi’nde eylem yapıyor. Caddenin bir ucundan diğer ucuna her sokak başı TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleri tarafından tutulmuş durumda. Her gün saat 11.00’de kayyuma itirazı olan yurttaşlar toplanmaya başlıyor. Dakikalar ilerledikçe caddeye gelenlerin sayısı artıyor. Cadde her gün, “Direne direne kazanacağız”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları, zılgıtlar ve stranlar yankılanırken eylemlerin 8’inci gününde ıslık sesleri de yükseliyor. Anneler, çocuklar, gençler, yaşlılar 7’den 70’e herkes sloganlara, stranlarla, zılgıtlara, ıslıklara eşlik ediyor. Bekleyiş sürüyor...

"BİZ BİR HALKIZ HALK!"

İktidarın iradelerinin gasbetmesine öfkeliler.. Öfkelerini kimi zaman tebessümle ifade ederken, kimi zamanda attıkları sloganlarla dile getiriyorlar. Bütün bu olumsuzluklara karşın, haksızlığa karşı direnmenin mutluluğunu da yüzlerde görmek mümkün...Günlerdir aynı kararlılıkla tepkilerini göstermeye devam ediyorlar çünkü iradelerini yok sayıldığını çok iyi biliyorlar. Buna karşı durmak ve gasba son vermek için her gün aynı yerde polisin darbetmesine, engellemesine ve gözaltı tehdidine karşın ısrarla korkmadan çekinmeden buluşuyorlar. Şimdilik kurumlardan gereken destek yeterli değil... Bunun da farkındalar... “Ama olsun direneceğiz” diyor bir yurttaş. Kendi aralarındaki sohbete kulak kabartırken duyuyoruz bu sözleri... Diğeri söze giriyor: "Biz bir halkız, halk!” Başka biri de esprili bir dille, “Kayyum da çok çalışıyor, bir sürü bariyer dizmiş, adamlarını koymuş belediyeye, içeri gidene kadar 6 aramadan geçiyorsun. Bunlar hep halkın güvenliği içindir kesin, helal olsun!” ifadesiyle tepkisini dile getiriyor. Kendi aralarındaki sohbetlerde, iktidarın kayyum için yaptığı açıklamaları tartışıyorlar, kızıyorlar. Saat ilerliyor, sigaralar yanıp sönüyor, sesler alçalıp yükseliyor... Hava da sıcak. Açıklama saati gelip çatıyor...

İKTİDARIN HAMLESİNE KARŞI MEŞRU MÜCADELE...

Bugün yapılan açıklamaya, Kürdistani partiler birlikte katılarak kayyuma tepkilerini gösteriyor. İlk olarak DDKD yöneticilerinden Abdulhay Okumuş konuşuyor. Kürtçe yaptığı açıklamada Okumuş, kayyumun irade gasbı olduğunu ifade ederek iktidarın Kürtleri legal siyasetten uzaklaştırmayı amaçladığını söylüyor. Okumuş, iktidarın bu hamlesini meşru demokratik mücadeleyle bertaraf edeceklerini anlatıyor.

Kürdistan Kominist Partisi (KKP) Üyesi Emel Çiftyürek ise kayyum atanan belediyelere yöneltilen suçlamaların asılsız olduğuna vurgu yapıyor. Çiftyürek de Kürtleri siyasetin dışına itme politikalarına karşı meşru mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor..

İki saati aşkın süre Lise Caddesi’nde oturma eylemi yapan Diyarbakırlılar, yarın yine aynı saate aynı yerde iradesine sahip çıkmak için sözleşip ayrılıyorlar...


VEKİLLER ÇEMBERE ALINDI, GAZETECİLER ENGELLENDİ

Öte yandan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması 8’inci günde de protesto edildi. HDP’li çok sayıda vekilin de aralarında bulunduğu bir grup, kent merkezinde bulunan Karayolları Parkı’nda bir araya geldi. Kısa bir süre sonra zırhlı araçlarla parka gelen çok sayıda polis, milletvekillerinin bulunduğu alanı kalkanlarla çembere aldı. Gazetecilerin çekim yapması engellendi. Gazetecilerin engellenmesi üzerine HDP’li milletvekilleri, kendi açıklamalarını sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınladı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül yaptığı açıklamada, Mardin’de yerine kayyum atanan Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın meşru eş başkanlar olduğunu belirtti. Bülbül, kayyuma şu sözlerle seslendi:

“Sen insanlığa karşı suç işliyorsun. Mardin halkına karşı suç işliyorsun. Bugün yargılanmıyor olabilirsin ama bu tavrından dolayı yargılanacaksın. Çünkü bu demokrasiye karşı işlenmiş bir suçtur.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Vicdani kanaatle" ağırlaştırılmış müebbet

SONRAKİ HABER

Metal işçisi: Geç olmadan MESS sözleşmesinde kırmızı çizgileri belirlemeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...