“Kayyum atamaları Anayasa’ya aykırıdır”

Adana ve Antep’te kayyum atamalarına karşı basın açıklaması gerçekleştirildi.

26 Ağustos 2019 11:00
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ağustos 2019 11:41
Paylaş

Adana’da Çağdaş Hukukçular Derneği, pek çok ilde meslektaşlarının kayyumlarla ilgili basın açıklaması yapmak istedikleri için polisin saldırısına uğramasını protesto etti. Adana Adliyesi Taş Bina önünde gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Av. Ümit Büyükdağ, aynı süreçte, Türkiye’nin dört bir yanında başa HDP’lier olmak üzere binlerce insanın şiddet ve insanlık dışı muamelelere maruz bırakıldığın hatırlatarak “İktidarın aldığı bu kanunsuz ve hukuk dışı karar Kürt halkını ve onun iradesini yok saymaktır. Böyle bir saldırı karşısında sessiz kalınamayacağı aşikardır. Aşikâr olan bir başka şey ise; bu yapılanların Anayasa’ya aykırı olmasıdır” dedi.

EMNİYET AÇIKLAMANIN YASAK KAPSAMINDA OLDUĞUNU İDDA ETTİ

Basın açıklaması yapıldığı sırada gelen emniyet güçleri Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyum atanması ile ilgili basın açıklamalarının yasaklandığını belirterek açıklamayı engellemek istedi. Avukatlar açıklamanın konusunun meslektaşlarının darbedilmesi olduğunu belirterek “Darbedilmenin gerekçesini söylemeden nasıl açıklama yapalım” diye tepki gösterdiler.

“GÖREVLERİ İLE İLGİLİ BİR SORUŞTURMA YOK”

Basın açıklamasını okumaya devam eden Büyükdağ, Anayasa’nın “Yargı Güvencesi” başlıklı maddesine göre seçilmiş organların, organlık sıfatını kaybetmeleri konusundaki denetimin yargı yolu ile olabileceğini dile getirdi. Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı’nın, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabileceğini söyleyen Büyükdağ, “Görevden alınan belediye başkanları hakkında görevleri nedeni ile açılmış tek bir soruşturma dahi bulunmamaktadır” dedi.

“VALİLER KAYYUM OLARAK ATANAMAZ”

Bu durumun başka bir Anayasa ihlalini daha açığa çıkardığını dile getiren Büyükdağ, “O da Anayasa’nın 38’inci maddesinde ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz’ şeklinde ifade edilen meşhur ‘masumiyet karinesi’dir. Kaldı ki böyle bir ‘soruşturma’ olsaydı dahi yapılması gereken ‘görevden alma’ değil, ancak ‘geçici önlem olarak açığa alma’ olabilirdi” dedi. Anayasa’nın 126’ncı Maddesi’ne göre merkezin temsilcisi olarak atanan valinin, seçimle belirlenen makamda görevlendirilemeyeceğini söyleyen Büyükdağ, “Siyasi iktidar valileri kayyum atayarak bu açık ihlale de imza atmıştır” dedi. Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı ve hükümete yakın medyanın seçilmiş eş başkanları hedef göstererek ‘masumiyet karinesini’ ihlal ettiğini ifade eden Büyükdağ, “Yargıyı etkileme yasağını hemen her gün ihlal etmeye devam etmekte, yani açıkça suç işlemektedirler” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Kayyum atamalarının her yönüyle evrensel hukuk ilkelerine ve Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu ifade eden Büyükdağ, “Seçmenin iradesine bu kadar açık bir saldırı varken biz özgürlükten, eşitlikten, barıştan ve halkların kardeşliğinden yana hukukçuların sessiz kalmasını kimse beklememelidir. Bizler; bu hukuksuz, keyfi uygulamaları protesto ederek Anayasal haklarını kullananlara karşı yapılmış olan işkence ve kötü muameleyi şiddetle kınıyor, kötü muamele ve işkence fiilini işleyen kolluk görevlileri ve sorumlular hakkında derhal adli ve idari soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


KADINLAR KAYYUM ATAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Adana Kadın Platformu da kayyumlara karşı açıklama yaptı. Eğitim Sen Adana Şubesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Seher Kılıç, kayyumların ilk icraatının sığınma evlerini kapatmak olduğunu daha önceki kayyumların icraatlarında gördüklerini hatırlattı. Kadınlar, lüks makam odalarından kadınların yaşama katılmalarını engelleyen kayyumlara karşı halkın iradesini, demokrasiyi ve cinsiyet eşitliğini savunduklarını söyledi.

Son 4 yılda AKP’nin seçimle alamadığını zorla alma çabasını güçlendirdiğini dile getiren Kılıç, “Önceki dönemde atanan kayyumların ayyuka çıkan yolsuzluklarının yanında yaptıkları ilk hamlelerden biri de unutulmamalıdır ki bu yerel yönetimlerde kadınların güçlendirilmesi için oluşturulan mekanizmaların ortadan kaldırılması olmuştu. Bugün tüm yetki ağızlardan peş peşe gelen kadın cinayetlerinin gerekçesini kadının güçlenmesi ile açıklama utancı, yerel yönetimlerin onurlu çabalardan duyduğu rahatsızlığı ve demokrasinin kıyımının gerekçelerinden birini daha önümüz sermektedir” dedi. Kılıç, kadınları kazanımlarının yok edilmek istenmesine karşı demokrasiye ve cinsiyet eşitliğine sahip çıkmaya çağırdı. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP'TE DEMOKRASİ GÜÇLERİNDENKAYYUM ATAMALARINA TEPKİ

Antep’te aralarında İHD, KESK, DİSK Genel İş, TÜMTİS, 78’liler Meclisi, HDP, EMEP, DBP ve SYKP'nin bulunduğu çok sayıda kurum Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumu protesto etti.

İHD Antep Şube binasında yapılan basın açıklamasını İHD Antep Şube Başkanı Salman Yergin okudu. Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartının seçmen iradesini tanımak olduğuna vurgu yapan Yergin, “Anayasa’nın 38. maddesinde masumluk hakkı düzenlenmiş olup kesinleşmiş mahkeme kararı ile hüküm giymedikçe kimsenin suçlanamayacağı kuralı bulunmaktadır. Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma, Anayasa’ya mutlak aykırı olup siyasi iktidarın seçimlerle kazanamadığı belediyeleri, antidemokratik şekilde kayyumlar atayarak belediyeleri yönetmeye devam etmesi demektir” dedi.

Bakanlığın gerekçesinde ifade edilen görevden alma prosedürünün geçici olduğunu ve böylesi bir durumda belediye meclisinde geçici olarak belediye başkanlığına vekalet edecek kişinin seçmesi gerektiğine dikkat çeken Yergin, “Ancak bunun yapılmayıp doğrudan doğruya valilerin görevlendirilmesi tam anlamıyla bir OHAL işlemidir. OHAL uygulamalarının sürdüğünü göstermektedir” diye konuştu.

Ülkenin kronikleşmiş siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünün tek yolunun amasız ve fakatsız bir şekilde ülkede insan haklarını, barışı ve demokrasiyi tesis etmek olduğunu söyleyen Yergin, “31 Martta açığa çıkan halkın iradesine müdahale edilmesiyle insan haklarına, hukuk, adalet, barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulmuştur. Siyasi iktidarı seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atamaktan vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye, insan hakları, adalet, eşitlik,  demokrasi ve ülkede huzur, barış ve güven isteyen tüm güçleri bu seçme ve seçilme hakkına müdahale edilmesine karşı çıkmaya davet ediyoruz” dedi. (Antep/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Veli Ağbaba'nın da katıldığı toplantıda silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Üç kentten Ahmet Davutoğlu’na ortak çağrı: Biz neden öldürüldük?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...