26 Ağustos 2019 09:53

Atina’daki mülteci dayanışma evlerine polis baskını

Yunanistan'ın başkenti Atina’daki ‘anarşist mahallesi’ Exarcheia’da dayanışma evlerinde barınan mültecilere polis operasyonu düzenlendi. Onlarca mülteci gözyaşları içinde zorla tahliye edildi.

Arşiv | Fotoğraf: Theodore Koulouris/Twitter

Paylaş

Merkez sağın yeniden iktidara geldiği Yunanistan’da ilk hedeflerden biri mülteciler oldu. Başkent Atina’nın merkezindeki ‘anarşist mahallesi’ Exarcheia’daki dayanışma evlerinde barınan mültecilere yönelik polis operasyonu düzenlendi. Dün sabah saatlerinde mahalleyi basan polisler mültecileri zorla otobüslere doldurarak mahalleden çıkardı.

Kathimerini gazetesinin haberine göre, dört binaya düzenlenen operasyonda aralarında çocukların da bulunduğu 143 mülteci tahliye edildi. İkisi Yunanistan vatandaşı üç kişinin ise gözaltına aldığı öğrenildi. Mültecilerin Yabancılar Bürosu’na götürüldükleri ve kimlik tespitinden sonra devlete ait tesislere yerleştirilecekleri ileri sürüldü. Polis baskını sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı.

KENDİ KENDİNİ YÖNETEN MAHALLE

Guardian’ın konuyla ilgili haberinde ise kısaca şu bilgiler yer aldı:

Atina’nın merkez mahallesi Exarchia’da saat sabah 5’i biraz geçiyor. Bir grup Afgan ve İranlı sokağın ortasında kahvaltı için oturuyorlar, başlarının üzerinde, binaların arasına asılmış bir pankartta “No pasaran / Geçemeyecekler” yazıyor. Komün masasında kendilerine peynirli börek hazırlarken bir yandan da gülüyor ve şakalaşıyorlar. Ortak kahvaltı, Notara 26’nın, kendi kendine örgütlenmiş bir mülteci barınma evinin önünde. Burası, Eylül 2015’te, mülteci krizinin zirvesinde, açıldığından bu yana 9 bin kişiye sığınak oldu. Polis öncülüğündeki tahliyelerin en muhtemel olduğu saatlerde yapılan bu “Direniş Kahvaltıları” Yunanistan’daki Yeni Demokrasi hükümetinin temmuz ayında göreve başlamasından bu yana günlük olaylar haline geldi.

İLK VAAT EXARCHEIA’YI BOŞALTMAK

İktidara gelen sağ partinin kampanya vaatlerinden biri “yasayı ve düzeni restore etmek”ti. Bu konuda hızla ilerleyerek 8 Ağustos’ta Exarchia’daki 23 mülteci ve anarşist evinin tamamını tahliye planı açıklandı. Eğer devam ederse, ayın sonuna kadar Atina’nın kentsel otonom yönetimi deneyimi ve şu anda bin kişiyi barındıran buradaki mülteci dayanışma ağına son verilecek. 

Üniversite binaları ile çevrili Exarcheia, uzun zamandan beri Yunanistan’ın entelektüel solu ve anarşist hareketlerinin evi olmuştu.

EVLER 2015’TE DEVLET YETERSİZ KALINCA KURULDU

“Burada çok mutluyum ve güvende hissediyorum” diyor Guardian’a konuşan Afganistanlı Sana: “Birlikte çalışıyoruz ve iyi bir yaşamımız var.”

2015 yazında binlerce mülteci Atina’ya geldi. Devletin yetersiz yanıtı üzerine, bölgedeki tarihi 1980’lere kadar giden anarşist işgal hareketi Exarchia’daki boş binaları mültecilerin barınması için açarak sorunu çözdü. Notara 26 bunlardan ilkiydi, kısa sürede diğerleri eklendi, otonom-self organizasyon prensibi üzerine kuruldular. 

SALDIRILAR SYRIZA İLE BAŞLADI

Mülteci evlerinin kriminalize edilmesi stratejisi SYRIZA döneminde başladı. Nisan ayında ağır silahlı polisler tarafından gerçekleştirilen tahliye dalgası 300’den fazla kişiyi etkiledi. Exarcheia’daki çoğu işgal evinde uyuşturucu ve alkol yasağı geçerli. Buna rağmen eş zamanlı olarak yakınlarda uyuşturucu operasyonları gerçekleştirildi ve medya tahliyeleri uyuşturucu satıcılığı ile ilişkilendirdi.

Guardian’a göre uyuşturucu satıcıları ve suç çeteleri, Exarcheia’daki görünür kolluk kuvveti yaptırımı eksikliğinden yararlanıyor. Yerel aktivistler, ağaç dikmek, gösteriler ve konserler düzenlemek ve gece devriyeleri örgütlemek gibi meydanın etrafındaki durumu iyileştirmek için birçok girişimde bulundular, ancak habere göre, çoğu son aylarda durumun kötüleştiğini kabul ediyor.

‘SİYASİ MALİYETİ BÜYÜK OLUR’

Guardian’a konuşan Panos ise, “Exarcheia'daki sol direnişin önünü kesmek için çeteleri, mültecilere karşı önyargı ve hatta terörizm suçlamalarını kullandılar” diyor. Panos, 2015 yılında Notara 26’nın açılmasına yardım edenler arasında: “Şahsen başarılı olacaklarını sanmıyorum. Siyasi maliyet büyük olacak ve tüm mülteci çocukları ve aileleri nereye yerleştirecekler? Kamplar dolu.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “basın kartı ambargosu”nu Meclise taşıdı

SONRAKİ HABER

G7: Çelişkiler derinleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...