25 Ağustos 2019 14:25

Yeni Çeltek'te madenciler işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze

Soma Holdingden Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye devredilecek Yeni Çeltek Linyit İşletmesi'nde madenciler, işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Soma Holdingden Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye devredilecek Yeni Çeltek Linyit İşletmesi'nde çalışan maden işçileri, geriye dönük haklarını alamadıkları gibi devir sonrası işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İşçilerle birlikte Yeni Anadolu Madencilik AŞ ile görüşmek için Ankara’ya gelen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, “Soma Holdingin zararını üzerlerine alacaklar, işçiyi kapının önüne koyacaklar. Bu işçilerin kabul edeceği bir durum değil” dedi.

Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin 2013 yılında Soma Holdinge devredilmesinin ardından ücret, tazminat, kömür gibi haklarını almada sıkıntı yaşayan maden işçileri şimdi de işletmenin yeniden Yeni Anadolu Madenciliğe devredilmesiyle işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze. 9 Eylül tarihinde Soma Holdingden Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye devredileceği söylenen işletmede çalışan 20 civarında maden işçisi, Ankara’da Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye geldi. İşçiler, geriye dönük haklarının tazmin edilmesi ve işletmeyle birlikte işçilerin de devredilmesi konusunda yöneticilerle görüştü.

"5 YILDIR HAKLARIMIZI ALAMADIK"

Görüşmenin ardından gazetemize işçilerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini anlatan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Şube Başkanı Cemil Güven, Soma Holdingin devraldığı 2013 yılından bu yana işçilerin ücretlerini almada büyük sıkıntılar yaşadığını, sosyal haklarını alamadıklarını söyledi. Güven, işletmede 256 maden işçisinin çalıştığını ve 238 üyeleri olduğunu aktardı. Alamadıkları bir aylık ücretlerinin yaptıkları görüşme sonrası yatırıldığını söyleyen Güven, “2018 yılından yarım ücretimizi, 5 yıllık kişi başı 19 ton kömür istihkakımızı, sosyal haklarımızı hâlâ alamadık” dedi. Güven, bu dönemde emekli olan 104 kişinin de tazminatlarını alamadığını belirtti.

"SOMA HOLDİNGİN ZARARLARINI KARŞILA, İŞÇİYİ KAPI ÖNÜNE KOY"

2014 yılında yaşanan Soma Katliamı’nın ardından kendilerinin çalıştığı işletmede de sorunların arttığını söyleyen Güven, işçilerin de 5 senelik Soma Holding zulmünden kurtulmak istediğini ifade etti. Güven, “Yeni Anadolu Madencilik ‘Biz işletmeyi devralacağız işçileri almayacağız. Kime çalıştıysanız mahkemeye verin, alın hakkınızı’ diyor. Soma Holdingi devlet bulamıyor ki biz işçiler bulalım. Yeni Çeltek’in Soma Holdingden devralınmasını biz de istiyoruz ama bu işçileri kapının önüne koyarak olmaz” diye konuştu.

2013 yılında Soma Holdinge bütün haklarıyla devredildikleri dönemde işçilere “Bütün haklarınızın garantörü biziz” denildiğini anlatan Güven şöyle devam etti: “Ancak şimdi kuralları değiştiriyorlar. Aylık 5-6 trilyon zararı var işletmenin. Soma Holdingin zararını üzerlerine alacaklar, işçiyi kapının önüne koyacaklar. İşçilerin kabul edeceği bir durum değil. Bu konuda elimizden ne geliyorsa yapacağız, bunun mutlaka çözülmesi lazım. Ancak çözüm 10 Eylül’de kapının önünde kalmak olmayacak, tüm haklarımızla devir dışında hiçbir şeyi kabul etmiyoruz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Çakırözer: İngiliz şirketi kurtarabiliyorsak Tank Palet'i neden satıyoruz

SONRAKİ HABER

Arazisine yol açmak için sit alanındaki ağaçları kestirdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...