25 Ağustos 2019 11:06

Ekoloji Birliğinden Hacıbektaşlı açıklaması: İktidar şirketlere kolaylık tanıyor

Ekoloji Birliği, Manisa Hacıbektaşlı’da JES'e karşı başlatılan çadır nöbetine destek açıklaması yaptı. Açıklamada "Halk direniyor, iktidar şirketlere kolaylık tanıyor" denildi.

Logo: Ekoloji Birliği

Paylaş

Ekoloji Birliği Ege Bölgesi’nde yaygınlaşan jeotermal enerji santrali (JES) çalışmalarına dikkat çekerek Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı’da başlatılan çadır nöbetini desteklediklerini açıkladı.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak yaptığı açıklamada, “Çanakkale Kaz Dağları, Kütahya Murat Dağı’ndan sonra bir çevre nöbeti de Salihli Hacıbektaşlı’da başladı. Nöbet, sadece yaşam alanları ve tarım arazilerini korumak için değil, aynı zamanda hukuksuz şekilde JES çalışması yapmak isteyen şirketin saldırgan tavrına karşı hukuka da sahip çıkmayı içeriyor" diyerek ÇED gerekli değildir kararlarına açılan davalar bitmeden JES'lerin oldu bittiye getirildiğini ifade etti.

"YETKİLİLER SUÇ İŞLEMEKTEDİR"

Özbucak, JES ve maden çalışmaları nedeniyle suların kirlendiğinin belgelendiğini belirterek şunları ifade etti:

“Son dönemde pek çok şirketin bu şekilde hukuku hiçe sayarak saldırgan tutumlar içinde bulunma cesareti göstermesinin temelinde ise yasaları korumak ve uygulamakla yükümlü makamların gösterdiği basiretsizlik ve hukuku askıya alan tutumlarının yattığını görüyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 14.08.2019 tarihli belgesinde 'artık bundan sonra JES ve madencilik gibi projelere izin verilmemesi gerekir' vurgusu yanında Gediz’deki yeraltı sularının JES ve maden çalışmaları nedeniyle kirlendiğine, zehirlendiğine dikkat çekilirken Valilikler 'ÇED Gerekli Değildir' kararları vermeye devam ediyorlar, ihaleler yapılabiliyor. Bu yazının aksine davranmak, doğaya, çevreye karşı hem de sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını da tehdit edecek hukuksal suç işlemek anlamına gelmektedir. Yetkililerin bu davranışları şirketleri cesaretlendirmektedir. Bununla birlikte devlet güçleri de şirketleri korur duruma gelerek halkla karşı karşıya gelip, halka engel olmaktadırlar. Bu konuda yetkililerin suç işlediklerini bir kez daha vurguluyoruz.”

"HALKIN MÜCADELESİ HAKLI, MEŞRU VE HUKUKİDİR"

Halkın toprağına, suyuna, geleceğine sahip çıktığını vurgulayan Özbucak, “Halkın JES projelerine karşı yaşam alanları ve tarım arazilerine sahip çıkma mücadelesi son derece haklı, meşru ve hukuki bir mücadeledir. Ama hukuku hiçe sayan ve yasal olmayan yollara başvuran ise bizzat bu şirketlerin kendileridir.  24 Ağustos 2019 tarihinde Aydın’da Efeler’e bağlı Yılmazköy Mahallesi’nde mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararına rağmen boru döşeme çalışmaları yapmak isteyen KİPAŞ Holding’e bağlı Maren Jeotermal Elektrik Santrali’nin çalışmaları başlatmak istemiş, ancak halkın ve Efeler Belediye Başkanlığı’nın karşı duruşu ile bu hukuksuz uygulanma engellenebilmiştir. Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’nde de Sanko şirketi yine aynı hukuka aykırı davranışla, 'ÇED Gerekli Değildir' kararına karşı açılan davanın yargı süreci bitmeden, her şeyi oldubittiye getirebilmek için JES çalışması yapmak istemektedir” diye konuştu.

Özbucak son olarak, “Aydın’da ve Manisa’nın Alaşehir ilçede yaşanan içler acısı durum ortada. Alaşehir ilçesinde sanayicisinden çiftçisine kadar tüm halk JES projelerinin mağduru olarak bugün ağlıyor. Bu projeler için verdikleri kararlarla hem doğa tahribatının, hem de hukuksuzluğun önünü açan yetkilileri bir kez daha kınıyoruz. Ekoloji Birliği olarak, sadece yaşam alanlarını ve insanca yaşama hakkını korumaya çalışan halkın direnişinin sonuna kadar yanında olduğumuzu, bu haklı ve meşru mücadelelerine her türlü desteği vereceğimizi bildiriyoruz”  diyerek ülkenin her tarafındaki meşru mücadeleleri birleştirmeye çalıştıklarını ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon'da köylüler HES'lerden şikayetçi: Devlet bunları başımızdan kaldırsın

SONRAKİ HABER

CHP, Davutoğlu’nun sözleri üzerine Meclis araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...