24 Ağustos 2019 13:23
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2019 04:53

G7 Zirvesi protestolarla başladı: Liderler akşam yemeğinde, emekçiler sokaklarda

Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesi, protestolara neden oldu. Zirve öncesi kitlesel yürüyüşler yapılırken; eylemlere polis saldırdı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'nın yer aldığı G7 Zirvesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkenin güneybatısındaki Biarritz kentinde liderler onuruna verdiği akşam yemeğiyle başladı. Zirvenin ana teması ‘eşitsizlik’le mücadele.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'ı Biarritz'deki Hotel du Palais'de karşıladı.

Liderler, daha sonra Macron'un ev sahipliğindeki yemeğe geçti.

Zirvenin ana teması eşitsizlikle mücadele olarak belirlendi. Zirvede güvenlik, iklim değişikliği, kadına şiddet ve cinsiyet eşitliği gibi konuların ele alınacağı belirtildi. Liderlerin Ukrayna, Suriye, İran ve Brexit gibi konuları da görüşmesi bekleniyor.

Liderler, yarın “uluslararası ekonomi/ticaret ve uluslararası güvenlik konusunda takvim oluşturma” ve “eşitsizlikle mücadele” ve “G7'nin Afrika ile ortaklığı” başlıklı oturumlara katılacak.

Zirvenin üçüncü ve son gününde de “iklim, çeşitli canlılar ve okyanuslar” ve “dijital dönüşüm” başlıklı oturumlar düzenlenecek.

Liderlerin ikili görüşmeler de yapması bekleniyor.

Zirveye Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yetkililerinin yanı sıra Güney Afrika, Burkina Faso, Mısır, Senegal, Ruanda, İspanya, Şili, Hindistan ve Avustralya'dan liderler de davet edildi.

Zirve, pazartesi liderlerin düzenleyeceği basın toplantılarıyla sona erecek.

LİDERLER YEMEK MASASINDA EMEKÇİLER MEYDANLARDA BULUŞTU

Liderler yemek yerken Fransa sokakları ise gün boyu G7 protestolarına sahne oldu. G7 Zirvesi'ne karşıtları Hendaye'de eylem düzenledi. Biarritz'e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Hendaye'de toplanan eylemciler, İspanya'nın Fransa sınırındaki Irun kentine kadar yürüdü. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eyleme yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Urrugne'de yapılan protestolara ise polis saldırdı. Fransız basınında yer alan haberlerde Biarritz'e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Urrugne'de G7 karşıtları blokaj eylemi yaptığı sırada polis saldırdı. Saldırı sırasında yaralanan ve gözaltına alınanlar oldu.

Pyrenees-Atlantique Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, G7 Zirvesi çerçevesinde 68 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, gözaltıların nerede ve hangi şartlarda gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmedi.

Zirve boyunca Biarritz çevresinde protesto eylemlerinin sürmesi bekleniyor.

Öte yandan zirvede yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Zirve boyunca 13 bin 200 polis ve jandarmanın yanı sıra 450 itfaiye eri görev yapacak. Liderlerin kalacağı ve şehrin merkezinde bulunan Hotel du Palais'ye çıkan yollar trafiğe ve yaya geçişine kapatılacak. Otelin önündeki plaja deniz yolu da dahil erişim engellenecek.

MACRON VE TRUMP BİR ARAYA GELDİ

Zirve öncesi ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öğle yemeğinde buluştu. Fransız basınında yer alan haberlere göre, Macron ile Trump görüşmede, Suriye, İran ve Ukrayna gibi birçok konuyu ele aldı.

Macron, “Bazı şeylerin yatışması için ekonomi ile ilgili konuları da görüşeceğiz” ifadesini kullandı.

Trump ise Macron ile iyi anlaştığını belirterek, “Eyfel Kulesi'ndeki akşam yemeğimizi hatırladım. İyi bir başlangıçtı” diye konuştu.

MACRON'DAN İRAN VE LİBYA AÇIKLAMASI

Öte yandan zirve öncesi açıklama yapan Macron, “Eğer yarın İran nükleer silaha sahip olursa bu konu bizi bizzat ilgilendirir. Ortadoğu karışırsa bizi de etkiler. Libya'daki sorunları çözmezsek toplu olarak Akdeniz'deki bu göç skandalına maruz kalmaya devam edeceğiz” dedi.

AB, RUSYA'NIN G7'YE TEKRAR DAVET EDİLMESİNE KARŞI

Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesi öncesinde basında açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'nın tekrar G7 Zirvesi'ne davet edilmesine yönelik açıklamalarına ilişkin, “Rusya'nın 2014'te üyelikten çıkarılmasına neden olan sebepler hala geçerliliğini koruyor. Hatta Rusya'nın Azak Denizi'ndeki kışkırtmaları gibi yeni nedenler de eklendi” diye konuştu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Harmandalı halkı: Biyogaz tesisi projesini reklam panolarından öğrendik

SONRAKİ HABER

"Patronlara 'işçiler burada' dedirtmeliyiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...