24 Ağustos 2019 12:53

Antep'te yurt zamlarına tepki: Yurt ücretlerine değil burslara zam yapılsın

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri yurtlara yapılan zamları Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Boran İPEK
Antep

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yapılan yüzde 20’ye yakın zammı, Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle konuştuk. Zamla birlikte yurt ücretleri 200-340 TL’ye çıktı. Ulaşımdan temel tüketim maddelerine kadar her şeye zam yapıldığını belirten öğrenciler son yurt zammıyla öğrenimlerini sürdürmekte daha fazla zorlanacaklarını dile getirdi. Zammın geri çekilmesini isteyen öğrenciler asıl olarak burslara yapılmasını talep ediyor.

"İŞ BULUP ÇALIŞACAĞIM"

Öğrencilerden Ayfer Mert, 500 TL olan bursun ancak yurt ve yol ücretini karşıladığını söyledi. Tramvay ve otobüs ücretlerinin de arttığını anlatan Mert, bu zamlardan sonra bir öğrenci olarak çalışmaktan başka çaresi kalmadığını ifade etti. Kimle konuşsa ‘çalışacağım para yetişmiyor’ cevabı aldığını anlatan Mert “Okulu mu düşünelim, parasızlığı mı?​” diyerek zamlara tepki gösterdi. Çalışma şartlarının ağır olduğunu, günde 10 saat çalışarak sadece 50 TL alabildiğine dikkat çeken Mert “Çalışınca okul ve dersler de aksayacak. Aldığın paraya da değmiyor ama mecburuz. Geçen gün arkadaşım bana işe gireceğini söyledi. ‘Sen çalışacak mısın?​’ diye sordu. ‘Hayır’ demiştim ama artık başka çarem yok gibi görünüyor” ifadelerini kullanıyor.

Asıl olarak burslara zam yapılması gerektiğini belirten Mert “Bir öğrencinin barınma beslenme gibi temel ihtiyaçları en az 700 TL. Ama öğrenciye bunu bile fazla görüyorlar” diyor. Zamlarla birlikte sosyal alanlarının da daraldığına vurgu yapan Mert, “Dışarıda yemek yemeyeceksin, gezemeyeceksin. Kısacası kendin için hiçbir şey yapmayacaksın” diye konuştu. 

"SESSİZ KALMAMALIYIZ"

Şanslı olan öğrencilere burs çıktığını ancak bursun da artık bu zamlardan sonra pek anlamı olmadığını söyleyen Mizgin Gündüz ise “Çünkü ihtiyaçlarımızı karşılamıyor” dedi. Öğrencilerin artık bir kursa, tiyatroya veya konsere gitmesinin neredeyse imkansız hale geldiğine değinen Gündüz, artan fiyatlarla birlikte aylık eline geçen paranın eridiğini ve bu duruma sessiz kalmamak gerektiğini belirterek “Susarak veya konuşmayarak ne elde edebiliriz bilmiyorum. Kendi geleceğimiz için bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi. Ferhat Bugenç de yurt ücretlerine yapılan zammın ardında bursların da artırılmasını isteyerek “Burs en az 700 lira olmalı. Bu da ihtiyacı karşılamaz ama yine de bu miktar idare eder” dedi.

YURTLAR DA EVLER DE PAHALI

340 lira ücreti olan yurdun yemeklerinin yetmediğini, lezzetli olmadığını ve yemek ücretinin yüksek olduğunu anlatan Alper Tunç “Üstelik sürekli birileri gıda zehirlenmesi yaşanıyor” dedi. Barınma konusunda öğrencilerin içine düştüğü çaresizliği de değinen Tunç “Nasıl olacak bilmiyorum ama bu aralar yaşam şartları çok ağır. Eve çıkayım desen Antep’te tek göz 1+0 evler 700 liradan başlıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sudan'ın devrik lideri Ömer Beşir ikinci kez hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Metin Kurt kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...