24 Ağustos 2019 11:57
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2019 13:29

TSK'nin gözlem noktası Suriye ordusunun kuşatması altında

Suriye ordusunun Morik’te bulunan TSK’ye ait gözlem noktasına dönük kuşatması sürüyor. Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban, gözlem noktasının imha edilebileceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suriye’de Hama ve İdlib sınırında bulunan Morik kasabasında Türkiye askerlerinin kontrolündeki 9 No’lu gözlem noktasına dönük Suriye ordusunun kuşatması sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban, Türkiye’nin gözlem noktalarının Suriye ordusu tarafından imha edilebileceğini söyledi. Lübnan’da yayın yapan el Mayadin televizyonuna demeç veren Şaban, Türkiye’nin son dönemdeki eylemleriyle militanlara silah tedarik ettiğini, bunu da kanıtladıklarını öne sürdü. Şaban, “Türkiye, Astana görüşmelerinde varılan mutabakatları yerine getirmedi” dedi. Şaban, “Morik köyündeki Türk gözlem noktası kuşatma altında. Suriye ordusu, Türk gözlem noktalarını ve militanları imha edebilir” tehdidinde bulundu.

MSB HULUSİ AKAR: SALDIRI DURUMUNDA MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANIRIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise İdlib'de yaşananlara ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştüğünü anımsattı. Akar konuşmasına şöyle devam etti:
“Rejimin bir bölgeyi yani Han Şeyhun bölgesini harekat alanı ilan etmesi, burayı giriş çıkışlara kapatması ve operasyon yapması İdlib'le ilgili anlaşma ve mutabakatlara kesinlikle aykırı. Bu operasyonlar sorunların çözümüne değil, tam tersine durumun daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine neden oluyor. Rejim, saldırılarıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin sınırlarını ihlal ediyor. Bu saldırılar zaten hassas olan bölgedeki güvenlik ihtiyacını daha da acil hale getiriyor. Gözlem noktalarımız kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeye devam ediyor. Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

CENTCOM’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan ABD ile Türkiye arasında “güvenli bölge” planlarına yönelik tartışmalar sürerken Washington cephesinden yeni bir çıkış geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) akşam saatlerinde Twitter üzerinden, ABD ve Türkiye savunma bakanlarının Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik konusunda telefon görüşmelerinin ardından, SDG’nin bölgede bazı askeri tahkimatlarını önceki gün yıktığını duyurdu. Açıklamada, bunun “SDG’nin güvenlik mekanizmasının uygulanmasına olan bağlılığını gösterdiği” savunuldu.

Geçtiğimiz günlerde Suriye ordusu İdlib'e dönük operasyonları sırasında Hama-İdlib yolu üzerinde bulunan Han Şeyhun'da kontrolü ele geçirmişti. Suriye ordusunun Han Şeyhun'da kontrolü ele geçirmesinin ardından güneyde kalan Morik ve kuzeyde kalan İdlib arasındaki bağ kopmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Emek Gençliği: Yurtlara değil burslara zam yapılsın

SONRAKİ HABER

Sudan'ın devrik lideri Ömer Beşir ikinci kez hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...