24 Ağustos 2019 10:33
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2019 11:00

EMEP, ÖDP, Halkevleri ve TİP: Tek adam yönetimi, irade gasbının adıdır

Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Halkevleri ortak açıklama yaparak halk iradesini gasbeden kayyumlara karşı mücadele çağrısı yaptı.


Fotoğraf: MA

Paylaş

Van, Diyarbakır ve Mardin’de kayyum atanarak yapılan irade gasbına karşı mücadele çağrıları büyüyor. Emek Partisi, Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Türkiye İşçi Partisi AKP’nin kuruluşunun 17’nci yılı dolayısıyla yaptıkları yazılı açıklamada “Tek adam yönetimi, baskı, keyfilik, irade gasbı ve kaybetmenin adıdır” dedi ve Diyarbakır, Mardin ve Van’a atanan kayyumlara tepki gösterdi. Açıklamada, “Kuruluşunun ve iktidarının 17. yılını geride bırakan AKP’nin tek adam yönetimi, son yerel seçim yenilgisini ve baş aşağı gidişini bir kez daha kayyum düzenlemesiyle örtbas etmek istiyor” denildi.

KAYYUM BELEDİYELERİ İSRAFIN BOYUTUNU GÖSTERİYOR

Önceki kayyum döneminde yapılan harcamalara dikkat çekilen açıklamada “Bir önceki kayyumlardan; Mardin’de 1 milyarı aşkın borç, Diyarbakır’da sadece makam odasına yapılan 2 milyon 127 bin 725 TL harcama, Van’daki kayyumın bıraktığı 1,5 milyar liralık borç israfa sadece 3 küçük örnektir. Bu örnekler bile belediye kaynaklarındaki israf, yağma ve rantın boyutunu göstermektedir” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suriye açmazları, pazarlıkları içerisinde boğulup kalan; yayılmacı, başarısız ve maceracı politikaları beka sorunu olarak gösteren, sınır ötesindeki ve ülkemiz içindeki Kürt halkını ‘terör ve düşman’ kavramlarıyla özdeşleştiren tek adam yönetimi, demokrasi talepleri ve ülke gündemini böyle boğmak istiyor.Tek adam yönetimini her alanda egemen kılmayı hedefleyen ve bunda ısrar eden AKP, her kenti, birimi, alanı kendisine benzer, sözünden çıkmayan vali, bürokrat, parti başkanı ile yönetmeyi bütün topluma dayatıyor.

TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE ÇAĞRI

AKP ve tek adam rejimi/yönetimi miadını doldurmuş ancak baskı, yasak ve savaş politikalarıyla ayakta kalmayı denemektedir.Ülkemizin gerçek sahipleri ve geleceğinin temsilcileri emek ve demokrasi güçleri olarak demokrasi ve halk iradesine sahip çıkma görevi için herkese çağrıda bulunuyoruz.

31 Mart-23 Haziran seçimlerinde gösterdiğimiz demokrasi mücadelesi sürmektedir. Oyumuza, irademize, ortak yaşama ve kardeşliğe sahip çıkmalıyız.

‘DERHAL GÖREVLERİ İADE EDİLSİN’

Kayyumlara karşı ortak açıklama yapan KESK, DİSK, TTB ve TMMOB, kayyum atamalarını “demokrasi cinayeti” olarak tanımlayarak, Van, Diyarbakır ve Mardin belediyesi eş başkanlarının derhal görevlerine iade edilmesini istedi. Açıklamada “Kayyumun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez” başlığıyla yayınlanan açıklamada, kayyum uygulaması şiddetle kınandı. Açıklamada, “Bir an önce sivil darbe uygulamasından vazgeçilmesini ve görevden alınan Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Genel Başkanlarının ve Belediye Meclis üyelerinin görevlerine iade edilmesini istiyoruz” denildi. Öte yandan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB başkanlarından oluşan bir heyet, yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçık Mızraklı'ya 27 Ağustos'ta dayanışma ziyaretinde bulunacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Literary Critic Ayşegül Tözeren released under judicial control terms

SONRAKİ HABER

Kuzey Kore bir ay içerisinde yedinci füze denemesini yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...