23 Ağustos 2019 16:10

“Adaların afet durumunda öncelikle kendini savunabilmesi gerekiyor”

Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, orman yangınına ilişkin açıklama yaptı, “Marmara adalarını afetlerden koruma mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, geçen hafta yaşanan orman yangınına dair açıklama yaptı. Yerel ve merkezi eksikliklerin ifade edildiği açıklamada “Adamızı ve tüm Marmara adalarını afetlerden koruma mücadelemizi azimle, kararlılıkla, inançla siyaset üstü bir zeminde ve sivil bir hareket kurgusu altında geliştirerek, büyüterek sürdüreceğiz” denildi.

Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “12 Ağustos 2019 tarihinde Marmara Adası, tarihinin en ciddi yangınını yaşamıştır. İlk tespitlere göre, 80 hektar alan kül olmuş, çok sayıda hayvan ölmüştür. Böcekler, dağ hayvanları ve endemik bitki türlerindeki hasar bilinmemektedir” ifadeleri yer aldı.

EKİPMAN EKSİKLİKLERİ VE TEKNİK YETERSİZLİKLER

“Yaşanılan yangın göstermiştir ki, Türkiye’nin çoğu kentinde olduğu gibi, adamızın da afetlere karşı bir acil durum senaryosu yoktur” denilen açıklamada, “Risk ve kriz yönetim planları bulunmamaktadır. Yangının kuvvetlendiği akşamüstü ada merkezi kaotik bir yapıya bürünmüş, yaya ve araç trafiği birbirine karışmıştır. Yangın bölgesinde yangını yönetecek ve olayları kontrol altına almayı sağlayacak yerel ve merkezi yetkililerin bulunmaması sebebiyle halk kendi çabalarıyla başının çaresine bakmak zorunda kalmıştır. Yetkililer ve medya kuruluşlarınca yangının kontrol altına alındığına yönelik yapılan ve güven temin eden erken açıklamalar, halkı rahat davranmaya sevk etmiş, öğleden sonra giderek kontrolden çıkan yangın, büyük paniğe yol açmıştır. Emniyet güçlerinin halktaki panik ortamını kontrol altına alacak bir eylem yürütmemesi, merkezi yetkililerinin olay yerine intikal etmemesi, ekipman eksiklikleri ve teknik yetersizlikler, az sayıda helikopterin geç müdahalesi, itfaiye ekipmanının ve araç sayısının yetersizliği, şiddetli poyraz fırtınasının da etkisiyle yangını afete dönüştürmüştür” ifadeleri kullanıldı.

“KENDİNİ SAVUNABİLEN BİR STRATEJİ”

Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, “Marmara adası halkı olarak bizler, Marmara Adalarının afetlere karşı hazırlıklı olması, kriz ve afet sonrası eylem planlarını oluşturulması, adaların güvenli kentlere dönüştürülmesi amacıyla ivedilikle bir Marmara Adaları Modeli’nin oluşturulması, Marmara Sivil Arama Kurtarma Birliği’nin kurulması konusunda ilk adımları atmış bulunmaktayız. Adamızı ve tüm Marmara adalarını afetlerden koruma mücadelemizi azimle, kararlılıkla, inançla siyaset üstü bir zeminde ve sivil bir hareket kurgusu altında geliştirerek, büyüterek sürdüreceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’ye parti içinden ‘kayyum’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Belediye İş İzmir Şubeleri #izmirküllerindendoğacak kampanyası için çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...