23 Ağustos 2019 23:47

Adanalı işçiler: Kayyum atamalarının gerekçesi inandırıcı değil

Adana'daki işçilerle Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasını konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mesut BAYLAV
Aydın YİĞİT
Adana

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlar ülkenin ana gündemlerinden birini oluşturmaya devam ediyor. Sabah işe gitmek için duraklarda beklerken görüştüğümüz işçilerin çoğunluğu da kayyum atamalarını doğru bulmadığını söylediler. Bunların yanında işçilerin bir kısmı kayyum atamalarına ilişkin sessiz kalmayı tercih ederken ağırlıklı eğilim olarak ise ekonomik krizin ardından hükümete karşı bir güvensizliğin oluştuğu göze çarpıyor.

Kayyumlara eleştirilerin merkezi ise “Belediye başkanlarının seçime girmeleri engellenmezken aylar sonra görevden alınmaları”. İşçiler bunun inandırıcı olmadığını ve seçim hakkının gasbedilmesini doğru bulmadığını söylüyor. İşçilerin sohbeti ise genel olarak ekonomik kriz nedeni ile yaşanan geçim sıkıntısına geliyor.

"ORALAR ZATEN ÖYLE"

İlk olarak görüştüğümüz mobilya üretimi yapan bir fabrikada çalışan işçi kayyum atanmalarını doğru bulduğunu söyledi. Kendisinin de EYT’li olduğunu söyleyen işçi ekonomi konusunda Erdoğan’a ve ülke yönetimine tepki gösterirken bölgede söz konusu kayyum olunca, iktidarı destekliyor.

"SEÇİLMİŞİN YERİNE ATANMIŞ OLMAZ"

Bir fabrikada kapı kontrol bölümünde çalıştığını ve asgari ücret aldığını dile getiren bir işçi, halkın alım gücü kalmadığına dikkat çekerek hükümetin ‘Kriz yok’ sözlerini eleştirdi. Seçilmiş insanların atanmışlarla değiştirilmesinin doğru olmadığını söyleyerek kayyuma tepki gösteren işçi öne sürülen gerekçeleri ise doğru bulmadığını dile getirdi.

"DEVLET EL KOYUNCA İNSANLAR TEDİRGİN OLUYOR"

Alüminyum fabrikasında çalıştığını söyleyen işçiler de kayyum atamalarına tepki gösterdiler.

Fabrikanın boyahane bölümünde çalışan işçi kayyum atamalarını doğru bulmadığını söylerken “Terörle bağlantısı varsa baştan seçime girmeleri engellenecekti. Ama şimdi devlet el koyunca insanlar tedirgin oluyor. Belediyelere yönelik suçlamalar da doğru değil ve insanların kayyumlu belediyelere güveni de kalmıyor. Elektrik, su faturalarında usulsüzlük yapılmayacağının garantisi var mı?​’’ diyerek tepki gösterdi

"DÜŞÜK ÜCRETE ÇALIŞIYORUZ"

İnşaatta çalışan bir işçi ise düşük ücretlere tepki göstererek ‘‘120-130 lira olması gereken yevmiyemiz 90 lira.’’ Dedi. Terörle bağlantılı olduğu gerekçesiyle atanan kayyumlara ilişkin ise ‘‘Eğer mesele terörse ülkede terör örgütleriyle bağlantılı birçok insan var. Diğer terör örgütleri ile bağlantılı olanlara niye dokunulmuyor?​’’ sözleriyle tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği, ABD’li şirketlere yeni gümrük vergisi hazırlığı yapıyor

SONRAKİ HABER

CHP’ye parti içinden ‘kayyum’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...