23 Ağustos 2019 15:32

Avrupa Birliği, ABD’li şirketlere yeni gümrük vergisi hazırlığı yapıyor

Avrupa Birliği’nın ABD merkezli teknoloji devleri Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Facebook’a karşı yeni gümrük vergisi hazırlığında olduğu belirtildi.

Görsel: Pixabay. Kolaj: Evrensel

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları politikası ve ABD merkezli teknoloji devleri Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Facebook’a karşı alınacak önlemler hakkında plan hazırladığı bildirildi.

Politico’nun haberine göre, plan öncelikle bir Avrupa Gelecek Fonu kurulmasını öngörüyor. Söz konusu fonun gelecek vadeden Avrupalı firmalara 100 milyar dolar yatırım yaparak ABD’li ve Çinli teknoloji şirketlerine karşı denge oluşturması hedefleniyor.

Planı hazırlayan yetkililer ayrıca AB Komisyonu Başkanı seçilen Ursula von der Leyen’e, ABD’ye karşı tek taraflı yeni gümrük vergileri uygulamasını öneriyor.

Raporda, ABD merkezli teknoloji devi şirketlerin piyasa değerlerinin Avrupalı muadillerinin (Örneğin müzik hizmetleri firması Spotify vb) 100 katına ulaştığınının altı çiziliyor. Çinli Baidu, Alibaba ve Tencent vb devlerin de rakip olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten plan; Avrupa’nın GSM’i cep telefonlarının küresel standardı haline getirip Nokia gibi firmalarını parlattığı dönemdeki stratejilerin uygulanması gerektiğini vurguluyor. Bu amaçla kurulacak olan yeni fonun halen AB bütçesinde girişim sermayesi, ar-ge finansmanı ve bölgesel kalkınma için ayrılmış mali kaynakları kullanması öngörülüyor.

‘ORMAN KANUNLARI GÜNLERİNE DÖNÜŞ’ VURGUSU

Trump yönetiminin ihtiyaç duyulan yargıçları temin etmeyerek Dünya Ticaret Örgütü’nü işlevsiz hale getirme politikasına karşı ise plan, tasarı halinde olan “Cebri İcra Regülasyonları”nın kullanılmasını tavsiye ediyor. Politico’ya göre bu gerçekleşirse, dünya ticaretinin ‘orman kanunları’ günlerine geri dönmesi demek olacak.

Rapor, kendi hükümetlerinden aşırı teşvik alan yabancı firmaların AB ihalelerine katılımının engellenmesini de öneriyor. Böylece Pekin yönetiminin çok yüksek kaynaklarla desteklediği Çinli teknoloji firmalarının Avrupa’da avantaj kazanmasının engellenmesi amaçlanıyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

DİSK/Genel-İş: Koparıldığımız işyerlerinde yeniden örgütleneceğiz

SONRAKİ HABER

Adanalı işçiler: Kayyum atamalarının gerekçesi inandırıcı değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...