Kadınlar Emine Bulut cinayetini protesto ediyor: #Ölmekİstemiyorum

Eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut için Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar sokağa çıkarak eylemler yapıyor.

24 Ağustos 2019 12:09
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2019 07:21
Paylaş

Kırıkkale’de çocuğunun gözü önünde eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut'un son sözleri kadınları sokağa döküyor. Yurdun pek çok noktasında kadınlar “Ölmek istemiyorum” diyerek kadın cinayetlerini protesto etmek üzere eylemler yapıyor.

ANKARA: EMİNE BULUT’UN ÖLÜMÜNÜN SORUMLULARINI TANIYORUZ

Ankara’da Kuğulu Park’ta bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamayı kadınlar adına okuyan Şeyda Özcan, “Emine Bulut’un çığlıkları kulaklarımızda sabahtan beri. ‘Ölmek istemiyorum’ diyen sesi bizi buraya getiren, ülkenin dört bir yanında aynı bizim yaptığımız gibi kadınları sokağa döken. Bir kız kardeşimizi daha aramızdan aldılar. Bir kız kardeşimiz daha boşandığı kocası tarafından öldürüldü. Öfkeliyiz, kızgınız, üzgünüz. Emine’nin ölümüne neden olanları bildiğimiz için ama en çok. Kadınların şiddete uğradığı, cinayetlerin hiç hız kesmediği bu ülkede, kadınlara ısrarla boşanmayacaksınız denildiği için öldürüldü. Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayan, boşanmaları ne pahasına engellemek için Meclis’te komisyonlar kuran, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıran, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapan, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 6284 sayılı Yasayı kaldırmak isteyen, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşan siyasal iktidar Emine Bulut’un ölümünün sorumlusudur.”

İZMİR

İzmir Kadın Platformu, Emine Bulut için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar sık sık, “Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Katillerden hesabı kadınlar soracak” sloganları attı.

İKP adına basın açıklamasını okuyan Sibel Çelik, "10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut'un son sözleri 'Ölmek istemiyorum' oldu. Emine Bulut'un haykırışı hepimizin haykırışıdır. Ölmek istemiyoruz" dedi.

Kadınların nasıl öldürüldüğüne tanıklık edildiğini bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Çelik, “Bugün Emine’nin, kız kardeşimizin yasını tutacağız. Ama susmayacağız. Tıpkı daha önce yaptığımız gibi, diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi. Emine’nin ölmek istemiyorum diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız. Nafaka ile ilgili değişiklik yapmanıza izin vermeyeceğiz. 6284 sayılı yasaya dokunamayacaksınız. İstanbul Sözleşmesinden çekilmenize engel olacağız. Aile içinde çizdiğiniz o sınırda yaşamayı kabul etmeyeceğiz. Kadınları değil, kadınların haklarına göz koyanları dinleyen; kazanılmış hakları "erkek mağduriyeti" safsatasıyla tırpanlamaya çalışan Aile Bakanı, Emine'nin ardından sahte gözyaşları döküp, "şiddete sıfır tolerans" diyemez! Gereğini yapıp istifa etmelidir” dedi.

BURSA

Bursa Kadın Platformu yaptığı çağrıyla Nilüfer kent konseyi önünde katledilen Emine Bulut ve kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi yaptı. Platform adına açıklama yapan Nergiz Döner “Bir tek kadın arkadaşımızı dahi kaybetmek istemiyoruz. Bugünden sonra eylemlerimiz devam edecek” dedi. Döner tüm kadınları eylemlere katılmaya çağırdı.

KOCAELİ

Kocaeli’de de kadınlar Emine Bulut cinayeti nezdinde tüm kadın cinayetlerine basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Platform, “Artık bir şeyler değişecek, annelerinin başında çığlık atan kız çocuklarına bir söz veriyoruz” dedi. İzmit İlçe Belediye İş Hanı önünde buluşan kadınlar adına Sibel Yılmaz okudu. Yılmaz açıklamada, “Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarınıza karşı duracağız. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken, bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

KAYSERİ

Kayseri'de kadın cinayetlerinin önlenmesi talebi ile düzenlenen basın açıklamasında Kayserili Kadınlar adına basın metnini Eğitim Sen Kayseri Şubesi Kadın Sekreteri Nilgün Nuray Demir okudu. Demir, kadın cinayetlerine karşı etkili çözümler istediklerini belirterek "Şiddeti önlemek için daha etkili adımlar atmak yerine kadın düşmanı, cinsiyetçi, savas ve nefret politikalariyla kadına yönelik şiddeti derinleştiren AKP hükümeti bir yandan da  kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi yasasini dahi kaldirmak istiyor." diyerek kadınların haklarının gasp edilmeye çalışıldığında vurgu yaptı.

ANTALYA

İSTANBUL AVCILAR

İstanbul Avcılar'da Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler “Kadın cinayetleri son bulsun” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Konseyi adına basın açıklamasını okuyan Nesrin Emir; “İktidarın kadınlara çizdiği muhafazakar sınır nedeniyle öldürüldü Emine Bulut. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası adamın yaptığı münferit bir cinayet ise hiç değil. Devletin kadınları ısrarla sıkıştırdığı şiddet cenderesinin sonuçları bunlar. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta daha önemlisi şiddeti bizzat yaratan ve körükleyen sistem öldürdü Emine Bulut'u” dedi. Açıklama “İstanbul sözleşmesi feshedilsin diyenlere, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenlere, kadın istihdamını arttırıcı politikalar geliştirmek yerine kadınların nafaka hakkına göz dikenlere, şiddeti, tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışanlara karşı bizler kadın mücadelemizi yükselmez isek ölmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle noktalandı.

İSTANBUL KADIN MECLİSLERİ: ÖLMEK İSTEMİYORUZ

İstanbul Kadın Meclisleri de kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadıköy iskelesi önünde toplanan grup, “Ölmek istemiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı pankart ve “Anne lütfen ölme”, yazılı dövizler açarak, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı.

İstanbul Kadın Meclisleri adına basın açıklaması yapan Dilber Sünnetçioğlu, son sözleri "ölmek istemiyorum" olan Emine Bulut ve öldürülen tüm kadınlar için buluştuklarını ifade etti.

Sünnetçioğlu, “Emine Bulut 10 yaşındaki kız çocuğunun 'anne lütfen ölme' feryatları arasında eski eşi tarafından öldürüldü. Bunları kadınlara reva görenler utansın. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle bir kez daha karşımızda. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor, yaşamak. En temel insan hakları olan yaşamlarını istiyor” dedi.

ADANA: ERKEK POLİTİKALARINIZ YÜZÜNDEN #ÖLMEKİSTEMİYORUZ

Adana Kadın Platformu, Emine Bulut ve Tuba Erkol’un katledilmesiyle ilgili Abidin Dino Parkında bir araya gelerek kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri protesto etti. Kadın Platformu adına basın açıklamasını Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Bek, açıklamada "Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız" dedi.

CHP Adana Kadın Kolları da Emine Bulut cinayetini protesto etti. CHP Adana İl Binası önünde bir araya gelen CHP’liler “Kadınlar ölmesin, çocuklar görmesin” sloganları ile kadın cinayetlerinin son bulamasını istedi. CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, her gün kadın düşmanı politikalarla kadınların karşısına çıkanların, iyi hal uygulayanların, İstanbul Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirmeyenlerin bu cinayetten kendisini aklayamayacağını söyledi.

Sadece 2019’da en az 223 kadının ölmek istemiyorum diye haykırdığını dile getiren Yılmaz, kadın cinayetlerinin önüne geçmek için caydırıcı cezalar verilmesini, İstanbul Sözleşmesi ve koruma kanununun doğru uygulanmasını, kadın cinayetlerinde erkeklere verilen ödül gibi cezalara son verilmesini istedi.

ANTEP

Antep Kadın Platformu da Emine Bulut cinayeti için basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Antep Şubesi binasında yapılan açıklamada kadına şiddetin münferit değil, şiddeti körükleyen sistemin bir sonucu olduğu vurgulandı. Platformu adına açıklamayı okuyan Sara Alagöz, “Son 17 yılda kadına yönelik eril şiddet, yüzde 1400 artmıştır. Kadına yönelik şiddeti derinleştiren siyasi iktidar diğer yandan da kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Emine Bulut cinayetini ve kadına şiddeti lanetlemek için Antep Kadın Meclislerinin çağrısıyla Kırkayak Parkında da basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı Sena Nur Aydın okudu. Emine Bulut cinayetinin ülkede yaşanan kadın cinayetlerini gözler önüne serdiğini söyleyen Sena Nur Aydın, kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin önlenebileceğini söyledi. Yaşanan olaylar karşısında insanların taraf seçmek zorunda olduğunu belirten Aydın "Ya kadınların öldürülmeden, şiddet görmeden yaşamaları için kadınların yanında yer alacaksınız; ya da saldırılarınıza devam edip, Özgecan Aslan'ı, Emine Bulut'u öldürenlerin yanında yer alacaksınız” dedi. Kadın meclisleri olarak yaşanan olayların takipçisi olacaklarını söyleyen Aydın, kadın cinayetleri durdurulana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

DERSİM’DE SESSİZ PROTESTO

Dersim'de bir grup kadın, boşandığı eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. “Anne Lütfen Ölme, Emine Bulut” yazılı pankart açarak Atatürk Mahallesinden şehir merkezine yürüyen kadınlar Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Neriman Aydın ve Derya Kurt, başta Emine Bulut olmak üzere kadınlara yönelik öldürme ve şiddet olaylarını kınadıklarını ifade etti. Kadınların artık ölüme ve şiddete maruz kalmamaları için gereken her türlü değişikliğin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen kadınlara, meydanda bulunan diğer kadınlar da alkışlarla destek verdi.

ESKİŞEHİR: ÖFKEMİZİ MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

Eskisehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Av. Pınar Arpacı okudu. Açıklamada, “Bugün burada bu saatte Eskişehir de yan yana gelmişsek, dişlerimiz kenetli, yumruklarımız sıkılmışsa ve öfkeden ağlamamak için zor tutuyorsak kendimizi; bu artık sadece bir basın açıklaması değildir. Bu yan yana geliş bir öfke çığlığı olacak ve Emine Bulut’u öldüren düzen artık yerle bir olacaktır. Sözlerimizi yasımız ile birleştirip, öfkemizi mücadeleye dönüştüreceğiz” denildi.

ÇORLU

Çorlu Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasında, "Bu ülkede kadın katliamı var. Bu ülkede kadınlar erkekler tarafından her gün, herkesin gözleri önünde, sistemli olarak öldürüyor. Ama kadınlar ölmek istemiyor!" dedi.

"Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarına karşı duracağız" diyen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız, nakafa hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadınların can simidi olan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasası'ndan taviz vermeyeceğiz. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz. Kadın dayanışmasını ve mücadelemizi yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

GİRESUN

Giresun Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar kadın cinayetlerini protesto etti. Kadınlar açıklamada, "Bu ülkede 17 yılda 15 bin kadının öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sapkınlık ilan eden, cinsiyetçi eğitimi dayatan, 'kadın erkek eşit değildir' karanlığını yaratan 17 yıllık erkek egemen iktidarın çürümüşlüğünün sonucudur" dedi.

MERSİN

Mersin’de de kadınlar basın açıklaması yaparak kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Kadınlar katledilen bütün kadınlar için "Biz ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz" dedi.

TRABZON

Trabzon’da bir araya gelen kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktiktir”, “İstanbul Sözleşmesi’ni değil, kadın cinayetlerini engelleyin” sloganları ve dövizleri eşliğinde yürüdü. Kadınlar, ölmeden önce Emine’nin son söylediği “Ölmek istemiyorum” yazılı pankartı taşıdı. Uzunsokak’tan başlayan yürüyüş Kunduracılar Caddesi’nde son buldu.

KESK: KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

KESK Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada “Emine Bulut’un haykırışı hepimizin haykırışıdır. Ölmek istemiyoruz!” dendi. AKP iktidarında kadına yönelik eril şiddetin yüzde 1400 arttığı belirtilen açıklamada, “Şiddeti önlemek için daha etkin mekanizmalar oluşturmak yerine, kadın düşmanı, cinsiyetçi, savaş ve nefret politikalarıyla kadına yönelik şiddeti derinleştiren AKP-Erdoğan hükümetleri diğer yandan da kazanılmış haklarımıza saldırmaktadır. Erkeği koruyan, cesaretlendiren, cezasız bırakan yargı sistemi de bu suçun en önemli ortağıdır. Böylesi vahşetin yaşandığı bugün ve her gün KESK’li kadınlar olarak, her türlü şiddete karşı şiddetsiz bir dünyayı örmek ve Eminelerin hesabını sormak için mücadelemize devam edeceğiz” dendi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bayraklı Belediye Başkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu

SONRAKİ HABER

Bitkiler de varlar, o halde düşünüyor olabilirler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...