19 Ekim 2012 10:08

Çağlayan’dan ‘fren’ eleştirisi

EKONOMİK büyümedeki yavaşlamayla gündeme gelen ‘gaz-fren’ tartışması sürüyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı açıklamada Merkez Bankasını göreve çağırarak, “İç talebin mutlaka büyümeye katkı vermeye başlaması gerekiyor. Bunun için de en büyük görev Merkez Bankas

Çağlayan’dan ‘fren’ eleştirisi
Paylaş

EKONOMİK büyümedeki yavaşlamayla gündeme gelen ‘gaz-fren’ tartışması sürüyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı açıklamada Merkez Bankasını göreve çağırarak, “İç talebin mutlaka büyümeye katkı vermeye başlaması gerekiyor. Bunun için de en büyük görev Merkez Bankasının. Tabii bu yıl için artık geç kaldık ama bundan sonrası için daha proaktif olmalıyız” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan ile başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı arasında ‘Ekonomide frene basılması’ tartışma konusu olmuştu. Ali Babacan, büyüme hızında kademeli bir azalma olacağını açıklamış, buna uygun bir biçimde frene basılacağını söylemişti. Merkez Bankası Başkanı Başçı da, enflasyonu tetikleyecek bir büyümeden kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı. Çağlayan ise frene sert basıldığını ve ekonomide ‘gaza basmak’ gerektiğini ifade etmişti.

HÜKÜMET GECİKTİ

Hükümet, 2012 sonu itibarıyla yüzde 4’lük büyüme hedefini, geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Programda düşürerek yüzde 3.2 olarak belirlemişti. Merkez Bankasının faiz politikasını eleştiren Çağlayan şunları söyledi: “Avrupa Merkez Bankası kasım ve aralık 2011’de ve temmuz 2012’de 25’er baz puanlık 3 indirim yaptı. Toparlanma tabii ki uzun zaman alacak ama artık genel olarak kötüye gidiş sona erdi gibi görünüyor. 2012 boyunca; Brezilya, Şili, Çin, Güney Kore, İsveç, Hindistan, Avro Bölgesi’nde faizler indirilirken, bizde sabit tutuldu. ABD 3. Parasal Genişleme Paketini (QE3) açıkladı. Yani dünyanın büyük ekonomileri, ekonomilerini canlandırmaya çalışırken, biz yavaşlatmaya çalıştık. Cari açık sebebiyle kısmen doğru da yaptık fakat zamanlama konusunda geciktik. Ayağımızı frende fazla tuttuk” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

2011 prim destekleri ödensin!

SONRAKİ HABER

Alevilere 'tanıma'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...