İstanbul, İzmir ve Ankara'dan kayyumlara tepki: Başkanlar görevlerine dönsün

Kayyumlara karşı tepkiler büyüyor. Ankara'da emek ve demokrasi güçleri ortak açıklama yaptı. İzmir'de 37 kurum ortak deklarasyon yayımladı. İstanbul'da ise emek örgütleri eylem yaptı.

23 Ağustos 2019 11:07
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2019 19:40
Paylaş

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının kayyumla görevlerinden alınmasına tepkiler büyüyerek devam ediyor.

Ankara’da 27 kurum ve İzmir’de 37 kurum yaptığı ortak açıklama ile HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kayyuma karşı dayanışma çağrısı yapılan açıklamalarda, görevden alınan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesi istendi. İstanbul'da ise emek örgütlerinin çağrısıyla 74 kurum kitlesel basın açıklaması düzenledi.

“HALK İRADESİ BİR DARBE GİRİŞİMİYLE KARŞI KARŞIYADIR”

İstanbul'da DİSK, KESK, TMOOB ve TTB öncülüğünde 78 kurum, kayyum atamalarına tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, “19 Ağustos’ta Türkiye’de bir darbe yaşandı” diyen kurumlar, kayyumların gitmesi, halkın iradesinin kayıtsız şartsız tanınması için tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırdı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabib Odası da kayyumlara karşı Kadıköy İskele Meydanında kitlesel katılımlı basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına CHP  Milletvekilleri Ali Şeker, Pınar Uzun, Zeynel Emre, Onursal Adıgüzel, Turhan Aydoğdu, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Oya Ersoy, Züheyla Gülüm, Dirayet Taşdemir, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ÖDP ve TİP yöneticileri de katıldı.

“Birlikte kazandık, birlikte savunacağız, kayyumlar gidecek, bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız” pankartı ardında toplanan katılımcılar, “Kayyum adalete, özgürlüğe, eşitliğe sığmaz”, “Kayyum değil demokrasi kazanacak", “Kayyuma karşı birleşelim, direnelim, kazanalım” dövizleri taşıdı. Eylemde sık sık “Kayyum defol irademe dokunma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı.

AKP VE MHP KOALİSYONUNUN DARBESİ

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, darbeyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “AKP, MHP koalisyonun darbesi sadece Kürt halkının iradesine yapılmamıştır, seçme seçilme hakkını kullanan halkımıza yapılmıştır” dedi.

Darbeyi kabul etmeyeceklerini söyleyen Saygılı, seçimlerle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini dile getirdi.

TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman ise ortak basın açıklamasını okudu:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın görevden alınması için seçimden bir gün sonra Diyarbakır Valiliğinin İçişleri Bakanlığına yazdığı yazı, tüm süreci özetlemektedir. Yargı kararıyla aday olması uygun görülen Belediye Başkanları idari bir darbe süreciyle görevden alınmaktadır.”

AMAÇ: SANDIKTA KAYBEDİLENİ ALMAK

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclis üyelerinden birinin vekalet etmesi gerektiğini söyleyen Adıyaman, “İktidarın amacı sandıkta kaybettiği yerel yönetimleri darbe ile geri almaktır. Bu üç kentin halkına, ‘Sizin seçtiklerinizi tanımıyorum, benim atadığıma mecbursunuz’ denilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kayyum atamaları sonrası tepki gösterenlerin gözaltına alınmasına da tepki gösteren Adıyaman, “Tüm baskılara ve gözaltılara rağmen demokratik haklarını kullanıp itiraz edenlere sokaklarda işkence yapılması, belediye meclislerinin fesih edilmesi, yaşadığımız sürecin adını koymayı kolaylaştırmaktadır: Halk iradesi bir darbe girişimiyle karşı karşıyadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


37 KURUMDAN ORTAK DEKLARASYON

İzmir’de ise sendikalar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden oluşan 37 kurum seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasıyla ilgili tepkilerini dile getiren ortak bir deklarasyon yayımladı. Basın toplantısına kurum temsilcilerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da katıldı. Deklarasyon İzmir Barosu binasında yapılan basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Kurumlar adına deklarasyon metnini okuyan İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Çarışım Kayadelen, belediye başkanlarının kayyumla görevden alınmalarıyla demokrasiye ağır bir daha vurulduğunu belirtti.

‘SİYASAL ÇÖZÜLÜŞÜ GECİKTİRME ÇABASI’

Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartının seçmen iradesini tanımak ve ona saygı göstermek olduğunu ifade eden Kayadelen, seçme ve seçilme hakkını ihlal edildiğini belirtti. Halkın iradesine darbe yapıldığını anlatan Kayadele, “Siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri antidemokratik yasa, yetki ve uygulamalarla ele geçirme operasyonudur. Aynı zamanda bu, toplumun dikkatini ülkenin içinde bulunduğu ağır siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlardan, krizden başka yöne çevirme ve kendi siyasal çözülüşünü geciktirme çabasıdır” diye konuştu.

Demokrasiyi korumak ve yurttaş olmayı sürdürebilmek için halkın, seçmenin iradesine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Kayadelen,“Barış içinde bir arada yaşama fikrine zarar veren ve başta seçimler ve kuvvetler ayrılığı olmak üzere demokrasinin temel ilkelerini tümüyle ortadan kaldıran bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Seçilmiş belediye başkanları derhal göreve iade edilmeli, halkın, seçmenin iradesine koşulsuz saygı gösterilmelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ANKARA'DA 27 KURUM ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: MÜCADELE EDECEĞİZ

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı basın açıklaması düzenleyen Ankara emek ve demokrasi güçleri, seçilmiş belediye eş başkanları ve meclis üyeleri görevlerinin başına dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Ankara emek ve demokrasi güçleri, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Ankara İl Örgütü, CHP Ankara İl Örgütü, Emek Partisi Ankara İl Örgütü, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara Tabip Odasının da içinde yer aldığı 27 kurumun katıldığı açıklama, Mülkiyeliler Birliği toplantı salonunda gerçekleşti. Açıklamayı, HDP Ankara İl Eş Başkanı Hüseyin Gevher okudu. Seçimlerde kazanılan belediyelere yalan gerekçelerle hukuksuzca kayyum atandığını ifade eden Gevher, bunun gayri meşru ve toplum karşıtı bir siyasi darbe olduğunu söyledi. Gevher, iktidarın tekçi ve baskıcı bir yönetim sergilediğini belirterek Türkiye halklarının bu politikaları kabul etmeyeceğini dile getirdi.

‘SEÇİMİN BEDELİ ÖDETİLMEK İSTENİYOR’

31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinin, AKP’nin toplum nezdinde meşruiyetini kaybettiğini gösterdiğini ifade eden Gevher, bunun bedelinin ise bölge halkına ödetilmek istendiğini dile getirdi. Gevher, ülkenin, tek adam yönetiminin çözümsüzlük siyasetleri nedeniyle birikmiş ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarla yüz yüze olduğuna dikkat çekerek Türkiye halklarının bunları hak etmediğini söyledi. İktidarın, halkın tüm kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yaptığını ifade eden Gevher, “Gün, dönem demokrasi ittifakı anlayışıyla, güçlerimizi birleştirerek, 3 büyükşehir belediyesi nezdinde hepimizin kazanımlarına dönük bu saldırıyı birlikte geri püskürtme için yasal, barışçıl, meşru temelde mücadele etme günüdür” dedi. Gevher, kayyumların geri çekilmesi, seçilmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevlerinin başına gelmesi için mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


HDP’NİN EYLEMİNE POLİS SALDIRDI: 8 GÖZALTI

Öte yandan HDP’li gençlerin Kadıköy’de kayyumlara karşı yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Saldırıda aralarında MA muhabiri Berfin Aslan ve Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Mehmet Şahin'in de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Zeki Göçer Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen gençlere polis engel oldu. Bunun üzerine gençler Süreyya Operası’nın önüne doğru yürüyüşe geçti.

8 GÖZALTI

“Her yer Amed, her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız” sloganı atarak Süreyya Operası önüne gelen gençlere, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Bina önünü ablukaya alan polisler, gençlerin açıklama yapmasına yine izin vermedi. Polisin engellemesine sloganlarla tepki gösteren gençlere polis, plastik mermi ve biber gazı ile yanıt verdi. Saldırıda 2’si gazeteci, toplam 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Vatan Emniyet'e götürüldükleri ve avukatlarıyla görüştürülmedikleri ifade edildi. (İstanbul/MA)


CHP HAKKARİ İL ÖRGÜTÜ: SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA DARBEDİR

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari İl Örgütü, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Seçme ve seçilme hakkından yana olduklarının vurgulandığı açıklamada, 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanması işleminin haksız, hukuksuz ve kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, "Seçme ve seçilme hakkına vurulan ağır bir darbedir. Demokrasiyi hiçe saymaktır. Anayasa’nın 15. Maddesine göre ‘suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz’. Demokratik meşruiyetin namusu sandıktır. Sandık hukukuna vurulan her darbe, toplumun tüm kesimlerine vurulmuş bir darbedir. Seçimle gelen seçimle gider. Seçimle gelip, kayyumla devam edilecekse sandık anlamını kaybeder” denildi.

Açıklamanın devamında, yapılan hukuksuzluktan vazgeçilip derhal belediye eş başkanlarının göreve iadesi istendi. (Hakkari/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ocean Viking gemisindeki mülteciler için çözüm bulundu

SONRAKİ HABER

G7 Zirvesi’ne karşı protestolar başladı, kentte olağanüstü önlemler alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...