23 Ağustos 2019 03:57

Stockholm'de İran protestosunda 15 kişi gözaltına alındı

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ziyarete gittiği İsveç'te protestolarla karşılandı. Eylemlerde 15 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat Kuseyri
Stockholm

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in İsveç ziyareti sırasında düzenlenen protesto eylemlerinde göstericiler ve polis  arasında çatışmalar yaşandı. Polis, 15 göstericiyi gözaltına aldı.

Zarif'in temasları sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Dışişleri Bakanlığı binasın çevresindeki tüm meydan, cadde ve sokaklar yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Stockholm'de Zarif'in temaslarını sürdürdüğü iki günden beri İran rejimini protesto eden gösteriler yapılıyor.

Salı günü Zarif'in Dışişleri Bakanı Margot Wallström'le toplantı yaptığı sırada yüzlerce gösterici dışişleri bakanlığı binasına yürüyünce polis at, köpek ve coplarla müdahale etti. 5 gösteriyi gözaltına aldı.

Polisin saldırısından sonra parlamento binası önüne çekilen göstericiler, protestolarını gün boyu sürdürdü. Şah yanlılarından İran İşçi Komünist Partisi'ne kadar tüm İranlı grup ve partilerin katıldığı eylemlerde ”Katil Zarif”, ”Kahrolsun Molla rejimi”, ”Terör merkezi İran büyükelçliği kapatılsın”, ”İdamları durdurun” ve ”Siyasi tutsaklara özgürlük” gibi sloganlar atıldı.

Polis ve göstericiler arasındaki ikinci çatışma Cevat Zarif'in Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsünde (SIPRI) düzenlenen bir konferansa katılımı sırasında yaşandı.

Göstericilerin SIPRI binasına doğru yürüyüşe geçmesi üzerine müdahalade bulunan polisle eylemciler arasında çatışma oldu. 5 kişinin yaralandığı çatışmalar sırasında polis, 15 kişiyi gözaltına aldı. 60 göstericiyi de otobüslerle eylem yerinden uzaklaştırdı.

BAHRAM RAHMANİ EVRENSEL'E DEĞERLENDİRDİ

Evrensel'e açıklamalarda bulunan İran PEN ve İran Yazarlar Sendikası eski Başkanı Yazar Bahram Rahmani, Avrupa ülkeleri arasında İran'a en fazla yatırım yapan ve şirketleri bulunan ülkenin İsveç olduğunu söyledi.

İsveç'in ekonomik ve ticari ilişkilerini bozmamak için İran'da işçi, kadın, emekçi, Kürt ve diğer azınlıklara yapılan baskıları görmezden geldiğini söyleyen Bahrami, ”İsveç ve Avrupa ülkelerinin ihlallere karşı açıkça tuum almamaları iki yüzlü bir siyaset yürüttüklerinin göstergesi” dedikten sonra Batılıların İran'a yönelik politikalarını şu ifadelerle eleştirdi.

”İran devrimcileri ve işçi hareketi ABD'nin İran'a ambargo uygulamasına karşıdır. Ülkelere yapılan ambargolardan halk zarar görüyor. Bizim talebimiz Batılıların İran'a silah satışını durdurmaları. İran'ı yönetenler idamlar ve katliamlar yaparak insanlık suçu işliyor. Avrupa'ya geldiklerinde tutuklanmaları ve yargı karşısına çıkarılmaları gerekir. Ama bunu yapmak yerine İsveç polisi, izin almamıza rağmen göstericilere at, köpek ve coplarla saldırdı. Kadın ve çocuklara saldırıp onlarca göstericiyi gözaltına aldı. Bunu Zarif ve İran rejimini korumak ve muhalefeti susturmak için yapıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Asansör boşluğuna düşüp hayatını kaybeden işçi saatler sonra bulundu

SONRAKİ HABER

Kırıkkale'de Emine Bulut isimli kadın eski eşi tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa