Kamu emekçileri tüm yurtta iş bıraktı: Sefalet zammına hayır!

KESK üyeleri, toplusözleşme sürecinin Hakem Heyeti Kuruluna bırakılmasına karşı tüm Türkiye’de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

27 Ağustos 2019 11:47
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ağustos 2019 14:52
Paylaş

3 milyon kamu emekçisini 2 milyon emekliyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde (TİS) Hakem Kurulu süreci devam ederken, kamu emekçileri tüm Türkiye’de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İğneden ipliğe gelen zamlarla ciddi kayıplar yaşadıklarını belirten emekçiler, “Sefalet zammına hayır” dedi. Kamu emekçileri, insanca yaşayacak ücret ve iş güvencesi talep etti.

İşçi sendikalarının, siyasi partilerin, milletvekillerinin de destek verdiği açıklamalarda okunan metinde, açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığı, her şeye fahiş oranlarda zamların gelmeye devam ettiği, gerçek enflasyonun yüzde 30'ları bulduğu koşullarda 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik teklif edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Kayıplarımızı görmeyen sefalet teklifi yok hükmündedir. Öte yandan son 22 günde yaşadığımız süreç Türkiye’deki mevcut toplu sözleşme sürecinin iflas ettiğini bir kez daha teyit etmiştir. Kamu emekçileri ve emeklikleri olarak reel gelirimiz son on yıl içinde en az yüzde 40 eritilmiştir. Maaşlarımızda yaşadığımız bu erimeyi gidermeyen, temel sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte bir karşılığı yoktur” dendi.

“GREV HAKKININ TANINDIĞI ÖZGÜR BİR SÖZLEŞME”

Kamu emekçilerinin, grev hakkı ile tamamlanmayan, kapsamı sadece mali ve sosyal haklarla sınırlanan, demokratik, özlük hakların görmezden gelindiği, kamu emekçilerinin taleplerinin kapsama alınıp alınmayacağına kamu işvereninin karar verdiği bir toplusözleşmeyi kabul etmedikleri belirtilen açıklamalarda şu ifadeler yer aldı: “Evrensel gerçek toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut antidemokratik toplusözleşme sistemi sürdükçe kamu emekçileri ve emeklikleri kaybetmeye devam edecektir. Bu toplusözleşme düzeninde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu milyonlar adına karar veremez. Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu yetkinin asıl sahiplerinin kamu emekçilerinin ve emekliklerinin ortak sorunları için bir araya gelmesinden, ‘hak verilmez mücadele ile alınır’ ilkesi ile ortak mücadeleyi yükseltmesinden geçmektedir. Buradan tüm sendikaları ve emekçileri gerçek bir toplu pazarlık hakkı için birlikte mücadele etmeye ve krizin bedelini sahiplerine iade etmeye çağırıyoruz. Grev hakkının tanındığı, özgür bir toplu sözleşme düzeni için birleşelim, kazanalım.”

ANKARA'DAKİ AÇIKLAMA ENGELLENDİ

Ankara’da KESK üyeleri Sakarya Caddesi’nde toplandı ancak açıklama yapmaları polis tarafından engellendi. Polis tarafından Sakarya Meydanı'ndan uzaklaştırılan kamu emekçileri sloganlarla Eğitim Sen 5 No’lu Şube önüne yürüdü. KESK'in toplusözleşme sürecine dair açıklaması burada yapıldı.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ DE İŞ BIRAKTI

Birleşik Kamu-İş de bir buçuk gün iş bırakma kararı aldı. Konfederasyon tarafından yapılan açıklamada, pazartesi günü öğleden sonra başlayacak iş bırakma eyleminin Salı günü de süreceği duyuruldu. Açıklamada, “Ülkemizdeki kriz koşullarının mutfakları yaktığı, tüm çalışanların kemer sıkma politikasına kurban gittiği, işçinin ve kamu emekçisinin yaşam şartlarının zorlaştığı koşullarda insanca yaşam şartları için iş bırakıyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Hakem Heyeti Kurulundan 2020-2021 yılları için açıklanan sözde toplu iş sözleşmede, maaş zamlarıyla ilgili hükümleri yeniden gözden geçirmeye ve zam oranlarının kamu çalışanlarının insanca yaşayacakları şekilde yeniden belirlemeye çağırıyoruz” dendi.

İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Okmeydanı ve Cerrahpaşa’da eylem yaptı.

Burada yapılan açıklamalarda, “Ödediğimiz vergilerle patronlara, yandaş müteahhitlere, bir avuç mutlu azınlığa kıyak üstüne kıyak yapmakta sınır tanımayanlar bize gelince yine kaynak yok, bütçe imkanlarımız kısıtlı demiştir. Biz sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğine son verilmesini bir yıl önceki seçimlerde verilen 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını maaşların insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekilmesini” istiyoruz” dendi.

BTS GARLARIN ÖNÜNDEYDİ

İş bırakan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi emekçiler İstanbul’da Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı önünde bir araya geldi.

“Bu iş yerinde grev var” pankartının asıldığı gar önünde yapılan açıklamada sık sık “Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız”, “İşçi, memur el ele genel greve”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atıldı.

BTS İzmir Şubesi de Alsancak Garı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dünya Yazarlar Birliği: Halkın iradesinin yok sayılmasını kınıyoruz

SONRAKİ HABER

Denizli’de içme suyuna getirilen yüzde 20’lik zam protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...